Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 21-Αυγ-2020 23:41

  Απώλειες για το πετρέλαιο εν μέσω ανησυχιών για τη ζήτηση

  Απώλειες για το πετρέλαιο εν μέσω ανησυχιών για τη ζήτηση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Απώλειες κατέγραψε το πετρέλαιο την Παρασκευή, με τις τιμές του καυσίμου να υφίστανται πιέσεις λόγω των συνεχιζόμενων ανησυχιών για την εξέλιξη της ζήτησης, δεδομένου ότι η πανδημία του κορονοϊού εξακολουθεί να υπονομεύει την οικονομική ανάπτυξη.

  Τους παραπάνω φόβους επιβεβαίωσαν σήμερα τα στοιχεία που έδειξαν ότι η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη επιβραδύνθηκε τον Αύγουστο. Σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία των δεικτών PMI που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η IHS Markit, ο σύνθετος δείκτης PMI για τις υπηρεσίες και τον κλάδο της μεταποίησης υποχώρησε τον Αύγουστο στις 51,6 μονάδες από 54,9 μονάδες τον Ιούλιο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν τον δείκτη στις 54,7 μονάδες.

  Ο δείκτης πέρασε τον Ιούλιο πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας, έχοντας παραμένει για τέσσερις διαδοχικούς μήνες κάτω από το συγκεκριμένο επίπεδο μετά τα δρακόντεια μέτρα που επιβλήθηκαν για την ανάσχεση της πανδημίας, όμως τον Αύγουστο διολίσθησε εκ νέου κοντά στο κρίσιμο όριο.

  Πιο αναλυτικά, ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες υποχώρησε στις 50,1 μονάδες από 54,7 μονάδες τον Ιούλιο, ενώ ο μεταποιητικός δείκτης PMI διολίσθησε στις 51,7 μονάδες από 51,8 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Ο δείκτης για την παραγωγή στη μεταποίηση πάντως ενισχύθηκε σε υψηλό 28 μηνών στις 55,7 μονάδες.

  Τις ανησυχίες ενέτειναν σήμερα έτι περαιτέρω τα στοιχεία που ανακοίνωσε η εταιρεία Baker Hughes, τα οποία έδειξαν ότι οι ενεργές εγκαταστάσεις πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν την τρέχουσα εβδομάδα κατά 11, φτάνοντας τις 183. Πρόκειται για την πρώτη αύξηση μετά από τρεις συνεχείς εβδομάδες μείωσης του αριθμού των ενεργών εξεδρών στις ΗΠΑ.

  Παρότι δε ο συνολικός αριθμός τους εξακολουθεί να είναι σημαντικά μειωμένος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, οπότε ήταν 571 περισσότερες, η αύξηση επανέφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες για εισροή στην αγορά μεγαλύτερων ποσοτήτων πετρελαίου από αυτό που μπορεί να απορροφηθεί.

  Έτσι, το αργό τύπου West Texas Intermediate παράδοσης Οκτωβρίου "έχασε” την Παρασκευή 48 σεντς ή 1,1%, ολοκληρώνοντας την ημέρα στα 42,34 δολάρια το βαρέλι. Παρ’ όλα αυτά το αμερικανικό αργό κατάφερε να σημειώσει οριακά κέρδη της τάξης του 0,1% σε διάστημα εβδομάδας.

   Από την πλευρά του, το πετρελαίου τύπου Brent παράδοσης Οκτωβρίου, υποχώρησε κατά 55 σεντς ή 1,2%, και έκλεισε στα 44,35 δολάρια το βαρέλι, με τις εβδομαδιαίες απώλειές του να διαμορφώνονται στο 1%.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ