Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 17-Αυγ-2020 10:57

  Ήπια ανοδικά με χαμηλό τζίρο το Χρηματιστήριο

  Ήπια ανοδικά με χαμηλό τζίρο το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Επιφυλακτικά ανοδικά κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, παραμένοντας στη "γραμμή" της διακύμανσης εντός στενού εύρους, εν αναμονή των εξελίξεων τόσο στο γεωπολιτικό μέτωπο όσο και σε εκείνο του δεύτερου κύματος εξάπλωσης του κορονοϊού.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,37% στις 636,69 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 1,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στο 1 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,50% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.531,67 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,56% στις 321,93 μονάδες.

  Αν και η αγορά άρχισε τις συναλλαγές από αρνητικά εδάφη, παρακολουθώντας και την αντίστοιχη πορεία των ευρωπαϊκών δεικτών, πλέον γίνεται μία προσπάθεια να παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα, εωσότου υπάρξει κάποια εξέλιξη που να βοηθήσει στη διαμόρφωση τάσης, η οποία απουσιάζει το τελευταίο διάστημα. Άλλωστε, στην καρδιά του Αυγούστου η αγορά δεν διαθέτει τις δυνάμεις για να λάβει τάση, παραμένοντας στην πλάγια κίνηση του τελευταίου διαστήματος.

  Οι κινήσεις στην αγορά δείχνουν να έχουν καθαρά τεχνικά χαρακτηριστικά, με τον γενικό δείκτη να παραμένει πάνω από τη στήριξη των 628 μονάδων, η διάσπαση της οποίας ανοίγει το δρόμο προς τις 610 μονάδες. Οι 643 μονάδες έχουν γίνει κοντινή μας αντίσταση που κατοχύρωση μπορεί να μας φέρει στην κύρια των 657 μονάδων. Ένας εκ των βασικών υπαιτίων της πλάγιας κίνησης είναι σαφώς ο χαμηλός τζίρος, αλλά και οι πλούσιες εξελίξεις που ανακόπτουν κάθε μεγάλη επενδυτική απόφαση που θα επηρεάσει το "ρηχό" ελληνικό χρηματιστήριο.

  Παράλληλα, η αγορά βλέπει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα δεύτερο κύμα εξάπλωσης του κορονοϊού, το οποίο όπως όλα δείχνουν θα είναι σοβαρότερο του πρώτου κύματος. Έτσι, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί σε νέα μέτρα, τα οποία θα επηρεάσουν την οικονομική δραστηριότητα και κατ' επέκταση και τους ρυθμούς ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Σήμερα στις 12 πραγματοποιείται νέα τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για τον κορονοϊό, με την κυβέρνηση να αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για λήψη νέων μέτρων εάν συνεχιστεί η παρούσα επιδημιολογική εικόνα που έχει διαμορφωθεί στη χώρα.  Παράλληλα, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Capital.gr, η ανησυχία για την επιστροφή της πρώτης μεγάλης "φουρνιάς" των παραθεριστών του Αυγούστου δεν έχει σημάνει συναγερμό μόνο σε υγειονομικό επίπεδο, αλλά και σε επιχειρηματικό.

  Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, της προσπάθειας ανόδου ηγείται η Alpha Bank με το +2,24% που καταγράφει, ενώ άνω του 1% είναι η άνοδος σε Σαράντη, Εθνική, Jumbo, Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ και ΑΔΜΗΕ. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Μυτιληναίος, Eurobank, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, ΟΛΠ, Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ, Φουρλής και Coca Cola.

  Στον αντίποδα, οι άνω του 1% πτώση σε ΓΕΚ Τέρνα, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή συγκρατεί την ανοδική πορεία της αγοράς, όπως και η ήπια πτώση σε Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, Titan, Aegean και Λάμδα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ