Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 21-Αυγ-2020 17:26

  Πτώση στο Χρηματιστήριο… καθήλωση του τζίρου

  Πτώση στο Χρηματιστήριο… καθήλωση του τζίρου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με πτώση έκλεισε και σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, η οποία όχι μόνο στέρησε τα κέρδη του πρώτου τριημέρου της εβδομάδας, αλλά έκλεισε το πενθήμερο με αρνητικό πρόσημο και πολλά ερωτηματικά για το διαρκώς μειούμενο τζίρο της αγοράς.

  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,57% στις 633,27 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 629,68 μονάδων (-1,14%) και 640,94 μονάδες (+0,63%). Ο τζίρος ανήλθε στα 27,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 18,6 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,58%, στις 1.516,74 μονάδες, ενώ στο -0,60% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 836,42 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,80% στις 328,52 μονάδες.

  Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,17%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 0,48%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε άνοδο 3,63%.

  Αν και σήμερα η αγορά προσπάθησε να κινηθεί εκ νέου προς τις 640 μονάδες, τελικά έκλεισε πλησίον των 630 μονάδων και πολύ κοντά στη στήριξη που με τόσο κόπο ανέκτησε. Και παρά τη λήξη των παραγώγων, η συναλλακτική δραστηριότητα παρέμεινε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με το μεγαλύτερο μέρος μάλιστα εξ αυτής να διακινείται τις τελευταίες ώρες και δη μετά τις 14:30.

  Οι χαμηλές ταχύτητες του τζίρου, ο οποίος κινείται τις δύο τελευταίες εβδομάδες μεταξύ 20-30 εκατ. ευρώ (με ελάχιστες εξαιρέσεις) αποτύπωσαν για ακόμη μία φορά και το "πάγωμα" των επενδυτικών αποφάσεων ελέω ενός ναρκοθετημένου περιβάλλοντος σε όλα τα επίπεδα. Βέβαια, αν και η αγορά δεν δείχνει διαθέσεις να χάσει τα επίπεδα, καθώς έχει καταγράψει 13 εβδομάδες συσσώρευσης χωρίς ουσιαστική τάση, η πλάγια κίνηση δεν μπορεί να συνεχιστεί η επί μακρόν. Και δεδομένου του πόσο σημαντικό είναι το επίπεδο των 652-663 μονάδων, το θετικό σενάριο δείχνει να έχει τις λιγότερες πιθανότητες.

  Και όπως αναφέρει ο αναλυτής Απ. Μάνθος, η βραχυχρόνια άρνηση περαιτέρω ανοδικής κίνησης έχει προκαλέσει στον δείκτη ένα πτωτικό pullback που μπορεί να επεκταθεί προς τη ζώνη στήριξης των 633-628 μονάδων δίχως να επέλθει σοβαρό ρήγμα στις τάξεις των Bulls. Οι περισσότεροι βραχυχρόνιοι ταλαντωτές στέκονται από τις 4 Αυγούστου στο πλευρό των αγοραστών με κάποιες ισχνές ενδείξεις ενδυνάμωσης της κίνησης. Πάντως, για να μπορέσει ο Γενικός Δείκτης να δραπετεύσει πάνω από τα "κάγκελα" των 660-650 μονάδων θα χρειαστεί τζίρος συναλλαγών άνω των 60 εκατ. ευρώ.

  Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της κυβέρνησης να στηρίξει την οικονομία με πλήθος μέτρων (σήμερα ανακοινώθηκε και η αύξηση του "κουμπαρά” του ΤΕΠΙΧ ΙΙ κατά 603 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί μέρος της ζήτησης για κεφάλαια κίνησης από τις επιχειρήσεις), η πραγματικότητα φαίνεται ότι είναι πολύ πιο σκληρή από ότι εκτιμήθηκε. Ο τουρισμός βρίσκεται σε αδιέξοδο, η κατανάλωση είναι χαμηλή και οι τράπεζες καλούνται να λύσουν το γρίφο μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων, σε ένα έτος που αναμένονταν άλλα…

  Άγνωστο είναι το μέλλον για τις επιχειρήσεις και τους επόμενους μήνες, καθώς το φως στο τούνελ που έχει δημιουργήσει η πανδημία δεν διαφαίνεται. Μετά το φετινό "ναυάγιο", ξεκινούν τα δύσκολα τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για χιλιάδες εργαζόμενους που απασχολούνται σε πληττόμενους κλάδους. Με μηδενική ρευστότητα και αυξημένα λειτουργικά κόστη, θεωρείται πως πολλές επιχειρήσεις δεν θα τα καταφέρουν μέχρι την επόμενη χρονιά, που επίσης είναι αβέβαιη.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημείωσε σημαντικές απώλειες για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, καθώς έκλεισε στο -2,36%, ενώ άνω του 1% ήταν και η πτώση σε Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ και ΟΤΕ. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Eurobank, Coca Cola, Alpha Bank, Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, Titan, Motor Oil, Aegean, Σαράντης και ΔΕΗ.

  Στον αντίποδα, ΑΔΜΗΕ, Βιοχάλκο, Μυτιληναίος, Φουρλής, ΟΛΠ, Εθνική και ΟΠΑΠ έκλεισαν σε θετικά εδάφη, χωρίς όμως να καταφέρνουν τα κέρδη τους να ξεπεράσουν το 1%, αλλά αντιστάθμισαν σημαντικά την πτώση της πλειονότητας των τίτλων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ