Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 24-Αυγ-2020 08:29

  A-quant: Στο οικονομικό συμπόσιο στο Jackson Hole θα στραφεί η προσοχή αυτή την εβδομάδα

  A-quant: Στο οικονομικό συμπόσιο στο Jackson Hole θα στραφεί η προσοχή αυτή την εβδομάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η πανδημία του κορονοϊού και οι συνέπειες που επιφέρει στην παγκόσμια υγεία και οικονομία, συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Αυξημένα είναι τα κρούσματα σε Ευρώπη και Αμερική και ενώ οι πιθανότητες για ολικό lockdown είναι μικρές, οι ανησυχίες δεν παύουν να υφίστανται, κυρίως στο θέμα της ανάπτυξης.

  Το δολάριο έδειξε κάποια σημάδια ανάκαμψης, κυρίως μετά την Τετάρτη και τη συνεδρίαση της FED, η οποία φαίνεται να διατηρεί την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων για το επόμενο διάστημα ενώ ελαφρώς πτωτική ήταν η εβδομάδα για το ευρώ. Η αμερικανική αγορά μετοχών συνέχισε τον καλπασμό ενώ μάλλον σταθεροποιητικά κινήθηκαν χρυσός και πετρέλαιο.

  Την τρέχουσα εβδομάδα, όλα τα μάτια θα πέσουν στο 44o παγκόσμιο οικονομικό συμπόσιο στο Jackson Hole με θέμα "Πλοηγώντας στην ερχόμενη δεκαετία: οι συνέπειες της νομισματικής πολιτικής".

  EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

  Διορθωτικά κινήθηκε το EURUSD την περασμένη εβδομάδα, μετά από οκτώ συνεχείς ανοδικές εβδομάδες, με άνοιγμα στο 1.1841 και κλείσιμο στο 1.1795. Τα οικονομικά δεδομένα σε Ευρώπη και Αμερική δεν είναι πολύ ενθαρρυντικά αλλά το δολάριο σημείωσε άνοδο από την Τετάρτη και κατόπιν, μετά τις ανακοινώσεις της FED και έτσι η ισοτιμία κινήθηκε καθοδικά από τα υψηλά εβδομάδας στο 1.1965. Η διόρθωση αυτή θα μπορούσε να επεκταθεί αν υπάρξει καθοδική διάσπαση του 1.17 αλλά όσο διατηρείται κοντά στο 1.18, ενισχύονται τα σενάρια για συνέχιση της ανοδικής πορείας και δοκιμή του 1.20 και πάλι.
   

  GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

  Σταθεροποιητικές τάσεις επεκράτησαν στο GBPUSD την εβδομάδα που μας πέρασε αφού η ισοτιμία άνοιξε και έκλεισε σχεδόν στην ίδια τιμή, κοντά στο 1.3090. Μεσοβδόμαδα, είδαμε τιμές στο 1.3265, που αποτέλεσε υψηλό αρκετών μηνών αλλά η ενίσχυση του δολαρίου από την Τετάρτη και μετά είχε ως αποτέλεσμα πιέσεις που εξισορρόπησαν την ισοτιμία. Με το θέμα του Brexit να παραμένει βαλτωμένο όσο οι ημερομηνίες αρχίζουν και πιέζουν και ανάλογα με την πορεία του δολαρίου, το GBPUSD ίσως δοκιμάσει την τιμή ορόσημο του 1.30 αυτήν την εβδομάδα.

  USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Μια καθοδική εβδομάδα είδαμε για το USDJPY, με άνοιγμα στο 106.61 και κλείσιμο στο 105.80, έστω κι αν την Τετάρτη η ισοτιμία ενισχύθηκε σημαντικά λόγω της αντίστοιχης ανόδου του δολαρίου. Το επιτόκιο του αμερικανικού δεκαετούς έπεσε στο 0.63% και λόγω της έλλειψης σημαντικών ανακοινώσεων από την Ιαπωνία την τρέχουσα εβδομάδα, τον τόνο θα δώσει μάλλον και πάλι το αμερικανικό νόμισμα. Ορόσημο θεωρείται η τιμή 105 γιατί μια τυχόν καθοδική διάσπαση θα οδηγήσει πιθανόν σε σχηματισμό έντονου καθοδικού καναλιού για την ισοτιμία.

  EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Πτωτικά κινήθηκε το EURJPY την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από ένα σερί οκτώ ανοδικών εβδομάδων. Η ισοτιμία άνοιξε στο 126.18 και έκλεισε την Παρασκευή στο 124.81, κινούμενη πτωτικά σχεδόν όλη την εβδομάδα. Η περιοχή τιμών γύρω από το 124.50 θεωρείται κρίσιμη γιατί αν η ισοτιμία περάσει κάτω από αυτήν, ενδεχομένως να δούμε διεύρυνση της πτώσης.

  EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

  Ελαφρώς πτωτικά κινήθηκε το EURGBP την εβδομάδα που πέρασε, με άνοιγμα στο 0.9040 και κλείσιμο στο 0.9011, επιβεβαιώνοντας το κανάλι πλάγιας τάσης για την ισοτιμία εδώ και δύο μήνες περίπου. Γεγονός είναι πάντως πως η ισοτιμία αντέχει πάνω από το 0.90 και δεν αποκλείεται να δούμε το ίδιο σενάριο πλάγιας κίνησης και χαμηλής μεταβλητότητας για ακόμα μία εβδομάδα.

  USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

  Επιβεβαίωση της καθοδικής τάσης είχαμε για ακόμα μια εβδομάδα για το USDCAD, το οποίο άνοιξε στο 1.3242 και έκλεισε στο 1.3171. H πρόσκαιρη άνοδος του αμερικανικού νομίσματος την Τετάρτη δεν ήταν ικανή να αλλάξει την εικόνα της ισοτιμίας που βρίσκεται σε έντονη καθοδική κίνηση από τα τέλη Μαρτίου και την περιοχή τιμών του 1.45. Οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά και πολλοί αναλυτές πλέον βλέπουν να απειλείται και το 1.30 ή ακόμα και το 1.2950 που αποτελεί πολύμηνο χαμηλό για την ισοτιμία.

  USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

  Μία ήπια ανοδική αντίδραση είδαμε για το USDCHF την περασμένη εβδομάδα, με άνοιγμα στο 0.9091 και κλείσιμο στο 0.9115. Εδώ και ένα μήνα περίπου υπάρχει μια σταθεροποίηση γύρω από το 0.91 και έτσι εντείνονται οι φωνές ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει μια ανάκαμψη μετά τη μεγάλη πτώση των τελευταίων μηνών. Την Τρίτη, η ισοτιμία άγγιξε πάντως την κρίσιμη τιμή του 0.90 αλλά κατόπιν, η ενίσχυση του δολαρίου την επανέφερε στην περιοχή του 0.91.

  AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

  Σταθεροποιητικές τάσεις επεκράτησαν για το AUDUSD την περασμένη εβδομάδα, με την ισοτιμία να ανοίγει και να κλείνει στην περιοχή του 0.7160. Τα δεδομένα και τα αποτελέσματα από την Αυστραλία και την Κίνα δεν είχαν έντονο θετικό ή αρνητικό πρόσημο. Τα τρέχοντα επίπεδα διατηρούν το προφίλ ανοδικού καναλιού αλλά αν μια πιθανή περαιτέρω ενίσχυση του αμερικανικού νομίσματος φέρει την ισοτιμία κάτω από το 0.71 τότε αυξάνουν οι πιθανότητες για ακόμα μεγαλύτερη διόρθωση.

  SP500

  Ανοδική εβδομάδα για τον αμερικανικό δείκτη SP500, που έκλεισε στις 3,392 μονάδες (μια ανάσα από την τιμή ρεκόρ του Φεβρουαρίου) και κέρδη 0.85% περίπου. Συνεχίζεται λοιπόν η ανοδική πορεία στην αμερικανική αγορά μετοχών παρ’όλες τις ανησυχίες για τον COVID-19 και τις διεθνείς εντάσεις. Προφανώς η ρευστότητα από την τεράστια προσφορά χρήματος τον τελευταίο καιρό ενισχύει τις αγορές και έτσι νωρίς την τρέχουσα εβδομάδα, τα futures του δείκτη έχουν καταρρίψει και το κάστρο των 3,400 μονάδων. Πολλά βλέμματα θα συγκεντρωθούν αυτήν την εβδομάδα στο συμπόσιο του Jackson Hole με τους επενδυτές να περιμένουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη νομισματική πολιτική το επόμενο διάστημα. Είναι δύσκολο να κοντράρει κανείς την τόσο ξεκάθαρη ανοδική τάση αλλά λόγω υπεραγορασμένων επιπέδων, δεν αποκλείονται και οι διορθωτικές κινήσεις.

  DAX30

  Σε αντίθεση με την αμερικανική αγορά, ελαφρώς πτωτικά κινήθηκε ο γερμανικός δείκτης DAX30 την εβδομάδα που πέρασε, με κλείσιμο στις 12,793 μονάδες και απώλειες λίγο πάνω από 0.4%. Υπάρχει εμφανής δυσκολία διάσπασης των 13,000 μονάδων αλλά από την άλλη ο δείκτης φαίνεται να αντέχει και να μην έχει καθοδική κλίση. Υπάρχουν πιθανότητες διατήρησης των τρεχόντων επιπέδων και ίσως δοκιμής των 13,000 μονάδων και πάλι.

  FTSE100

  Ελαφρώς πτωτικά κινήθηκε ο βρετανικός δείκτης FTSE100 την περασμένη εβδομάδα με κλείσιμο στις 6,013 μονάδες, περίπου 0.90% χαμηλότερα. Υπήρξε ανοδική αντίδραση και κύμα αγοραστών κάτω από τις 6,000 μονάδες και όσο ο δείκτης διατηρείται πάνω από αυτά τα επίπεδα, μπορεί να δει και υψηλότερα.

  Χρυσός

  Δεύτερη κατά σειρά διορθωτική εβδομάδα για το χρυσό, μετά το ξέφρενο ράλι του προηγούμενου διαστήματος. Η εβδομάδα έκλεισε στα $1,1947 και απώλειες 0.30% περίπου αλλά η μεταβλητότητα συνεχίζει και παραμένει σε υψηλά επίπεδα αφού μέχρι την Τετάρτη όπου και το δολάριο ενισχύθηκε, ο χρυσός είχε σκαρφαλώσει και πάλι πάνω από τα $2,000. Ο χρυσός επηρεάζεται εμφανώς από τη μεγάλη προσφορά χρήματος, από την πανδημία του κορωνοϊού και από τις εξελίξεις στο γεωπολιτικό επίπεδο και έτσι η ανοδική τάση δε φαίνεται να έχει ακόμα διαταραχθεί. Η περιοχή τιμών γύρω από τα $1,875 είναι κρίσιμη γιατί όσο ο χρυσός κινείται πάνω από αυτήν τόσο και οι πιθανότητες για κατάκτηση των $2,000 ενισχύονται ξανά.

  Πετρέλαιο

  Ελαφρώς ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές στα futures του πετρελαίου, με κλείσιμο στα $42.26 και οριακή άνοδο στο 0.16%. Το πετρέλαιο είχε εμφανώς ανοδική πορεία μέχρι τα μέσα της εβδομάδας αλλά επηρεάστηκε προφανώς από την ενίσχυση του δολαρίου. Η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας συνεχίζει να δημιουργεί ανησυχίες σχετικά με την ανάκαμψη της ζήτησης αλλά πρόσφατα προστέθηκαν κι άλλα προβλήματα αφού κάποιες χώρες μέλη του ΟΠΕΚ κατηγορούνται ότι αύξησαν την παραγωγή, πέρα από τα συμφωνηθέντα. Χρειάζεται καθαρή διάσπαση των $43.50 για να μιλάμε για ανοδική τάση ενώ κοιτώντας προς τα κάτω, τα $41.50 είναι μια ισχυρή στήριξη. Το εύρος αυτό, συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες διατήρησης και την εβδομάδα που διανύουμε.

  Bitcoin

  Διορθωτική η εβδομάδα που διανύσαμε για το Bitcoin που έκλεισε στα $11,645 και πτώση κοντά στο 2.25%. Υπήρξε αποτυχία στο να διατηρηθεί πάνω από τα $12,000 αλλά υπάρχουν πολλοί έγκυροι αναλυτές που σημειώνουν πως είμαστε στα πρόθυρα μεγάλης ανόδου αφού υπάρχουν πολλές ομοιότητες στα πρότυπα του ράλι του 2017. Το Bitcoin επίσης έχει να αντιμετωπίσει και κάποια άλλα κρυπτονομίσματα που υπερ-αποδίδουν τελευταία και συγκεντρώνουν κεφάλαια επενδυτών. Βραχυπρόθεσμα μιλώντας, η διόρθωση θα μπορούσε να διευρυνθεί μέχρι τα $11,200 αλλά με βάση το θετικό μομέντουμ, τυχόν διάσπαση των $12,000 θα μπορούσε να δώσει φτερά στο Bitcoin.

  www.a-quant.com

  www.algo-profits.com

  ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

  Η πληροφορία που περιέχεται στην παρούσα αναφορά είναι μόνο γενικής φύσης, δεν είναι προσωπική οικονομική ή επενδυτική συμβουλή και δεν αποτελεί προτροπή για αγορά, πώληση ή οποιαδήποτε άλλη επενδυτική κίνηση ή δραστηριότητα. Δε λαμβάνει υπ’όψιν τους στόχους σας, την οικονoμική σας κατάσταση και τις προσωπικές σας ανάγκες.

  Η a-Quant δεν είναι υπεύθυνη για τις ενέργειές σας και σας συμβουλεύει να επικοινωνήσετε με έναν διαπιστευμένο οικονομικό σύμβουλο πριν ενεργήσετε με βάση κάποια πληροφορία που περιέχεται στο παρόν γενικού ενδιαφέροντος report

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ