Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 17-Αυγ-2020 17:27

  Χρηματιστήριο: Θετικά στο φίνις, με μικρό τζίρο

  Χρηματιστήριο: Θετικά στο φίνις, με μικρό τζίρο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Μπορεί να δυσκολεύτηκε αλλά τελικά πέτυχε να κλείσει σε θετικά εδάφη το Χρηματιστήριο Αθηνών, αφού κατάφερε να απορροφήσει τις πιέσεις που δέχτηκε ενδοσυνεδριακά και να στηριχθεί στην αντίδραση των τραπεζικών κυρίως μετοχών.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,43% στις 637,12 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 632,59 μονάδων (-0,28%) και 638,71 μονάδων (+0,68%). Ο τζίρος ανήλθε στα 21,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 13,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 718 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,45%, στις 1.530,91 μονάδες, ενώ στο +0,36% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 842,18 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,82% στις 322,77 μονάδες.

  Αν και η συναλλακτική δραστηριότητα παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, το ΧΑ δείχνει διαθέσεις να αναλώσει κάποιες δυνάμεις προκειμένου να παραμείνει πάνω από τη στήριξη των 628-630 μονάδων, έως ότου υπάρξει μεγαλύτερη ορατότητα τόσο στο επίπεδο των γεωπολιτικών εντάσεων όσο και σε εκείνο του δεύτερου κύματος εξάπλωσης του κορονοϊού.

  Παράλληλα, η αγορά βλέπει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα δεύτερο κύμα εξάπλωσης του κορονοϊού, το οποίο όπως όλα δείχνουν θα είναι σοβαρότερο του πρώτου κύματος. Έτσι, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί σε νέα μέτρα, τα οποία θα επηρεάσουν την οικονομική δραστηριότητα και κατ' επέκταση και τους ρυθμούς ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, με τους επενδυτές πλέον να υλοποιούν το σενάριο συνέχισης της συρρίκνωσης του ΑΕΠ για δεύτερο τρίμηνο (το τρίτο του έτους).

  Την ίδια ώρα, τα στατιστικά στοιχεία του β΄ τριμήνου βρίσκονται ακόμα υπό επεξεργασία στην ΕΛΣΤΑΤ, αλλά οι προσωρινές εκτιμήσεις για τη βουτιά της οικονομικής δραστηριότητας στην περίοδο του lockdown, προδιαγράφουν την "εξαφάνιση” ενός ποσοστού του ΑΕΠ που ξεπερνά το 15%-16%. Και το οποίο έρχεται να αφαιρεθεί από το ΑΕΠ, μετά από την πτώση (σε τριμηνιαία βάση) κατά 1,6% στο α΄ τρίμηνο του έτους, προ της πανδημίας... Σε κάθε περίπτωση, η πραγματική "εικόνα” της ζημιάς που έχει γίνει συνολικά στο α΄ εξάμηνο του 2020, θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το σύνολο της "πτώσης” για το 2020 και την αναπροσαρμογή της οικονομικής διαχείρισης συνολικά. 

  Βέβαια, η κυβέρνηση κάνει αγώνα δρόμου για να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα κονδύλια του υφιστάμενου ΕΣΠΑ ούτως ώστε να καλύψουν μέτρα στήριξης που έχουν ήδη γίνει βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Και τούτο δεδομένου ότι υγειονομική κρίση εντείνεται και οι ανάγκες για μέτρα στήριξης αυξάνονται, όπως υποστηρίζουν πηγές του Capital.gr. Παράλληλα, η ανησυχία για την επιστροφή της πρώτης μεγάλης "φουρνιάς" των παραθεριστών του Αυγούστου δεν έχει σημάνει συναγερμό μόνο σε υγειονομικό επίπεδο, αλλά και σε επιχειρηματικό.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Πειραιώς και Alpha Bank ξεχώρισαν με τα κέρδη 3,93% και 3,18% αντίστοιχα που σημείωσαν, με τον ΟΛΠ να ακολουθεί με το δικό του +2,78% και τη Βιοχάλκο με το δικό της +2,21%. Άνω του 1% ήταν η άνοδος που σημείωσαν οι ΕΧΑΕ, Σαράντης, ΑΔΜΗΕ και Ελληνικά Πετρέλαια.

  Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Eurobank, Φουρλής, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Coca Cola, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Εθνική και Λάμδα, με τις Aegean, Titan και Ελλάκτωρ να κλείνουν χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, μικρές απώλειες σημείωσαν οι ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Jumbo, ενώ ο ΟΤΕ έχασε 1,47%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ