Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 13-Αυγ-2020 13:54

  Ήπια πτώση στο Χρηματιστήριο

  Χρηματιστήριο ανοδικά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Πέριξ των επιπέδων των 630 μονάδων και εντός στενού εύρους διακύμανσης κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με το ύψος των συναλλαγών να υπενθυμίζει στους... εναπομείναντες ότι η αγορά βρίσκεται εν μέσω Δεκαπενταύγουστου.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,42% στις 632,29 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 8,8 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,50% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.520,26 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,69% στις 316,33 μονάδες.

  Διαδικαστική είναι η πλειονότητα των εντολών σήμερα στο ταμπλό της Λεωφ. Αθηνών, καθώς η αγορά έχει εισέλθει πλέον στην καρδιά του Αυγούστου. Πέραν του χαμηλού τζίρου, κάτι που ήταν αναμενόμενο, σήμερα οι περισσότεροι τίτλοι κινούνται σε ένα στενό εύρος διακύμανσης, το οποίο δεν απειλεί προς το παρόν τις 630 μονάδες του Γενικού Δείκτη.

  Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι η αγορά δεν παρακολουθεί τα οικονομικά δεδομένα, καθώς η επάνοδος στα desk θα είναι μια προσγείωση στην περίπλοκη πραγματικότητα. Άλλωστε, ο τουρισμός της χώρας εκπέμπει SOS μετά και τη νέα έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού, με τη μειωμένη ζήτηση να συνεχίζεται και τον Αύγουστο, απειλώντας με μια σειρά αλυσιδωτών συνεπειών που θα καταστήσουν τα δημοσιονομικά ακόμη πιο ευάλωτα.

  Στο κάδρο πλέον όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα αποκτά η εκτίμηση ότι το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών θα οξυνθεί τους επόμενους μήνες, παρά τα γενναιόδωρα moratorium που προσφέρονται στους δανειολήπτες. Και μάλιστα αυτή η προοπτική συμπίπτει με τις προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών να μετατρέψουν το 2020 σε turn around year για τα προβληματικά ανοίγματά τους.

  Βέβαια, μέσα σε αυτό το περίπλοκο περιβάλλον ήρθε η Moody's και αναβάθμισε το ανώτατο όριο δυνητικής διαβάθμισης των καταθέσεων των ελληνικών τραπεζών σε εγχώριο και ξένο νόμισμα στο "Baa1" από "B1" προηγουμένως. Μάλιστα, ο οίκος σημειώνει ότι η απόφαση του να αναβαθμίσει το ανώτατο όριο στις καταθέσεις σε ξένο και εγχώριο νόμισμα αντανακλά την άποψη του ότι ο κίνδυνος παρέμβασης της κυβέρνησης για να αποτρέψει την απόσυρση καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα έχει μειωθεί σημαντικά.

  Ταμπλό

  Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο Μυτιληναίος σημειώνει απώλειες 2,35%, με τις Σαράντης, Eurobank και Λάμδα να ακολουθούν με πτώση που ξεπερνά το 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΤΕ, Φουρλής, Jumbo, Aegean, Βιοχάλκο, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ, Πειραιώς, Alpha Bank, Coca Cola, Εθνική, ΕΧΑΕ και ΟΠΑΠ.

  Στον αντίποδα, Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ και Motor Oil σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή. Χωρίς μεταβολή είναι ο Titan.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ