Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 13-Αυγ-2020 11:16

  Ήπιες πιέσεις και έντονη μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο

  Ήπιες πιέσεις και έντονη μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Ήπια πτωτικά κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, διορθώνοντας λελογισμένα από τη διήμερη άνοδο, ενώ στη συναλλακτική δραστηριότητα αποτυπώνεται η απουσία σημαντικών επενδυτικών θέσεων, τόσο λόγω εποχικότητας όσο και λόγω υψηλής αβεβαιότητας.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,31% στις 632,99 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,8 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,35% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.522,45 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,62% στις 316,57 μονάδες.

  Όπως ήταν αναμενόμενο η συναλλακτική δραστηριότητα στο ΧΑ βαίνει μειούμενη καθώς οδεύουμε προς τον Δεκαπενταύγουστο, με την αγορά να περιορίζεται σε στενό εύρος διακύμανσης χωρίς να αποτυπώνει κάποια σαφή τάση. Η πορεία αυτή άλλωστε αναμένεται να συνεχιστεί, εκτός και αν υπάρξει κάποια εξέλιξη στα κρίσιμα μέτωπα που παρακολουθεί η αγορά και αλλάξουν τα δεδομένα.

  Οι εξελίξεις αυτές που μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα θετικότερα είναι κάποια πρωτοβουλία από την Ευρώπη τόσο στο μέτωπο της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο όσο και σε εκείνο μιας συνολικής λύσης για να βγει η οικονομία από τη βαθιά ύφεση στην οποία έχει περιέλθει λόγω των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού. Ειδικά στο τελευταίο μέτωπο, πλέον γίνεται περισσότερο εμφανές ότι η οικονομία συνεχίζει να πλήττεται από το δεύτερο, πλέον, κύμα της πανδημίας, με την αγορά να αναζητά μια λύση σε επίπεδο πέραν των μέτρων που συνεχώς λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση.

  Αυτό που πλέον συζητείται από τους επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά είναι ότι το άνευ προηγουμένου εξάμηνο που διανύει η οικονομία μπορεί να διαδεχτεί μια ισχυρή ανάκαμψη μόνο εάν υπάρξει ένα ευρωπαϊκό σχέδιο που να δίνει ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα. Το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως όλα δείχνουν, καθυστερεί. Και όσο καθυστερεί τόσο μεγαλύτερο θα γίνει το πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει. Επομένως δεν αποκλείεται σε λίγους μήνες να υπάρχουν εκτιμήσεις για την ανεπάρκεια αυτού του πακέτου που θα εισέλθει στην οικονομία, και όχι μόνο στην ελληνική. Άλλωστε, οι εκτιμήσεις, όχι μόνο οι ελληνικές, αλλά και οι ευρωπαϊκές, περί ισχυρής ανάκαμψης το β’ εξάμηνο του έτους, φαίνεται ότι διαψεύδονται, καθώς η πανδημία εξακολουθεί να επηρεάζει κρίσιμους κλάδους της οικονομίας.

  Ταμπλό

  Σε ένα τέτοιο πλαίσιο τώρα, στο ταμπλό η εικόνα είναι ευμετάβλητη, με τις Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Eurobank και Εθνική να ασκούν πιέσεις στον γενικό δείκτη, καθώς σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Πειραιώς, Jumbo, Λάμδα, Alpha Bank, Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ και ΓΕΚ Τέρνα.

  Στον αντίποδα, ΕΥΔΑΠ και Motor Oil σημειώνουν κέρδη 1,41% και 1,26% αντίστοιχα, με τις ΑΔΜΗΕ, Titan, Aegean, Coca Cola, Φουρλής, Σαράντης, Ελλάκτωρ και ΔΕΗ να ακολουθούν με μικρά κέρδη. Χωρίς μεταβολή είναι ο ΟΛΠ, η Τέρνα Ενεργειακή και ο ΟΠΑΠ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ