Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 27-Αυγ-2020 23:14

  Μια ανάσα από το "σβήσιμο" των απωλειών του κορονοϊού έκλεισε ο Dow Jones

  Μια ανάσα από το "σβήσιμο" των απωλειών του κορονοϊού έκλεισε ο Dow Jones
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ως επί το πλείστον ανοδικά κινήθηκαν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street την Πέμπτη, σε μια συνεδρίαση με αρκετές εναλλαγές προσήμων, κυρίως όσον αφορά τον Nasdaq, με τους επενδυτές να στρέφουν το βλέμμα τους κυρίως στο νέο πλαίσιο νομισματικής πολιτικής που ανακοίνωσε η Federal Reserve και μέσω του οποίου υπόσχεται χαμηλά επιτόκια για μακρό χρόνο και ευελιξία όσον αφορά τον στόχο για τον πληθωρισμό.

  Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 160,35 μονάδες ή 0,57%, στις 28.492,27 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να ενισχύεται κατά 6,92 μονάδες ή 0,20%, στις 3.485,65, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε απώλειες 39,72 μονάδες ή 0,34%, στις 11.625,34 μονάδες.

  Ο βιομηχανικός δείκτης "διέγραψε" έτσι σχεδόν το σύνολο των απώλειών του της περιόδου της πανδημίας του κορονοϊού και "πέρασε" για λίγο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, σε θετικό έδαφος για το 2020.

  Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών, ενώ απώλειες σημείωσαν οι "μεγάλοι" του τεχνολογικού κλάδου, με τις μετοχές των Facebook και Netflix να σημειώνουν πτώση άνω του 3%.

  Οι δείκτες δέχθηκαν ισχυρή ώθηση από την ομιλία του προέδρου της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) Τζερόμ Πάουελ, στην οποία ο τελευταίος ανακοίνωσε ότι οι επιτελείς της Fed έχουν συμφωνήσει να περάσουν σε μια πιο ευέλικτη λογική για τον στόχο του πληθωρισμού, γεγονός που επιτρέπει υπέρβαση του στόχου του 2% "για κάποιο διάστημα".

  Ο πρακτικός αντίκτυπος των αλλαγών αυτών είναι ότι μπορεί να χρειαστεί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα πριν η Fed αρχίσει να εξετάζει την αύξηση των επιτοκίων.

  Ειδικότερα, ο Πάουελ ανέφερε ότι οι αλλαγές στην στρατηγική της τράπεζας αντανακλούν τα διδάγματα που η κεντρική τράπεζα αποκόμισε τα τελευταία χρόνια για το πώς ο πληθωρισμός δεν αυξάνεται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, παρά την υποχώρηση της ανεργίας ακόμα και κοντά σε ιστορικά χαμηλά.

  "Αντανακλά την άποψη μας ότι μία ισχυρή αγορά εργασίας μπορεί να διατηρηθεί, χωρίς να προκαλέσει ένα ξέσπασμα του πληθωρισμού", ανέφερε ο Πάουελ.

  "Πρόκειται για απίστευτα καλά νέα", σχολίασε ο Jim Cramer του αμερικανικού δικτύου CNBC, καθώς ο Πάουελ, σύμφωνα με τον αναλυτή, δήλωσε πρακτικά ότι "θα αφήσουμε τα πράγματα να τρέξουν και δεν θα αποτελούμε μέρος της εξίσωσης μέχρι η οικονομία να αρχίσει να πηγαίνει καλύτερα από όσο αναμένουμε".

  "Σήμερα ήταν μια ιδιαίτερα σημαντική ημέρα", σημείωσε ο Gregory Faranello, στέλεχος της AmeriVet Securities, συμπληρώνοντας ότι ο πρόεδρος της Fed ουσιαστικά έστειλε το μήνυμα ότι "δεν χρειαζόμαστε μια ισχυρή αγορά εργασίας μόνον για τους τραπεζίτες της Wall Street και τους καλοστεκούμενους οικονομικά, αλλά κυρίως για εκείνους που την έχουν ανάγκη περισσότερο σε αυτή την ιστορική φάση".

  Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, 20 μετοχές κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 10 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθακαν εκείνες των Walmart, JP Morgan Chase και Travelers Cos., ενώ των απωλειών εκείνες των Apple, Home Depot και McDonald's.

  Μάκρο

  Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε με πρωτοφανή ρυθμό το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

  Ειδικότερα, το αμερικανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 31,7% σε εποχικά διορθωμένη βάση το δεύτερο τρίμηνο σε ετήσια βάση, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Η αρχική εκτίμηση του υπουργείου ήταν για βουτιά 32,9%.

  Παράλληλα, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας έδειξαν ότι οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 98.000 και διαμορφώθηκαν σε 1 εκατ. για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 22 Αυγούστου.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ