Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 18-Αυγ-2020 11:03

  Τραπεζική ώθηση βρίσκει το Χρηματιστήριο Αθηνών (upd)

  Τραπεζική ώθηση βρίσκει το Χρηματιστήριο Αθηνών (upd)
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  LAST UPDATE 12:23

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Προσπάθεια να ανακτήσει το επίπεδο των 640 μονάδων επιχειρεί αυτήν την ώρα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως παραμένει σε ένα στενό εύρος τις τελευταίες ημέρες "υπομένοντας" τη χαμηλή συχνότητα των συναλλαγών και αναμένοντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε κρίσιμα ζητήματα που θα κρίνουν τις προοπτικές των εισηγμένων.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,84% στις 642,45 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 9,48 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 7,5 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,68% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.541,39 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 3,38% στις 333,68 μονάδες.

  Με την ατζέντα της εβδομάδας σε οικονομικά νέα να παραμένει φτωχή, το ΧΑ έχει πλήρη εστίαση σε εξελίξεις που άπτονται της πολιτικής αλλά και της κοινωνίας. Από τη μία οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν ανακόψει κάθε διάθεση ανάληψης ρίσκου, και από την άλλη η νέα έξαρση του κορονοϊού στη χώρα μας έχει επαναφέρει τους φόβους για την επιβολή νέων μέτρων περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας.

  Αυτό είναι το δίπτυχο των παραγόντων που καθηλώνουν τον γενικό δείκτη εντός του εύρους πέριξ των 630 μονάδων, με την αγορά να έχει βρει ισορροπία σε ένα επίπεδο που δεν προμηνύει τίποτα αναφορικά με τις επενδυτικές διαθέσεις. Και μέχρι να λυθούν οι γόρδιοι δεσμοί αυτών των μετώπων, η διάθεση ανάληψης ρίσκου είναι ελάχιστη έως και…μηδαμινή.

  Βέβαια και το κλίμα στην Ευρώπη δεν βοηθά την ελληνική αγορά, καθώς τα πτωτικά πρόσημα κυριαρχούν στα ευρωπαϊκά ταμπλό σε μια συνεδρίαση χαμηλού τζίρου, αφού οι επενδυτές επεξεργάζονται τα στοιχεία για την πρόοδο της ανάκαμψης της οικονομίας. Και τα στοιχεία αυτά, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων δεν είναι ενθαρρυντικά, με το φάσμα της βαθιάς ύφεσης να βρίσκεται πάνω στις περισσότερες χώρες.

  Αλλά και εγχωρίως το κλίμα στην οικονομία δεν είναι απλώς αρνητικό. Είναι, όπως λένε αρμόδιες πηγές του Capital.gr, πολύ κακό. Η οικονομική δραστηριότητα έχει επιβραδυνθεί, η ανεργία βρίσκεται σε έντονα ανοδική τροχιά και η απασχόληση έχει μπει "στο γύψο" με μέτρα όπως είναι η μαζική αναστολή συμβάσεων εργασίας. Οι τζίροι των επιχειρήσεων βρίσκονται σε έντονα καθοδική πορεία και η κερδοφορία είναι πλέον ένα μέγεθος άγνωστο.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Φουρλής και ΕΧΑΕ σημειώνουν απώλειες της τάξεως του 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ, Jumbo, Titan, ΔΕΗ, ΟΛΠ, Ελλάκτωρ, Σαράντης, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ και Coca Cola.

  Στον αντίποδα, Εθνική, Eurobank και Alpha Bank προσπαθούν να λειτουργήσουν αντίρροπα στην αγορά, καθώς σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ, Aegean και Motor Oil. Χωρίς μεταβολή είναι η Λάμδα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ