Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Αυγ-2020 14:03

  Ήπιες διακυμάνσεις και μεικτά πρόσημα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

  Χρηματιστήριο ανοδικά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Διακύμανση εντός στενού εύρους ακολουθεί σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον τραπεζικό κλάδο αλλά και επιλεγμένους δεικτοβαρείς τίτλους να ανακόπτουν τις διορθωτικές τάσεις που εκδηλώνονται σε μεγάλο μέρος του ταμπλό.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,16% στις 645,02 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 12,36 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 11,2 εκατ. τεμάχια. Άνοδος 0,24% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.549,29 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,95% στις 341,60 μονάδες.

  Η εικόνα του Χρηματιστηρίου Αθηνών σήμερα παραπέμπει περισσότερο σε στάση αναμονής και αφομοίωσης των επιπέδων, καθώς καταφέρνει εν μέσω αντίρροπων δυνάμεων να κρατά την περιοχή των 640 μονάδων. Άλλωστε έχει μπροστά του το δύσκολο επίπεδο των 650 μονάδων, το οποίο και απαιτητικό είναι και επικίνδυνο για την ενεργοποίηση των πωλητών, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες παραμένουν στα μετ’ όπισθεν της συνεδρίασης.

  Πέραν όμως του γενικού δείκτη, ο τραπεζικός φαίνεται ότι απέχει πολύ από το να μπορέσει να επαναφέρει τα ισχυρά αγοραστικά χαρτοφυλάκια, παρά την μεγάλη πτώση που καταγράφει φέτος. Σύμφωνα με τον αναλυτή, Απ. Μάνθο, στον Τραπεζικό Δείκτη αυτό που προέχει είναι η σθεναρή είσοδος μέσα στη ζώνη αντίστασης των 335-355 μονάδων με ισχυρό τζίρο συναλλαγών, κάτι που μέχρι τώρα λείπει.

  Από εκεί και έπειτα επιβεβαιωμένα ημερήσια κλεισίματα πάνω από τις 355 μονάδες θα τοποθετήσουν τα ανοδικά καύσιμα για μια βόλτα προς τη σκληρή περιοχή αντίστασης των 405 μονάδων. Θετική η μέχρι τώρα ένδειξη ανθεκτικότητας στις όποιες ρευστοποιήσεις του πατώματος των 300 μονάδων και η τεχνική απόκλιση του δείκτη Σχετικής Ισχύος (RSI).

  Πάντως τους καταλύτες τους έχει για μία ανοδική κίνηση προς καλύτερα τεχνικά εδάφη, καθώς ο κλάδος βλέπει σταδιακή αύξηση των καταθέσεων και της ρευστότητάς του, εξελίξεις που βοηθούν να περιοριστεί η πίεση που προκαλεί η κρίση της πανδημίας. 

  Πολλαπλό κέρδος θα έχουν επίσης και από τις χρηματοδοτήσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, όπως ανέφερε πρόσφατα και το Capital.gr. Άλλωστε, στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζεται ένα φθινοπωρινό πακέτο μέτρων με κίνητρα για την αύξηση της απασχόλησης και τη στήριξη των εργαζομένων, υπό τον φόβο ενός νέου μεγαλύτερου κύματος απολύσεων και λουκέτων στην αγορά.

  Στο ταμπλό τώρα, Alpha Bank, Eurobank και ΕΥΔΑΠ ηγούνται της στήριξης της αγοράς, καθώς σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 2%, ενώ άνω του +1% κινούνται οι ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, Φουρλής, Εθνική και Πειραιώς. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Titan, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο, Λάμδα και Aegean.

  Στον αντίποδα, η Coca Cola, η ΓΕΚ Τέρνα, ο Σαράντης και η Τέρνα Ενεργειακή δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις καθώς σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Motor Oil, Jumbo, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ και ΑΔΜΗΕ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ