Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 21-Αυγ-2020 14:06

  Σε στενό εύρος το trading στο Χρηματιστήριο

  Σε στενό εύρος το trading στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Πέριξ αλλά κάτω των 640 μονάδων κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο, με σημαντικά χαμηλό τζίρο, προσπαθεί να παραμείνει στα επίπεδα χωρίς να αναλώσει σημαντικές δυνάμεις στις πιέσεις που εκδηλώνονται σε μερίδα τίτλων.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,14% στις 637,81 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 8,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στο 4,7 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,22% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.528,94 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,46% στις 332,69 μονάδες.

  Επί της ουσίας το ΧΑ δείχνει να ισορροπεί εν μέσω αντίρροπων δυνάμεων, αλλά με τους αγοραστές να υπερτερούν στο μεγαλύτερο μέρος της μέχρι τώρα συνεδρίασης. Άλλωστε και η λήξη των παραγώγων δεν προσέδωσε νέα στοιχεία για τις προοπτικές των εισηγμένων, οι οποίες θα καθυστερήσουν (τέλη Σεπτεμβρίου) να παρουσιάσουν την εικόνα τους το δεύτερο και επίμαχο λόγω κορονοϊού τρίμηνο του έτους.

  Άλλωστε, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της κυβέρνησης να στηρίξει την οικονομία με πλήθος μέτρων (σήμερα ανακοινώθηκε και η αύξηση του "κουμπαρά” του ΤΕΠΙΧ ΙΙ κατά 603 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί μέρος της ζήτησης για κεφάλαια κίνησης από τις επιχειρήσεις), η πραγματικότητα φαίνεται ότι είναι πολύ πιο σκληρή από ότι εκτιμήθηκε. Ο τουρισμός βρίσκεται σε αδιέξοδο, η κατανάλωση είναι χαμηλή και οι τράπεζες καλούνται να λύσουν το γρίφο μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων, σε ένα έτος που αναμένονταν άλλα…

  Άγνωστο είναι το μέλλον για τις επιχειρήσεις και τους επόμενους μήνες, καθώς το φως στο τούνελ που έχει δημιουργήσει η πανδημία δεν διαφαίνεται. Μετά το φετινό "ναυάγιο", ξεκινούν τα δύσκολα τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για χιλιάδες εργαζόμενους που απασχολούνται σε πληττόμενους κλάδους. Με μηδενική ρευστότητα και αυξημένα λειτουργικά κόστη, θεωρείται πως πολλές επιχειρήσεις δεν θα τα καταφέρουν μέχρι την επόμενη χρονιά, που επίσης είναι αβέβαιη.

  Βέβαια, το κλίμα και από τις ευρωπαϊκές αγορές δεν δείχνει να είναι υποστηρικτικό, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τους δείκτες PMI που έδειξαν ότι η οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης έχασε ένα μέρος της ορμής της τον Αύγουστο. Ο δείκτης πέρασε τον Ιούλιο πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας, έχοντας παραμένει για τέσσερις διαδοχικούς μήνες κάτω από το συγκεκριμένο επίπεδο μετά τα δρακόντεια μέτρα που επιβλήθηκαν για την ανάσχεση της πανδημίας.

  Στο ταμπλό τώρα, Motor Oil, Jumbo και Εθνική κρατούν τα σκήπτρα της αγοράς, καθώς σημειώνουν κέρδη άνω του 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Alpha Bank, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος, Σαράντης, Λάμδα, Titan και Coca Cola.

  Στον αντίποδα, ΕΥΔΑΠ και ΕΧΑΕ χάνουν 1,20% και 1,04% αντίστοιχα, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΓΕΚ Τέρνα, Βιοχάλκο, ΟΛΠ, Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Φουρλής, Aegean, Eurobank και Πειραιώς.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ