Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 20-Αυγ-2020 11:04

  Διορθώνει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών

  Διορθώνει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Διορθωτικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπαθεί να διαχειριστεί αφενός τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και αφετέρου το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις διεθνείς αγορές από τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Federal Reserve.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,90% στις 640,43 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 2,23 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,6 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,78% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.537,40 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 2,31% στις 334,86 μονάδες.

  Με τους πολύ χαμηλούς τζίρους να επανέρχονται σήμερα, το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν μπορεί παρά να επηρεαστεί από το αρνητικό διεθνές κλίμα, καθώς τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι της ανησυχούν έντονα για τον αντίκτυπο της πανδημίας στην οικονομία και τους κινδύνους που παρουσιάζει στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές.

  Την ίδια ώρα, μετά από μια θετική πορεία από την αρχή του μήνα, το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει ανοίξει τις επιλογές των χαρτοφυλακίων ώστε να ενθυλακώσουν μέρος των κερδών τους. Άλλωστε ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν πλησίον της ισχυρής αντίστασης των 652 μονάδων, η οποία θα απαιτούσε όχι μόνο δυνάμεις, αλλά και καταλύτες για να μπορέσουν να διασπαστούν, δύο στοιχεία που λείπουν την αγορά στην παρούσα φάση.

  Πάντως τεχνικά πλέον η στήριξη ανεβαίνει στα επίπεδα των 634 μονάδων, με τον τραπεζικό επίσης να επιστρέφει σήμερα πλησίον της στήριξης των 330 μονάδων. Στον FTSE 25 η στήριξη εντοπίζεται στις 1.474 μονάδων, ενώ η αντίσταση είναι στις 1.560 μονάδες. Στον τραπεζικό η αντίσταση είναι στις 370 μονάδες.

  Σε οικονομικό επίπεδο τώρα, η αγορά παρακολουθεί τα νέα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα μας, με τους επιχειρηματίες στους τουριστικούς προορισμούς να κάνουν λόγο για μεγάλες απώλειες στις τοπικές οικονομίες. Σύμφωνα με φορείς από τον ξενοδοχειακό χώρο ακυρώνονται και οι λίγες κρατήσεις τουριστών που υπήρχαν μέχρι τα τέλη του Αυγούστου.

  Στο ταμπλό τώρα, οι πιέσεις εστιάζουν στον τραπεζικό κλάδο, καθώς η Πειραιώς σημειώνει απώλειες 3,03%, με τη Eurobank να είναι στο -2,88% και τις Alpha Bank, Εθνική, Coca Cola, ΟΤΕ και Aegean να ακολουθούν με πτώση που ξεπερνά το 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, ΑΔΜΗΕ, Βιοχάλκο, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος και ΔΕΗ.

  Στον αντίποδα, ο Φουρλής σημειώνει άνοδο 1,11%,με τις Titan, Λάμδα, ΟΠΑΠ και Jumbo να ακολουθούν με ήπιες ανοδικές κινήσεις. Χωρίς μεταβολή είναι ο Σαράντης, ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ και Ελληνικά Πετρέλαια.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ