Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 25-Αυγ-2020 11:24

  Νευρική… πτώση στο Χρηματιστήριο

  Νευρική… πτώση στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Με ήπιες πτωτικές τάσεις, αλλά και με εμφανή νευρικότητα κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παλεύει να ισορροπήσει εν μέσω αντίρροπων δυνάμεων αλλά και εντός ενός ναρκοθετημένου με προκλήσεις περιβάλλοντος στην οικονομία. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,39% στις 630,11 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στο 2 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 0,46% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.506,76 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 0,45% στις 324,24 μονάδες.

  Η αγορά παραμένει για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση εντός του εύρους των 630 μονάδων, χωρίς να μπορεί να κάνει τη διαφυγή ώστε να αποτυπώσει και τις προθέσεις των μεγάλων χαρτοφυλακίων της. Βέβαια, αν και ο τζίρος και σήμερα παραμένει χαμηλός, ο ρυθμός των συναλλαγών έχει βελτιωθεί σε σχέση με την "άπνοια" που επικράτησε χτες στα τερματικά των traders. 

  Η αγορά δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τις προκλήσεις που υπάρχουν τόσο στο μέτωπο του κορονοϊού αλλά και στο γεωπολιτικό, αλλά πρέπει να αντιμετωπίσει και την αδράνεια των χαρτοφυλακίων. Μια αδράνεια που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί εάν δεν βελτιωθεί η ορατότητα στην οικονομία, καθώς ο κρίσιμος τουριστικός κλάδος θα κάνει το… ταμείο της σεζόν από τα μέσα Σεπτεμβρίου. 

  Στο μεταξύ, η αγορά αναμένει και το νέο πτωχευτικό νόμο, ώστε να διαγνώσει τις προεκτάσεις που μπορεί να έχει αυτό στα βιβλία των τραπεζών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, την περασμένη Παρασκευή αποφασίστηκε το νομοσχέδιο να τεθεί άμεσα σε διαβούλευση – το πιθανότερο σήμερα ή αύριο -, ενώ οι Θεσμοί συμφώνησαν να αποσυνδεθεί από το νομοσχέδιο η εξειδίκευση της λειτουργίας του ιδιωτικού φορέα απόκτησης ακινήτων.

  Πάντως, η οικονομία δείχνει να βρίσκεται σε μια φάση αβεβαιότητας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr οι τράπεζες έλαβαν αρκετές επιστολές υπαναχώρησης από δάνεια με εγγύηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, από, μικρές κυρίως, επιχειρήσεις. Η υπαναχώρηση επιχειρήσεων από εγγυημένα δάνεια που έχουν εγκριθεί και για τα οποία η ζήτηση που είχε εκδηλωθεί ήταν τεράστια, υποδηλώνει ότι αρκετές επιχειρήσεις, κυρίως του τουριστικού κλάδου, προτίμησαν να μην λειτουργήσουν και να μην επιβαρυνθούν με δανεισμό, παρά τους ευνοϊκούς όρους.

  Ταμπλό 

  Σε ένα τέτοιο πλαίσιο το -2,34% της Coca Cola "βαρύνει" τον γενικό δείκτη, όπως και το -1,35% του ΑΔΜΗΕ. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Jumbo, Eurobank, Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή, Βιοχάλκο, ΟΛΠ, Alpha Bank, Πειραιώς, ΟΤΕ, Σαράντης, Μυτιληναίος, Φουρλής και ΕΥΔΑΠ.

  Στον αντίποδα, μικρά κέρδη σημειώνουν οι ΔΕΗ, Εθνική, Titan, Aegean, ΕΧΑΕ και ΟΠΑΠ, χωρίς μάλιστα καμία να καταφέρνει να κινηθεί πάνω από το +0,3%, με τις ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια και Λάμδα να μην έχουν μεταβολή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ