Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 27-Αυγ-2020 11:17

  Εντείνονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο, εν μέσω γεωπολιτικής έντασης

  Νευρικότητα στο Χρηματιστήριο, εν μέσω γεωπολιτικής έντασης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12:32

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Υπό την πίεση των πωλητών βρίσκεται αυτήν την ώρα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παρακολουθεί τη νέα κλιμάκωση των ελληνοτουρκικών εντάσεων, αλλά και την ανοδική πορεία της εξάπλωσης των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,65% στις 631,68 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 11,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στο 3,9 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 0,83% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.510,52 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 1,29% στις 325,48 μονάδες.

   

  Την ώρα που το ΧΑ έβρισκε τον βηματισμό του για μια νέα προσέγγιση των 640 μονάδων, έρχεται η νέα NAVTEX για ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο από την Τουρκία, να "υπενθυμίσει" στη Λ. Αθηνών το αυξημένο γεωπολιτικό κίνδυνο. Έναν κίνδυνο που σαφώς δεν είχε εκλείψει από την ημερήσια ατζέντα των επενδυτών, αλλά τις τελευταίες ημέρες φαινόταν διαχειρίσιμος.

  Όσο συντηρείται η γεωπολιτική ένταση στο Αιγαίο, τόσο οι διαθέσεις ανάληψης ρίσκου από τους επενδυτές απουσιάζει. Αυτές οι εξελίξεις, σε συνδυασμό με την καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, η οποία μπορεί να επιφέρει νέα μέτρα περιορισμού της δραστηριότητας, έχουν δημιουργήσει ένα απόλυτα αρνητικό κλίμα σε μια αγορά που παλεύει να ξεφύγει από τη συσσώρευση των τελευταίων εβδομάδων.

  Και μέσα σε αυτό το κλίμα, η αγορά θα πρέπει να αξιολογήσει ένα νομοσχέδιο κομβικής σημασίας, που θα επιταχύνει τον "μεταβολισμό" της ελληνικής οικονομίας, απελευθερώνοντας πόρους που θα μπορέσουν να διοχετευθούν στην υγιή ανάπτυξη, το οποίο θέτει σήμερα σε διαβούλευση η κυβέρνηση. Πρόκειται για το νέο πτωχευτικό δίκαιο, το οποίο έρχεται σε μια ακόμη πιο επείγουσα κατάσταση για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, αφού με συσσωρευμένο ιδιωτικό χρέος πάνω από 230 δισ. ευρώ στα δέκα χρόνια της κρίσης που έχουν προηγηθεί, η κρίση του κορονοϊού θα επιτείνει το πρόβλημα της υπερχρέωσης και θα αυξήσει τα επίπεδα του χρέους επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

  Πλέον όλοι στην αγορά θεωρούν δεδομένο ότι οι επόμενοι μήνες στο μέτωπο της οικονομίας θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι, αναμένοντας τις παρεμβάσεις που μπορεί να αποφασιστούν από το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να βελτιωθεί η ρευστότητα στην οικονομία. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, στο αμέσως προσεχές διάστημα θα οριστικοποιηθεί η μορφή συγκεκριμένων παρεμβάσεων που θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις, την αγορά και τους φορολογούμενους να διατηρήσουν τις ανάσες τους.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, η Jumbo και τα Ελληνικά Πετρέλαια σημειώνουν απώλειες 2,63% και 2,28% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση σε Eurobank, Alpha Bank, Motor Oil, Μυτιληναίος, Βιοχάλκο και Εθνική.

  Ήπια πτώση σημειώνουν οι ΕΧΑΕ, Σαράντης, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Titan, Ελλάκτωρ, Φουρλής και ΑΔΜΗΕ, με τις Λάμδα, Aegean και ΕΥΔΑΠ να μην έχουν πρόσημο. Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά κινούνται οι ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola, ΔΕΗ, Πειραιώς και Τέρνα Ενεργειακή. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ