Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 24-Αυγ-2020 14:31

  Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αγοράζει χρυσό σε ποσότητες-ρεκόρ

  χρυσός τρέλα άνοδος τιμή ράλι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Τουρκία αναμένεται να παράγει ρεκόρ-χρυσού φέτος και η κεντρική τράπεζα πιθανότατα θα το αγοράσει όλο, σε τιμές κοντά σε ιστορικά υψηλά.

  Η παραγωγή ενός εκ των κορυφαίων αγοραστών του πολύτιμου μετάλλου αναμένεται να αυξηθεί 16% στους 44 τόνους αυτό το έτος, τόνισε σε συνέντευξη ο Hasan Yucel, επικεφαλής της Gold Miners Association της Τουρκίας.

  Η νομοθεσία που θεσπίστηκε το 2017 δίνει στην κεντρική τράπεζα το δικαίωμα της πρώτης άρνησης για την αγορά χρυσού που εξορύχθηκε στη χώρα σε τιμές της αγοράς.

  Η αξία των αποθεμάτων χρυσού της αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μέχρι τις 7 Αυγούστου, για να υποχωρήσει 5% μετά από μια εβδομάδα, στην μεγαλύτερη πτώση του πενταμήνου.

  "Η κεντρική τράπεζα ήταν πάντα ο μόνος μας αγοραστής από τότε που άλλαξε η νομοθεσία", ανέφερε ο Yucel, προβλέποντας ότι η τάση είναι απίθανο να αλλάξει αυτό το έτος.

  Η αξία των αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας έχει αυξηθεί παρά το ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα υποχώρησαν σε χαμηλό σχεδόν 15 ετών, για να στηρίξουν το αποδυναμωμένο νόμισμα.

  Η Τουρκία είναι μεγάλος καταναλωτής του χρυσού, το οποίο χρησιμοποιείται ως παραδοσιακό δώρο ακόμη και σε γάμους ή σε τελετές περιτομής.

  Χρησιμοποιείται επίσης από εμπόρους εντός του Μεγάλου Παζαριού της Κωνσταντινούπολης, για να πληρώσουν το ενοίκιο των καταστημάτων τους.

  Αυτό συνέβαλε στο να διατηρηθεί η εγχώρια ζήτηση στους περίπου 160 τόνους τα τελευταία 25 χρόνια, και οι καταναλωτές αναμένεται να αγοράσουν τουλάχιστον 150 τόνους, σύμφωνα με τον Yucel.

  Οι εισαγωγές χρυσού της χώρας διαμορφώθηκαν στα 7,2 δισ. δολάρια το 2019 και αφορούν σε 160 τόνους, ενώ οι εισαγωγές του επταμήνου 2020 ανήλθαν στους 137 τόνους.

  Η κεντρική τράπεζα στο τέλος Ιουνίου είχε αποθέματα χρυσού 583 τόνων, υψηλότερα από τους 413 τόνους στο τέλος του 2019.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ