Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 21-Αυγ-2020 22:37

  Δεύτερη διαδοχική εβδομάδα απωλειών για τον χρυσό

  Δεύτερη διαδοχική εβδομάδα απωλειών για τον χρυσό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με μικρά κέρδη ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Παρασκευής ο χρυσός, μετά από δύο ημέρες υποχώρησης, ωστόσο η σημερινή άνοδος δεν ήταν αρκετή για να αποφύγει την καταγραφή απωλειών για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα, κάτι που είχε να συμβεί από τον Μάρτιο οπότε και ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού.

  Το πρόσφατο "φρενάρισμα” του χρυσού οφείλεται στην ενίσχυση του δολαρίου, που αποτελεί ανταγωνιστικό "ασφαλές καταφύγιο” του πολύτιμου μετάλλου αλλά και στην αναζωπύρωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, εξελίξεις που άνοιξαν την όρεξη των επενδυτών για πιο ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις.

  Το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,5% την Παρασκευή, καθιστώντας τον χρυσό -που αποτιμάται με βάση το αμερικανικό νόμισμα- πιο ακριβό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

  Τα κέρδη του μετάλλου περιόρισε σήμερα και η άνοδος που σημείωσαν οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, ένα ακόμη αντίπαλο "ασφαλές καταφύγιο”, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων που έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ αναρριχήθηκε τον τρέχοντα μήνα στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2019.

  Παρά τις αρνητικές για τον χρυσό εξελίξεις των τελευταίων ημερών, πάντως, οι αναλυτές παραμένουν αισιόδοξοι για την πορεία του πολύτιμου μετάλλου, σημειώνοντας ότι οι παράγοντες που προκάλεσαν το πρόσφατο ράλι και έστειλαν τον χρυσό, έστω και πρόσκαιρα, πάνω από το επίπεδο των 2.000 δολαρίων, παραμένουν στο προσκήνιο.

  "Η καθυστέρηση της συμφωνίας για το πακέτο τόνωσης, η ανάκαμψη του δολαρίου και των επιτοκίων έχουν πιέσει τις τιμές του χρυσού”, σημειώνει χαρακτηριστικά ο αναλυτής της Standard Chartered, Suki Cooper.

  "Χωρίς περαιτέρω κέρδη, πιστεύουμε ότι η μακροπρόθεσμη ανοδική τάση (για το χρυσό) είναι ανέπαφη, δεδομένης της προσδοκίας μας για περαιτέρω αδυναμία του δολαρίου ΗΠΑ και της κλίμακας τόνωσης και καθώς αναμένουμε τα επιτόκια να παραμείνουν χαμηλά ή αρνητικά", δήλωσε ο Standard Chartered's Cooper είπε.
  "Πέρα από την κατοχύρωση κερδών, πιστεύουμε ότι η μακροπρόθεσμη ανοδική τάση (για τον χρυσό) δεν έχει αλλάξει, καθώς βλέπουμε περαιτέρω αποδυνάμωση του δολαρίου και αναμένουμε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλά ή αρνητικά επίπεδα”, πρόσθεσε.

  Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η εκτίμηση του επικεφαλής του τομέα μετάλλων της High Ridge Futures, David Meger, ο οποίος σημειώνει ότι "βλέπουμε κάποια οικονομικά στοιχεία καλύτερα των προσδοκιών, ωστόσο οι ανησυχίες σχετικά με την πανδημία παραμένουν, όπως και για την εξέλιξη της απασχόλησης”.

  Έτσι, την Παρασκευή το συμβόλαιο Δεκεμβρίου για τον χρυσό ενισχύθηκε μόλις κατά 50 σεντες ή λιγότερο από 0,1% και έκλεισε την ημέρα στα 1.974 δολάρια η ουγγιά, γράφοντας όμως οριακές απώλειες 0,1% σε διάστημα εβδομάδας. Πρόκειται για τη δεύτερη διαδοχική εβδομάδα που το μέταλλο υποχωρεί, από τις 20 Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

  Όσον αφορά το ασήμι, δεν ακολούθησε σήμερα τον χρυσό, σημειώνοντας πτώση κατά 42,4 σεντς ή 1,5% και ολοκληρώνοντας την ημέρα στα 26.877 δολάρια η ουγγιά, διευρύνοντας τις εβδομαδιαίες απώλειές του στο 3%.

  Πτωτικά κινήθηκαν και τα υπόλοιπα μέταλλα. Ο χαλκός παράδοσης Σεπτεμβρίου υποχώρησε κατά 5,7 σεντς ή 1,9% στα 2,9175 δολάρια η λίβρα, τερματίζοντας όμως την εβδομάδα με κέρδη 2%. Το συμβόλαιο Οκτωβρίου για την πλατίνα "έχασε” 80 σεντς ή περίπου 0,1% και έκλεισε στα 926,10 δολάρια η ουγγιά, διευρύνοντας τις απώλειές του σε διάστημα εβδομάδας στο 3,4%. Τέλος, το παλλάδιο παράδοσης Σεπτεμβρίου υποχώρησε κατά 6,60 δολάρια ή 0,3% και ολοκλήρωσε την ημέρα στα 2.180,30 δολάρια η ουγγιά, ψαλιδίζοντας ελαφρώς τα εβδομαδιαία κέρδη του, που ανήλθε σε 1,7%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ