Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 18-Αυγ-2020 17:26

  Με τις τράπεζες οδηγό… πάνω από τις 640 μονάδες το Χρηματιστήριο

  Με τις τράπεζες οδηγό… πάνω από τις 640 μονάδες το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
   
  Θετικά έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς κατάφερε να ξεπεράσει την πρωινή νευρικότητα και με όχημα την ισχυρή τραπεζική άνοδο να αναρριχηθεί πάνω από τις 640 μονάδες, μετά από δέκα μέρες.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,08% στις 643,98 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 635,85 μονάδων (-0,20%) και 644,06 μονάδων (+1,09%). Ο τζίρος ανήλθε στα 35,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 22,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 78 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,96%, στις 1.545,58 μονάδες, ενώ στο +0,92% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 849,90 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,81% στις 335,06 μονάδες.

  Τόσο η επί τω θετικότερω αλλαγή του κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές όσο και η προοπτική ενός νέου πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας, βελτίωσε σήμερα το κλίμα στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στα υψηλότερα επίπεδα από τις 7 Αυγούστου. Και αυτό συνοδεύτηκε με μια μικρή, μεν, αλλά επιβεβαιωμένη αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας, η οποία "μαρτύρησε" την επαναφορά αρκετών χαρτοφυλακίων στα τερματικά της Λεωφόρου Αθηνών.

  Βέβαια, η ατζέντα της εβδομάδας σε οικονομικά νέα παραμένει φτωχή, με το ΧΑ να μην έχει αποτρέψει την εστίασή του από τις εξελίξεις τόσο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις όσο και τη νέα έξαρση του κορονοϊού στη χώρα μας, η οποία έχει επαναφέρει τους φόβους για την επιβολή νέων μέτρων περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας. Αυτό είναι το δίπτυχο των παραγόντων που συγκρατούν τον Γενικό Δείκτη. Και μέχρι να λυθούν οι γόρδιοι δεσμοί αυτών των μετώπων, η διάθεση ανάληψης ρίσκου είναι περιορισμένη.

  Από την άλλη βέβαια, θετικά λειτούργησε η πληροφορία του Capital.gr ότι η κυβέρνηση εξετάζει δέσμη μέτρων για την στήριξη της οικονομίας ύψους 2,4 δισ. ευρώ, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει ανάχωμα απέναντι στην συνεχιζόμενη απειλή του κορονοϊού. Σε συσκέψεις που πραγματοποιούνται στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζεται ένα φθινοπωρινό πακέτο μέτρων με κίνητρα για την αύξηση της απασχόλησης και τη στήριξη των εργαζομένων, υπό τον φόβο ενός νέου μεγαλύτερου κύματος απολύσεων και λουκέτων στην αγορά.

  Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Στον τραπεζικό τομέα οι υποψήφιες για χρηματοδότηση μεταρρυθμίσεις σχετίζονται κυρίως με την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και στην πράσινη ανάπτυξη. Υποψήφιες για χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης είναι και οι προτάσεις για το χρηματιστήριο, καθώς πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που επίσης συμβάλλουν θετικά στην μακροπρόθεσμη αποταμίευση και στην ενίσχυση της Οικονομίας.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλο τώρα, η Aegean, η ΕΘνική και η Alpha Bank έκλεισαν με κέρδη που ξεπέρασαν το 5%, με την Πειραιώς και τη Motor Oil να ακολουθούν με +4,44% και +4,31% αντίστοιχα. Η άνοδος σε ΕΥΔΑΠ έφτασε το +2,95%, σε Φουρλή το +2,26%, με τα Ελληνικά Πετρέλαια να κλείνουν στο +1,70% και τη Eurobank στο +1,45%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Titan, ΟΛΠ, Σαράντης, Coca Cola, Βιοχάλκο, Λάμδα και ΓΕΚ Τέρνα.

  Στον αντίποδα, η ΔΕΗ έκλεισε με απώλειες 1,18% και η ΕΧΑΕ υποχώρησε κατά 1,04%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, Jumbo, ΑΔΜΗΕ και Ελλάκτωρ. Χωρίς μεταβολή ολοκλήρωσαν οι Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ και Μυτιληναίος, παρά τις πιέσεις που δέχτηκαν ενδοσυνεδριακά.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ