Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 26-Αυγ-2020 14:30

  Με χαμηλό τζίρο συντηρεί τα κέρδη του το Χρηματιστήριο

  Συντηρεί το ανοδικό του τέμπο το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Σταθερά ανοδικά κινείται αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την πλειονότητα των τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης να συμβάλει στο να σπάσει ο τετραήμερος πτωτικός κύκλος, χωρίς όμως να καταφέρνει να ανεβάσει τους συναλλακτικούς του ρυθμούς. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,97% στις 635,44 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 14,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στο 7,4 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 0,90% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.522,34 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 1,59% στις 330,35 μονάδες.

  Αν και το ΧΑ καταφέρνει να περάσει και πάλι πάνω από τη στήριξη των 628-630 μονάδων, δεν μπορεί να δώσει το μήνυμα για αλλαγή της τάσης της συσσώρευσης, καθώς η συναλλακτική δραστηριότητα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Ένα στοιχείο που έχει τονιστεί από τους εγχώριους αναλυτές ως κρίσιμο για την ανοδική διαφυγή της αγοράς και την ολοκλήρωση της πλάγιας κίνησης που ακολουθεί τις τελευταίες εβδομάδες. 

  Πράγματι, ως βασικό ορόσημο έχουν τεθεί τεχνικά οι 650 μονάδες, ώστε η αγορά να μπορέσει να αποδεσμευτεί από τον κλοιό των πωλητών, τουλάχιστον προσωρινά. Ένα ορόσημο που έχει αποδειχθεί ιδιαιτέρως απαιτητικό, καθώς όταν ο Γενικός Δείκτης πλησιάζει, είτε διορθώνει στη συνέχεια, είτε εμφανίζει τη γνωστή τον τελευταίο μήνα συναλλακτική άπνοια. 

  Και αυτή η εικόνα είναι απόρροια, όπως πολλάκις έχει τονιστεί από τη στήλη, της αβεβαιότητας που επικρατεί στην οικονομία, η οποία πρέπει να αντιμετωπίσει πλέον και το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού. Μια αβεβαιότητα που όπως παραδέχτηκε και ο Υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, θα συνεχιστεί και το 2021, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη τη σύνταξη του νέου προϋπολογισμού. Όπως εξήγησε ο Υπουργός "δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει η υγειονομική κρίση", αν και στον προϋπολογισμό θα ενσωματωθούν οι μέγιστες δυνατές παρεμβάσεις για τον περιορισμό των συνεπειών.

  Γι’ αυτό το λόγο, αυτό που συζητείται στους κύκλους των επενδυτών είναι η πορεία της οικονομίας το επόμενο έτος, δεδομένου του ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία από τους πρόδρομους δείκτες υποδηλώνουν μια χαμένη χρονιά φέτος. Στο παζλ των εκτιμήσεων θα πρέπει να μπει και ο παράγοντας της βοήθειας από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο οποίος όμως εξακολουθεί να φέρει στοιχεία αβεβαιότητας. Εντός των επομένων εβδομάδων πάντως αναμένεται μεγαλύτερη ορατότητα για τη διαχείριση των κεφαλαίων που θα εισέλθουν στην ελληνική οικονομία και θα είναι χρήσιμα στην εκτίμηση της ανάκαμψης του 2021. 

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Εθνική, Alpha Bank, Aegean, Σαράντης και ΓΕΚ Τέρνα σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 2%, ενώ άνω του 1% είναι η άνοδος σε Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Πειραιώς, Motor Oil, Titan, Coca Cola, ΕΧΑΕ και Μυτιληναίος.

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΠΑΠ, Eurobank, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΛΠ, Λάμδα και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ μικρές είναι οι απώλειες στον Φουρλή. Η Jumbo σημειώνει απώλειες 1,01%, ενώ ο ΑΔΜΗΕ χάνει 1,12%.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ