Τετάρτη, 19-Αυγ-2020 16:50

Απώλεσε τα κέρδη της η Wall μετά την ανακοίνωση των πρακτικών της Fed

Wall Street Dow Jones

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21.59

Απώλεσαν τα κέρδη που κατέγραφαν νωρίτερα οι δείκτες της Wall Street μετά την ανακοίνωση των πρακτικών από τη συνάντηση νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve που έλαβε χώρα στις 28-29 Ιουλίου, όταν είχε διατηρήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκιά της κοντά στο μηδέν, αναφέροντας πως η οικονομία υπολείπεται από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Από τα σχόλια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας προκύπτει επίσης ότι τα μέλη της τάχθηκαν υπέρ της διασαφήνισης των προθέσεών τους για το πότε θα προχωρήσουν σε αύξηση των επιτοκίων, αλλά φάνηκε να απορρίπτουν την πιθανότητα να προχωρήσουν σε αγορές ομολόγων προκειμένου να  στηρίξουν τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.

Πάντως, τα μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς επεσήμαναν ότι δεδομένου του αντίκτυπου που θα έχει η πανδημία του κορονοϊού στην οικονομία, αναμένουν το τρέχον επιτόκιο δανεισμού να διατηρηθεί στο εύρος του 0% -0,25% έως ότου "είναι σίγουροι ότι η οικονομία έχει ξεπεράσει τα πρόσφατα γεγονότα και βρίσκεται σε πορεία για την επίτευξη των στόχων της επιτροπής για τη μέγιστη απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών. "

Σημειώνεται πως το ΑΕΠ των ΗΠΑ μειώθηκε με ρυθμό 32,9% το δεύτερο τρίμηνο, καθώς η πανδημία έκλεισε τις περισσότερες μη απαραίτητες δραστηριότητες. Η επιστροφή στην ανάπτυξη αναμένεται το τρίτο τρίμηνο, αν και μια αναζωπύρωση του ιού δημιουργεί αμφιβολίες για το πόσο επιθετική μπορεί να είναι η ανάκαμψη της οικονομία.

Πέρα από τις ανησυχίες που εξέφρασαν για την ανάπτυξη, τα μέλη δήλωσαν ότι ανησυχούν και για τους κινδύνους που εγκυμονούν για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ οι αξιωματούχοι εξέφρασαν επίσης ανησυχία για τα αυξανόμενα επίπεδα δημόσιου χρέους.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει πλέον χρέος 26,6 τρισ. δολαρίων, με προσθήκη 3 τρισ. δολαρίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς το Κογκρέσο και ο Λευκός Οίκος έσπευσαν να προσφέρουν βοήθεια σε εκείνους που επηρεάστηκαν από το κλείσιμο της οικονομίας.

Οι αξιωματούχοι στη συνάντηση "συμφώνησαν ότι η συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα, την απασχόληση και τον πληθωρισμό στο εγγύς μέλλον και ενέχει σημαντικούς κινδύνους για τις οικονομικές προοπτικές μεσοπρόθεσμα".

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 42,33 μονάδες (0,15%) στις 27.820,40 μονάδες, ενώ ο S&P 500 προσθέτει 1,02 μονάδες (0,03%) στις 3.390,80 μονάδες. Παράλληλα, ο τεχνολογικός Nasdaq χάνει 1,17 μονάδες (0,01%) στις 11.209,37 μονάδες

Οι επενδυτές έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους και στην ανακοίνωση εταιρικών αποτελεσμάτων. Συγκεκριμένα, ο κολοσσός του λιανικού εμπορίου Target Corp. ανακοίνωσε αύξηση 24,3% στις συγκρίσιμες πωλήσεις, με τις ηλεκτρονικές συγκρίσιμες πωλήσεις να καταγράφουν άλμα 195% εν μέσω των μέτρων περιορισμού που επιβλήθηκαν το προηγούμενο τρίμηνο για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού. Η μετοχή της εταιρείας σημειώνει ''άλμα'' 12,42%.

Αύξηση κερδών και εσόδων ανακοίνωσε επίσης και η αλυσίδα προϊόντων οικιακής βελτίωσης Lowe's Cos. ξεπερνώντας ταυτόχρονα τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η μετοχή της εταιρείας σημειώνει άνοδο 0,63%.

Στα υπόλοιπα επιχειρηματικά νέα, η μετοχή της Momenta Pharmaceuticals Inc. σημειώνει ράλι 69% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας βιοτεχνολογίας ότι έχει καταλήξει σε συμφωνία για την εξαγορά της από την Johnson & Johnson. Το ύψος της συμφωνίας υπολογίζεται στα 6,5 δισ. δολ. Η εταιρεία εκτιμά ότι θα ολοκληρώσει την εξαγορά μέχρι το τέλος του έτους.

Εν τω μεταξύ, η κεφαλαιοποίηση της Apple έφτασε τα 2 τρισ. δολάρια, μόλις δύο χρόνια μετά που η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ξεπέρασε τα 1 τρισ. δολάρια. Η μετοχή της εταιρείας πρέπει να κλείσει σήμερα στα 467,77 δολάρια ή ψηλότερα για να κλείσει τη μέρα η Apple με κεφαλαιοποίηση άνω των $2 τρισ. δολαρίων. Στα υψηλά της ημέρας, η μετοχή της έφτασε να διαπραγματεύεται στα 468,65 δολ.. Παρά τους φόβους από το κλείσιμο των καταστημάτων λόγω κορονοϊού, η Apple απέδειξε την ανθεκτικότητά της το τελευταίο τρίμηνο με πωλήσεις που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις ακόμη και πριν από την εμφάνιση της πανδημίας.

Στο επίκεντρο της επενδυτικής προσοχής παραμένει ταυτόχρονα το αδιέξοδο στις συνομιλίες Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων για το πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας από τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού. Η επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Politico, ότι είναι πρόθυμη να επαναλάβει τις συνομιλίες και να εξετάσει έναν συμβιβασμό για το πακέτο με τα μέτρα ανακούφισης.

Στο επίκεντρο των επενδυτών παραμένει και η ένταση στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ χθες ότι οι εμπορικές συνομιλίες με το Πεκίνο έχουν αναβληθεί. Οι δύο πλευρές είχαν προγραμματίσει συναντήσεις μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων για την αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας που υπεγράφη τον περασμένο Ιανουαρίου για το περασμένο Σαββατοκύριακο, ωστόσο οι συνομιλίες ακυρώθηκαν χωρίς να ανακοινωθεί νέα ημερομηνία.

Σύμφωνα εξάλλου με δημοσίευμα του Bloomberg, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει προειδοποιήσει αμερικανικά πανεπιστήμια και κολέγια να αποεπενδύσουν από κινεζικές μετοχές, ενόψει μίας πιθανής αφαίρεσης των εταιρειών από τις αμερικανικές αγορές,

Οι επενδυτές περιμένουν παράλληλα την ανακοίνωση των πρακτικών από την συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve στις 28-29 Ιουλίου.

Διαβάστε ακόμα για: