Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 18-Αυγ-2020 13:57

  Προσπαθεί για τις 640 μονάδες το Χρηματιστήριο

  Προσπαθεί για τις 640 μονάδες το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Ισχυρή ανοδική τραπεζική αντίδραση καταγράφεται αυτήν την ώρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παρακολουθεί τις έντονες διεργασίες σε κυβερνητικό επίπεδο για ένα νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας, μετά και τα νέα απογοητευτικά δεδομένα που έρχονται από κρίσιμους κλάδους.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,78% στις 642,12 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 16,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 11,8 εκατ. τεμάχια. Άνοδος 0,72% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.541,95 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 3,52% στις 334,12 μονάδες.

  Αν και οι συναλλαγές ήταν επιφυλακτικές στην έναρξη της συνεδρίασης, από τις 12:00 και πλέον η αγορά δείχνει διαθέσεις να κινηθεί πάνω από τις 640 μονάδες, χωρίς βέβαια να προχωρά σε υπερβολές. Άλλωστε η συναλλακτική δραστηριότητα παραμένει χαμηλή, αν και ελαφρώς βελτιωμένη σε σχέση με τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις.

  Παράλληλα, θετικά λειτουργεί η πληροφορία του Capital.gr ότι η κυβέρνηση εξετάζει δέσμη μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας ύψους 2,4 δισ. ευρώ, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει ανάχωμα απέναντι στην συνεχιζόμενη απειλή του κορονοϊού. Σε συσκέψεις που πραγματοποιούνται στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζεται ένα φθινοπωρινό πακέτο μέτρων με κίνητρα για την αύξηση της απασχόλησης και τη στήριξη των εργαζομένων, υπό τον φόβο ενός νέου μεγαλύτερου κύματος απολύσεων και λουκέτων στην αγορά.

  Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Στον τραπεζικό τομέα οι υποψήφιες για χρηματοδότηση μεταρρυθμίσεις σχετίζονται κυρίως με την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή (εξετάζεται και η δημιουργία ψηφιακής υποδομής με την οποία οι τράπεζες θα απαλλαγούν από μη αναγκαίες υπηρεσίες π.χ. back office κ.ά.) και στην πράσινη ανάπτυξη (πράσινες χρηματοδοτήσεις).

  Υποψήφιες για χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης είναι και οι προτάσεις για το χρηματιστήριο, καθώς πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που επίσης συμβάλλουν θετικά στην μακροπρόθεσμη αποταμίευση και στην ενίσχυση της Οικονομίας. Μεταρρυθμίσεις για το χρηματιστήριο και την Κεφαλαιαγορά που άρχισαν να μπαίνουν σε τροχιά από τον Φεβρουάριο - Μάρτιο (π.χ. αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση και στη λειτουργία του ΧΑ) μπορούν επίσης να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

  Ταμπλό

  Σε ένα τέτοιο πλαίσιο το κλίμα είναι θετικό στο ταμπλό, με την Πειραιώς να ενισχύεται κατά 5,18% και την Εθνική κατά 4,84%, ενώ Alpha Bank και Aegean ακολουθούν με άνοδο 3,85% έκαστη. Κέρδη άνω του 2% σημειώνουν οι Φουρλής και Eurobank, ενώ Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Motor Oil και Βιοχάλκο καταγράφουν άνοδο ανώτερη του 1%.

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι Coca Cola, ΕΥΔΑΠ, Titan, Ελλάκτωρ, Λάμδα, ΟΠΑΠ και ΟΛΠ, ενώ ΑΔΜΗΕ και Σαράντης δεν έχουν μεταβολή. Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Jumbo και ΓΕΚ Τέρνα, με την Τέρνα Ενεργειακή να χάνει 1,19%. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ