Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 25-Αυγ-2020 17:27

  Τέταρτη ημέρα πτώσης για το Χρηματιστήριο Αθηνών

  Τέταρτη ημέρα πτώσης για το Χρηματιστήριο Αθηνών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σταθερά πτωτικά κινήθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, πέφτοντας μάλιστα κάτω από τα επίπεδα των 630 μονάδων, χωρίς να καταφέρει να απορροφήσει τις πιέσεις που εκδηλώθηκαν στην πλειονότητα των τίτλων του, αλλά και να ανεβάσει τους συναλλακτικούς του ρυθμούς. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,51% στις 629,34 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 625,11 μονάδων (-1,18%) και 636,76 μονάδες (+0,66%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 26,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 13,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 50 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,33%, στις 1.508,72 μονάδες, ενώ στο -0,33% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 830,89 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,16% στις 325,18 μονάδες.

  Αποκομμένο και από τις διεθνείς αγορές, το ΧΑ σήμερα δεν κατάφερε να σπάσει το νέο πτωτικό κύκλο που άρχισε την Πέμπτη και ήδη στερεί από τον Γενικό Δείκτη περίπου 20 μονάδες από τα υψηλά της Τετάρτης. Και, το ακόμη πιο αρνητικό είναι ότι ο όγκος συναλλαγών βαίνει μειούμενος, ακόμη και από τις συνεδριάσεις στην καρδιά του Αυγούστου, αποτυπώνοντας την επενδυτική αδράνεια, η οποία είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί εάν πρώτα δεν βελτιωθεί η ορατότητα στην οικονομία, καθώς ο κρίσιμος τουριστικός κλάδος θα κάνει το… ταμείο της σεζόν από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

  Πάντως το ΧΑ παραμένει πιστό στο μοτίβο που όταν πλησιάζει τις 650 μονάδες (19 Αυγούστου), αναδιπλώνεται και "παίζει" με τη στήριξη των 628-630 μονάδων. Και αν παραμείνει πιστό και ακόμη μία φορά, μόλις πλησιάσει τα επίπεδα των 600 μονάδων θα εκδηλώσει αντίδραση, ενεργοποιώντας τους αγοραστές. Αυτό είναι το "στόρι" του φετινού καλοκαιριού, με την αγορά να παραμένει στα βαλτώδη ύδατα των 600-650 μονάδων με τους τζίρους μάλιστα να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

  Παράλληλα, την ώρα που οι διεθνείς αγορές συνεχίζουν την ανοδική τους ανάκαμψη, η ελληνική αγορά παραμένει εκτός επενδυτικών χαρτών των διεθνών κεφαλαίων. Άλλωστε, η άτυπη "είσοδος" των ξένων στο ΧΑ, η οποία αρχίζει κυρίως από τον τραπεζικό κλάδο, δείχνει να είναι αφιλόξενη, όταν ουδείς γνωρίζει το μέγεθος και το βάθος του πλήγματος που έχει δεχτεί ο κλάδος από τη μεγάλη ύφεση στην οικονομία. Και πως να το γνωρίζει άλλωστε την ώρα που η αγορά παρακολουθεί την καθημερινή πλέον επιβολή τοπικών lockdown λόγω της εξέλιξης του δεύτερου κύματος κορονοϊού στη χώρα.

  Άλλωστε, ολόκληρη η οικονομία δείχνει να βρίσκεται σε μια φάση αβεβαιότητας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr οι τράπεζες έλαβαν αρκετές επιστολές υπαναχώρησης από δάνεια με εγγύηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, από, μικρές κυρίως, επιχειρήσεις. Η υπαναχώρηση επιχειρήσεων από εγγυημένα δάνεια που έχουν εγκριθεί και για τα οποία η ζήτηση που είχε εκδηλωθεί ήταν τεράστια, υποδηλώνει ότι αρκετές επιχειρήσεις, κυρίως του τουριστικού κλάδου, προτίμησαν να μην λειτουργήσουν και να μην επιβαρυνθούν με δανεισμό, παρά τους ευνοϊκούς όρους.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, η Coca Cola έκλεισε με απώλειες 3,64%, με τις Τέρνα Ενεργειακή, Βιοχάλκο και Πειραιώς να συμπληρώνουν την "τετράδα" των πιέσεων, αφού έκλεισαν με πτώση άνω του 2%. Οι απώλειες στον Titan διαμορφώθηκαν στο 1,25% και στον ΟΛΠ το 1,97%. 

  Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Motor Oil, Jumbo, Aegean, ΕΧΑΕ, Σαράντης, Φουρλής, Alpha Bank και Eurobank, ενώ στον αντίποδα, ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ και Εθνική. Η ΔΕΗ ενισχύθηκε κατά 1,11% και ο ΟΠΑΠ κατά 3,05%.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ