Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 26-Αυγ-2020 14:00

  Το ευρώ πετάει κι η στερλίνα κρατάει

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Matthew Ryan

  Παρά τα νέα κρούσματα της COVID, το ευρώ κάνει ράλι. Τα κύρια νομίσματα είναι κυρίαρχα σε μεγάλο βαθμό, σε αυτές τις τελευταίες ήσυχες ημέρες του Αυγούστου. Τα νομίσματα ρίσκου έχουν μικρή άνοδο. Τόσο το ευρώ όσο και η στερλίνα διαπραγματεύονται ελαφρώς υψηλότερα αυτήν την εβδομάδα, αν και οι κινήσεις περιορίζονται σε λιγότερο από μισό τοις εκατό. Οι ΗΠΑ και η Κίνα επιβεβαίωσαν από κοινού τη δέσμευσή τους να τιμήσουν την εμπορική συμφωνία της πρώτης φάσης που υπέγραψαν τον περασμένο Ιανουάριο. Η Κίνα υπονόησε χθες ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις κι ότι οδεύουμε προς πλήρη συμφωνία, με αποτέλεσμα να καθησυχαστούν κάπως οι αγορές. Πάντως, έως τώρα δεν έχουμε δει σημαντική αντίδραση απέναντι στο ευρώ με αφορμή την έξαρση κρουσμάτων ιού, όπως συμβαίνει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Τα νέα κρούσματα εξακολουθούν να μειώνονται στις ΗΠΑ και πλέον βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από την τρίτη εβδομάδα του Ιουνίου. Αντιθέτως, νέα κρούσματα εμφανίζονται καθημερινά στις τέσσερις μεγαλύτερες χώρες της Ευρωζώνης και φτάνουν στο υψηλότερο σημείο από τα μέσα του περασμένου Απριλίου, γεννώντας ανησυχίες για ένα δεύτερο κύμα της νόσου.

  Ίσως το γεγονός ότι αυτή η αύξηση των κρουσμάτων περιορίζεται κυρίως  στην Ισπανία περιορίζει την αντίδραση απέναντι στο ευρώ, το οποίο συνεχίζει να στηρίζεται επάνω από το επίπεδο 1,18. Ωστόσο, απαιτείται αυξημένη προσοχή. 

  Η στερλίνα "επωφελήθηκε" από τα θετικά στοιχεία των πωλήσεων του Αυγούστου στο Ηνωμένο Βασίλειο, κι έκανε μια από τις καλύτερες αποδόσεις την Τρίτη, ξεπερνώντας το 1,315 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ το πρωί της Τετάρτης. Η έλλειψη σημαντικών ειδήσεων ήταν καλή είδηση για τη στερλίνα, η οποία επωφελήθηκε από την γενική βελτίωση στο επενδυτικό κλίμα που παρατηρήθηκε. Σε αυτό βοήθησε και η είδηση ότι το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης θα μπορούσε να παρουσιάσει το φθινόπωρο δεδομένα από τις δοκιμές για το εμβόλιο για την COVID-19, δημιουργώντας ελπίδες ότι πριν το τέλος της χρονιάς θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο. Με αυτό το κλίμα, η στερλίνα ανέβηκε ακόμη και μετά τα απογοητευτικά στοιχεία που βγήκαν την Τρίτη και αποκάλυψαν ότι οι θέσεις εργασίας στον κλάδο της Βιομηχανίας σημείωσαν μείωση με τους ταχύτερους ρυθμούς που παρατηρήθηκαν από το 2009. 

  Η επόμενη σημαντική δοκιμασία θα είναι την ερχόμενη Πέμπτη, με την προγραμματισμένη "εικονική συνάντηση" των επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας, που θα γίνει διαδικτυακά στο πλαίσιο του ετήσιου συμποσίου JacksonHall. Στο μεταξύ, θα περιμένουμε αργά σήμερα Τετάρτη τα στοιχεία για τις παραγγελίες των διαρκών καταναλωτικών αγαθών που μπορεί να μας δώσουν μια αξιοπρεπή ένδειξη για την πραγματική πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ τον Ιούλιο. 

  * O Matthew Ryan είναι Senior Market Analyst της εταιρείας Ebury

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ