Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 17-Αυγ-2020 13:48

  Επιλεκτικές πιέσεις και ήπιες μεταβολές στο Χρηματιστήριο

  Επιλεκτικές πιέσεις και ήπιες μεταβολές στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Διακύμανση εντός στενού εύρους καταγράφει το χρηματιστήριο Αθηνών αυτήν την ώρα, το οποίο μέχρι τώρα ελέγχει τις επιλεκτικές πιέσεις σε δεικτοβαρείς τίτλους, αν και πλησιάζει εκ νέου τα επίπεδα των 630 μονάδων.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,26% στις 632,70 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 8,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 5,7 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,18% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.521,22 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,51% στις 318,61 μονάδες.

  Η αγορά δείχνει να επαναλαμβάνει την πορεία της Παρασκευής, όταν η διακύμανση ήταν σε ένα στενό εύρος και τα πρόσημα μεικτά. Η συναλλακτική δραστηριότητα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, με αρκετούς εγχώριους traders να βρίσκονται ακόμη σε θερινή ανάπαυλα.

  Έτσι, το ΧΑ αν και προσπάθησε να διαφοροποιηθεί από το αρνητικό ευρωπαϊκό κλίμα, πλέον συντάσσεται, καταγράφοντας πτωτικές τάσεις, με την πανδημία του κορονοϊού να συνεχίζει να βρίσκεται στην προσοχή των επενδυτών καθώς αυξάνονται τα κρούσματα σε ολόκληρο τον κόσμο. Το φάσμα νέων μέτρων περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας επανέρχεται, με τους επενδυτές πλέον να υλοποιούν το σενάριο συνέχισης της συρρίκνωσης του ΑΕΠ για δεύτερο τρίμηνο (το τρίτο του έτους).

  Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση κάνει αγώνα δρόμου για να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα κονδύλια του υφιστάμενου ΕΣΠΑ ούτως ώστε να καλύψουν μέτρα στήριξης που έχουν ήδη γίνει βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Και τούτο δεδομένου ότι υγειονομική κρίση εντείνεται και οι ανάγκες για μέτρα στήριξης αυξάνονται, όπως υποστηρίζουν πηγές του Capital.gr.

  Η κυβέρνηση παράλληλα προχωρά στον σχεδιασμό για το νέο ταμείο ανάκαμψης των 32 δισ. ευρώ. Το πλήρες νομικό του καθεστώς ακόμα δεν είναι γνωστό (εκκρεμεί η έκδοση των κανονισμών που θα πρέπει να εγκριθούν και από το Ευρωκοινοβούλιο). Ωστόσο, η πολιτική απόφαση επιτρέπει σε έναν βαθμό και  την ένταξη δαπανών που συνδέονται με τη κρίση και όχι με την φάση της ανάκαμψης (δράσεις που έχουν γίνει από το Φεβρουάριο του 2020 και μετά).

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, το -3,03% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ασκεί πιέσεις στην αγορά, όπως και το -2,13% του ΟΤΕ, με τη ΓΕΚ Τέρνα να χάνει 1,46%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Motor Oil, Jumbo, Ελλάκτωρ, Μυτιληνίος, Λάμδα και ΕΥΔΑΠ. Χωρίς μεταβολή είναι οι ΔΕΗ, Eurobank και Coca Cola.

  Στον αντίποδα, η Βιοχάλκο ενισχύεται κατά 2,21%, με τις Aegean, Εθνική, Σαράντη και ΟΠΑΠ να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Alpha Bank, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, Φουρλής, ΟΛΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Titan και Πειραιώς.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ