Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 24-Αυγ-2020 17:30

  Πτώση με όγκο… 12 εκατ. τεμάχια στο Χρηματιστήριο

  Ισχυρές πιέσεις δέχεται το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Τρίτη συνεχή ημέρα απωλειών ήταν η σημερινή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το όποιο όχι μόνο δεν μπόρεσε να απορροφήσει τις πιέσεις στην πλειονότητα των τίτλων του, αλλά και να ανεβάσει τους συναλλακτικούς του ρυθμούς, με χαρακτηριστικό το στοιχείο του όγκου, που κατάφερε να ξεπεράσει τα 10 εκατ. τεμάχια μόλις στις… δημοπρασίες.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,11% στις 632,56 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 630,92 μονάδων (-0,37%) και 638,90 μονάδων (+0,89%). Ο τζίρος ανήλθε στα 20,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 11,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 67 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,20%, στις 1.513,72 μονάδες, ενώ στο -0,33% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 833,63 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,86% στις 325,69 μονάδες.

  Η σημερινή συνεδρίαση, από άποψη τζίρου ήταν χειρότερη ακόμη και από εκείνες της συνεδριάσεις που "συνοδεύουν" τον Δεκαπενταύγουστο, με την αγορά να παραμένει σε κατάσταση… αναμονής και "παγώματος" κάθε επενδυτικής απόφασης, πλην εκείνων που υποδηλώνουν κάποιες ανακατατάξεις χαρτοφυλακίων. Μάλιστα, αν εξαιρεθεί το πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης, το υπόλοιπο της διαπραγμάτευσης κινήθηκε εντός ενός εύρους 3-4 μονάδων.

  Η αγορά χρειάζεται καταλύτες για να μπορέσει να σπάσει αυτόν τον κύκλο της αδράνειας, αναφέρουν οι περισσότεροι αναλυτές το τελευταίο διάστημα. Αλλά αυτοί οι καταλύτες, είτε θετικοί είτε αρνητικοί, δείχνουν να μην έρχονται, την ώρα που η αγορά διψά για νέα κεφάλαια ώστε να διαρρήξει την δίμηνη συσσώρευσή της. Μάλιστα, αυτή η εικόνα της απραξίας, συμβαίνει σε μια περίοδο που μπορεί η οικονομία να παραπαίει λόγω της αβεβαιότητας γύρω από την πανδημία του κορονοϊού, αλλά το κόστος του χρήματος είναι τόσο χαμηλό, που ιστορικά δεν έχουν ξαναϋπάρξει τέτοιες συνθήκες.

  Όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, το βασικό πρόβλημα της αγοράς είναι να προσελκύσει "φρέσκα κεφάλαια" σε επίπεδα αποτιμήσεων που μόνο ελκυστικά μπορούν να χαρακτηριστούν. Και αυτό το πρόβλημα εντείνεται καθώς οι στηρίξεις που έχει αναπτύξει στα επίπεδα των 600 μονάδων δεν επιτρέπουν μία διόρθωση που τραβήξει τα βλέμματα των διεθνών "κυνηγών" αποδόσεων.

  Μία από τις βασικές αιτίες της συναλλακτικής απραξίας, όπως περιγράφεται από τους περισσότερους αναλυτές, είναι η αβεβαιότητα αναφορικά με το πλήγμα που έχει δεχτεί η ελληνική οικονομία από την πανδημία. Ωστόσο, η ίδια συνθήκη ισχύει και για άλλες αγορές που εμφανίζουν καλύτερες αποδόσεις από την αρχή του έτους, και το κυριότερο, μεγαλύτερη κινητικότητα στα χαρτοφυλάκια. Επίσης, ακόμη και ο γεωπολιτικός κίνδυνος που συντηρείται, λόγω των ελληνοτουρκικών σχέσεων, σταδιακά δείχνει να ελέγχεται από τις πολιτικές ηγεσίες. Άλλωστε, η διπλωματία καταφέρνει μέρα με την μέρα όλο και περισσότερες χώρες να αναγνωρίζουν το πρόβλημα και να έρχονται με το μέρος μας γεγονός σίγουρα κάνει την Τουρκία να σκέφτεται καλύτερα την κάθε της κίνηση.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε με απώλειες 4,30%, με την Aegean και τη ΓΕΚ Τέρνα να χάνουν 2,34% και 2% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Alpha Bank, Εθνική, Βιοχάλκο, Jumbo, ΟΠΑΠ και Σαράντης.

  Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, ΟΛΠ, Eurobank και Λάμδα, ενώ η ΕΧΑΕ έκλεισε χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, μικρά κέρδη για τις Φουρλής, Titan, Πειραιώς και ΟΤΕ, με τη Motor Oil να ολοκληρώνει στο +1,32%, την Coca Cola στο +2,62% και την ΕΥΔΑΠ στο +4,68%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ