Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 26-Αυγ-2020 11:25

  Έναυσμα για ανοδική αντίδραση έδωσαν οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο

  Νευρικότητα και αναζήτηση κατεύθυνσης στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12:03

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Μετά από δύο ημέρες απουσίας, οι αγοραστές επανήλθαν στο ταμπλό του χρηματιστηρίου Αθηνών σήμερα, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη και πάλι πάνω από τις 630 μονάδες, χωρίς όμως να δείχνουν διαθέσεις να κόψουν τη συσσώρευση των τελευταίων εβδομάδων. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,87% στις 634,79 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στο 3,2 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 0,81% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.520,99 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 1,59% στις 330,35 μονάδες.

  Μετά από μια αναδίπλωση στα εδάφη της αδράνειας το προηγούμενο διήμερο, οι αγοραστές επανήλθαν ετεροχρονισμένα σήμερα, παίρνοντας τα ηνία από τους πωλητές. Μετά από μία ώρα συνεδρίασης όπου παρέμειναν πολλές εντολές πώλησης ανεκτέλεστες, οι αγοραστές αποφάσισαν να παρέμβουν και να μαζέψουν την προσφορά, οδηγώντας μάλιστα τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 630 μονάδες.

  Βέβαια η μεταβλητότητα σε αρκετούς τίτλους δεν λείπει, οι οποίοι αλλάζουν πρόσημα εν ριπή οφθαλμού, ειδικά όταν οι διακυμάνσεις είναι μικρές. Επί της ουσίας ο Αύγουστος ολοκληρώνεται αυτήν την εβδομάδα με τους όγκους να μην ξεπερνούν εύκολα τα 20 εκατ. τεμάχια, με μόλις σε πέντε μέχρι τώρα συνεδριάσεις να έχουν φτάσει τα 25 εκατ. Μια εικόνα που έχει προβληματίσει την εγχώρια επενδυτικής κοινότητα, η οποία δεν μπορεί να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα για την τάση της αγοράς.

  Στο επίκεντρο αυτών των πενιχρών συναλλαγών βρίσκεται ο τραπεζικός κλάδος, με τον δείκτη του μετά από μία άνοδο έως και +17% από τα χαμηλά της 10ης Αυγούστου, να έχει υποπέσει σε ένα βραχυχρόνιο καθοδικό σύρσιμο δίχως όμως να μπορεί να ξεπεράσει τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών των 15 εκατ. τεμαχίων, όπως αναφέρει ο αναλυτής Απ. Μάνθος. Η διολίσθηση αυτή του δείκτη μπορεί μεν να έχει παραδώσει έδαφος στους πωλητές αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει αποδείξει ότι έχει τη δυνατότητα  να κατέβει περαιτέρω  προς τις  310 με 295 μονάδες.

  Το γεγονός αυτό εάν δεν αλλάξει μορφή  μπορεί να επαναφέρει τον Τραπεζικό Δείκτη με μεγαλύτερες αξιώσεις πάνω στην καμπυλώδη αντίσταση που ενώνει τις προηγούμενες βραχυχρόνιες τοπικές κορυφές του Ιουλίου και του Αυγούστου, στις 342 μονάδες περίπου. Από εκεί και έπειτα εάν επιτευχθεί ανοδική τμήση με αύξηση στον όγκο συναλλαγών μπορεί να δώσει μια ευχάριστη νότα στο μουντό ελληνικό χρηματιστήριο έως τη λήξη του καλοκαιριού, όπου και θα λάβει χώρα το rebalancing των δεικτών του MSCI, επισημαίνει ο κ. Μάνθος.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, τα Ελληνικά Πετρέλαια σημειώνουν κέρδη 2,32%, με τις Εθνική, ΓΕΚ Τέρνα, Alpha Bank, Titan, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Eurobank, Coca Cola, Πειραιώς, Μυτιληναίος και Σαράντης να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 1%, από τα αρνητικά εδάφη που άρχισαν τις συναλλαγές. 

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι Λάμδα, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil και ΕΥΔΑΠ, με τον Φουρλή να μην έχει μεταβολή. Στον αντίποδα, μόνο τρεις τίτλοι του FTSE 25 πλέον σε αρνητικά εδάφη, οι ΑΔΜΗΕ, Jumbo και Aegean, χωρίς όμως καμία να κινείται πάνω από το -1%. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ