Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 21-Αυγ-2020 11:09

  Επιφυλακτικά ανοδικά το Χρηματιστήριο Αθηνών

  Επιφυλακτικά ανοδικά το Χρηματιστήριο Αθηνών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με τον τζίρο να παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδο, το χρηματιστήριο Αθηνών επανέρχεται ανοδικά μετά τη χθεσινή διόρθωση, "φλερτάροντας" και πάλι με τα επίπεδα των 640 μονάδων.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,32% στις 638,93 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 1,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στο 1 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,38% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.531,36 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,61% στις 333,21 μονάδες.

  Με τη συναλλακτική δραστηριότητα να παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, η σημερινή λήξη των παραγώγων δεν αναμένεται να δώσει συγκεκριμένα μηνύματα για τις διαθέσεις των επενδυτών. Άλλωστε, οι προσπάθειες να διαπεράσει την αντίσταση των 650 μονάδων δεν στέφθηκαν με επιτυχία, με την αγορά να παραμένει στην πλάγια κίνηση επί ένα δίμηνο τουλάχιστον και τον τζίρο μεταξύ 20-30 εκατ. ευρώ.

  Και όπως αναφέρει ο αναλυτής Απ. Μάνθος, η βραχυχρόνια άρνηση περαιτέρω ανοδικής κίνησης έχει προκαλέσει στον δείκτη ένα πτωτικό pullback που μπορεί να επεκταθεί προς τη ζώνη στήριξης των 633-628 μονάδων δίχως να επέλθει σοβαρό ρήγμα στις τάξεις των Bulls. Οι περισσότεροι βραχυχρόνιοι ταλαντωτές στέκονται από τις 4 Αυγούστου στο πλευρό των αγοραστών με κάποιες ισχνές ενδείξεις ενδυνάμωσης της κίνησης. Πάντως, για να μπορέσει ο Γενικός Δείκτης να δραπετεύσει πάνω από τα "κάγκελα" των 660-650 μονάδων θα χρειαστεί τζίρος συναλλαγών άνω των 60 εκατ. ευρώ.

  Την ίδια ώρα η εικόνα από κρίσιμους κλάδους της οικονομίας παραμένει δραματική, προκαλώντας την αβεβαιότητα των μακροπρόθεσμων επενδυτών. Ειδικότερα, οι απώλειες από τα έσοδα στον Τουρισμό αγγίζουν τα πέντε δισεκατομμύρια στο πρώτο εξάμηνο, την ώρα που μεγαλώνουν οι φόβοι της τουριστικής αγοράς και για νέα μεγάλη "τρύπα" στις εισπράξεις και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο λόγω της μικρής ζήτησης και των λίγων κρατήσεων από το εξωτερικό.  Τον Ιούνιο, το τουριστικό καλάθι έπιασε "πάτο". Μόνο 64 εκατ. ευρώ ήταν οι εισπράξεις, από 2,56 δισ. ευρώ πέρσι. Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, το πλήθος όσων ανέργων λαμβάνουν επίδομα κατά το τελευταίο 5μηνο αυξήθηκε με σαρωτικούς ρυθμούς, λόγω των συνεπειών της κορονο-κρίσης και των κυβερνητικών μέτρων στήριξης των ανέργων.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική προσπαθεί να κρατήσει το θετικό πρόσημο της αγοράς υψηλά, με το +1,14% που σημειώνει, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΑΔΜΗΕ, Jumbo, Alpha Bank, Coca Cola, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, Λάμδα, Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ, Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια, Titan, Φουρλής και Σαράντης.

  Στον αντίποδα, οι απώλειες της Τέρνα Ενεργειακή την οδηγούν στο -1,54%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, Βιοχάλκο, ΕΧΑΕ και ΟΛΠ. Χωρίς μεταβολή είναι οι ΔΕΗ, Eurobank και Aegean.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ