Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 20-Αυγ-2020 13:54

  Στο "κόκκινο" παραμένει το Χρηματιστήριο

  Στο "κόκκινο" παραμένει το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
   

  Σταθερά σε αρνητικά εδάφη κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρακολουθώντας αφενός την πτώση που καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές, και αφετέρου την πορεία της νέας εξάπλωσης της πανδημίας στη χώρα.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,15% στις 638,84 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 9,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 6,8 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,24% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.530,44 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 2,46% στις 334,35 μονάδες.

  Αν και οι πιέσεις έδειξαν λίγο νωρίτερα να διευρύνονται, πλέον ελέγχονται σε ένα επίπεδο που το ΧΑ να μπορεί να κρατήσει την επαφή με τις 640 μονάδες. Βέβαια, η ισορροπία, εν μέσω μάλιστα κινήσεων κατοχύρωσης κερδών, είναι εύθραυστη, με το σενάριο της συνέχισης της πλάγιας κίνησης εντός του εύρους των 620-650 μονάδων να έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες.

  Βέβαια, υπό το φάσμα η οικονομική δραστηριότητα να υποστεί ένα ακόμη μεγάλο πλήγμα από τα νέα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την εξάπλωση της πανδημίας, η αγορά παραμένει εστιασμένη και στη διερεύνηση των ικανοτήτων της χώρας να στηρίξει κρίσιμους κλάδους της οικονομίας. Άλλωστε, όπως επιβεβαίωσε σήμερα και ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, στο τραπέζι βρίσκονται όλα τα σενάρια για επέκταση των μέτρων στήριξης της οικονομίας, όπως η μείωση ενοικίων κατά 40%, η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων αλλά και η παροχή πρόσθετης ρευστότητας στις επιχειρήσεις.

  Το θετικό επίσης είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ρευστότητα ύψους 34,7 δισ. ευρώ (ήταν 37,5 δισ. ευρώ τον Μάρτιο αλλά παρά τις πληρωμές εισέρρευσαν νέα κεφάλαια από τις εξόδους στις αγορές, τα έντοκα γραμμάτια και τη "δόση" του ESM) στα κρατικά ταμεία για να καλύψει τις ανάγκες που θα προκύψουν από την συνέχιση της κρίσης του κορονοϊού.

  Βέβαια και το κλίμα στην Ευρώπη δεν βοηθά την ελληνική αγορά, καθώς τα πτωτικά πρόσημα κυριαρχούν στα ευρωπαϊκά ταμπλό σε μια συνεδρίαση χαμηλού τζίρου, αφού οι επενδυτές επεξεργάζονται τα στοιχεία για την πρόοδο της ανάκαμψης της οικονομίας. Και τα στοιχεία αυτά, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων δεν είναι ενθαρρυντικά, με το φάσμα της βαθιάς ύφεσης να βρίσκεται πάνω στις περισσότερες χώρες.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Πειραιώς και Eurobank βρίσκονται στο επίκεντρο της διόρθωσης, καθώς σημειώνουν απώλειες 3,41% και 3,11% αντίστοιχα, με τις ΟΛΠ, Motor Oil, Σαράντη και Alpha Bank να ακολουθούν με πτώση ανώτερη του 2%. Οι απώλειες σε Coca Cola, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, Εθνική και Jumbo ξεπερνούν το 1%.

  Ήπια πτωτικά κινούνται οι Aegean, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, με τον Titan να μην έχει μεταβολή. Στον αντίποδα, σε θετικά εδάφη βρίσκονται οι Λάμδα, Φουρλής και Μυτιληναίος, αλλά καμία δεν κινείται πάνω από το +0,5%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ