Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 20-Αυγ-2020 17:22

  Ισχυρή πτώση με… ισχνό τζίρο στο Χρηματιστήριο

  Ισχυρές πιέσεις δέχεται το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με σημαντικές απώλειες έκλεισε τελικά το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν μπόρεσε αφενός να ελέγξει τις πιέσεις που ήλθαν από τις διεθνείς αγορές και αφετέρου τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών που εκδηλώθηκαν μετά από τη συνεχή άνοδο των τελευταίων ημερών.

  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,45% στις 636,92 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 635,02 μονάδων (-1,74%) και 644,29 μονάδες (-0,31%). Ο τζίρος ανήλθε στα 21,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 16,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 135 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,54%, στις 1.525,61 μονάδες, ενώ στο +1,10% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 841,47 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 3,38% στις 331,18 μονάδες.

  Στο γνώριμο μοτίβο της αργής αναρρίχησης και της απότομης πτώσης παραμένει το ΧΑ, το οποίο όπως ήταν αναμενόμενο από τους περισσότερους αναλυτές δεν δοκίμασε καν το επίπεδο των 650 μονάδων, το οποίο αποτελεί και… αιτία ενεργοποίησης των πωλητών το τελευταίο δίμηνο. Η πλάγια κίνηση στη μεσοπρόθεσμη εικόνα παραμένει σε ισχύ, καθώς οι καταλύτες για τη διάσπαση της, τουλάχιστον ανοδικά, απουσιάζουν πλήρως από την αγορά.

  Και όχι μόνο απουσιάζουν οι θετικοί καταλύτες, αλλά το περιβάλλον στο οποίο τα χαρτοφυλάκια καλούνται να κινηθούν είναι πλήρως ναρκοθετημένο, με τις επιλογές να παραμένουν περιορισμένες, τουλάχιστον μέχρι τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου δώσουν μια καλύτερη εικόνα για τις προοπτικές των εισηγμένων που θα ανακοινώσουν. Μέχρι τότε δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που κρατούν στα θετικά τη διαφύλαξη των επιπέδων των 600 μονάδων, αν και η συσσώρευση αυτή δεν μπορεί να κρατήσει επί μακρόν.

  Έτσι, μετά από μια θετική πορεία από την αρχή του μήνα, το ΧΑ έχει ανοίξει τις επιλογές των χαρτοφυλακίων ώστε να ενθυλακώσουν μέρος των κερδών τους. Πάντως τεχνικά πλέον η στήριξη ανεβαίνει στα επίπεδα των 634 μονάδων, με τον τραπεζικό επίσης να χάνει σήμερα τη στήριξη των 330 μονάδων. Στον FTSE 25 η στήριξη εντοπίζεται στις 1.474 μονάδων, ενώ η αντίσταση είναι στις 1.560 μονάδες. Στον τραπεζικό η αντίσταση είναι στις 370 μονάδες.

  Παράλληλα, υπό το φάσμα η οικονομική δραστηριότητα να υποστεί ένα ακόμη μεγάλο πλήγμα από τα νέα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την εξάπλωση της πανδημίας, η αγορά παραμένει εστιασμένη και στη διερεύνηση των ικανοτήτων της χώρας να στηρίξει κρίσιμους κλάδους της οικονομίας. Άλλωστε, όπως επιβεβαίωσε σήμερα και ο Υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, στο τραπέζι βρίσκονται όλα τα σενάρια για επέκταση των μέτρων στήριξης της οικονομίας, όπως η μείωση ενοικίων κατά 40%, η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων αλλά και η παροχή πρόσθετης ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Το θετικό επίσης είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ρευστότητα ύψους 34,7 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία για να καλύψει τις ανάγκες που θα προκύψουν από την συνέχιση της κρίσης του κορονοϊού.

  Στο ταμπλό τώρα, Motor Oil, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς και Εθνική ήταν οι "υπεύθυνες" της μεγάλης πτώσης καθώς έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 3%, ενώ εκείνες των ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια και Coca Cola ξεπέρασαν το 2%.

  Άνω του 1% ήταν και η πτώση σε Σαράντη, Aegean, Jumbo, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, Βιοχάλκο και Titan, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Λάμδα, ΕΧΑΕ και Μυτιληναίος. Στον αντίποδα, μόνο τρεις τίτλοι του FTSE 25 έκλεισαν θετικά, οι ΟΤΕ, Φουρλής και Τέρνα Ενεργειακή, χωρίς όμως να ξεπεράσουν το +0,7%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ