Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 26-Αυγ-2020 17:27

  Με +1% έσπασε το πτωτικό σερί το Χρηματιστήριο

  Wall: 10 μετοχές που έχουν “γράψει” κέρδη άνω του 140% από το sell-off του Μαρτίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα


  Με κέρδη έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς κατάφερε να σπάσει τον τετραήμερο πτωτικό κύκλο και να ανακτήσει τη στήριξη των 628-630 μονάδων, χωρίς όμως να καταφέρει να δώσει το μήνυμα μιας ισχυρής αντίδρασης με αυξημένο τζίρο.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,03% στις 635,84 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 627,03 μονάδων (+0,37%) και 638,02 μονάδων (+1,38%). Ο τζίρος ανήλθε στα 29,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 13,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 66 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,96%, στις 1.523,25 μονάδες, ενώ στο +0,31% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 833,49 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,40% στις 329,72 μονάδες.

  Μετά από ένα νωθρό ξεκίνημα το ΧΑ κατάφερε από τις 12:00 μέχρι τη λήξη της συνεδρίασης να κινηθεί σε θετικά εδάφη, αλλά στο κλείσιμο "μάζεψε" το εύρος των κερδών. Ένα ακόμη δείγμα του στενού χρονικού ορίζοντα που ακολουθούν τα περισσότερα χαρτοφυλάκια το τελευταίο διάστημα, αλλά και ίδιον των περιορισμένων δυνατοτήτων που εμφανίζει η αγορά σε ένα περιβάλλον χαμηλής συναλλακτικής συχνότητας.

  Παρά την άνοδο της πλειονότητας των τίτλων, δεν έλειψαν και οι νευρικές κινήσεις από μερίδα τίτλων, οι οποίες στέρησαν από τον Γενικό Δείκτη επιπλέον πόντους και ένα "μαξιλάρι" ασφαλείας από τη στήριξη των 628-630 μονάδων. Έτσι, έμεινε σε ένα επίπεδο που ταλαιπωρεί την αγορά τις τελευταίες εβδομάδες, σε μια μακρά παλίνδρομη κίνηση δίχως σαφή τάση.

  Η τάση του ΧΑ είναι απλά η αναμονή, αναφέρει χρηματιστηριακή πηγή στο Capital.gr, μια θέση που υποστηρίζεται το τελευταίο διάστημα από τους περισσότερους αναλυτές που προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα του ταμπλό. Μια αναμονή που όπως όλα δείχνουν θα συνεχιστεί στη Λ. Αθηνών, καθώς από τη μία η διάθεση ανάληψης ρίσκου απουσιάζει, αλλά από την άλλη υπάρχουν και χαρτοφυλάκια που υποστηρίζουν τις τρέχουσες αποτιμήσεις.

  Άλλωστε, μέχρι τώρα το ΧΑ έχει χάσει το "τρένο" της διεθνούς ανόδου, παραμένοντας εγκλωβισμένο στην αβεβαιότητα που επικρατεί στην οικονομία, η οποία πρέπει να αντιμετωπίσει πλέον και το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού. Μια αβεβαιότητα που όπως παραδέχτηκε και ο Υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, θα συνεχιστεί και το 2021, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη τη σύνταξη του νέου προϋπολογισμού, καθώς ουδείς γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει η υγειονομική κρίση.

  Γι’ αυτό τον λόγο, αυτό που συζητείται στους κύκλους των επενδυτών είναι η πορεία της οικονομίας το επόμενο έτος, δεδομένου του ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία από τους πρόδρομους δείκτες υποδηλώνουν μια χαμένη χρονιά φέτος. Στο παζλ των εκτιμήσεων θα πρέπει να μπει και ο παράγοντας της βοήθειας από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο οποίος όμως εξακολουθεί να φέρει στοιχεία αβεβαιότητας. Εντός των επομένων εβδομάδων πάντως αναμένεται μεγαλύτερη ορατότητα για τη διαχείριση των κεφαλαίων που θα εισέλθουν στην ελληνική οικονομία και θα είναι χρήσιμα στην εκτίμηση της ανάκαμψης του 2021.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, η Τέρνα Ενεργειακή στο τέλος της συνεδρίασης έκανε το άλμα φτάνοντας στο +4,42%, με τις ΔΕΗ, Alpha Bank, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίο και Εθνική να την ακολουθούν με κέρδη που ξεπέρασαν το 2%. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ και Βιοχάλκο.

  Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Titan, Motor Oil, Eurobank, ΟΤΕ, Σαράντης, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Aegean και Coca Cola, ενώ ο Ελλάκτωρ έκλεισε χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, σε αρνητικά εδάφη οι Λάμδα, ΑΔΜΗΕ, Jumbo, Πειραιώς και Φουρλής, χωρίς όμως καμία να κινηθεί με απώλειες άνω του 1%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ