Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 12-Αυγ-2020 15:34

  Χρηματιστήριο: Βοήθειες για τις 630 μονάδες δίνουν οι τράπεζες

  Χρηματιστήριο: Βοήθειες για τις 630 μονάδες δίνουν οι τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με τη βοήθεια των τραπεζών αλλά και επιλεγμένων τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης το Χρηματιστήριο Αθηνών επιχειρεί εκ νέου τη διάσπαση των 630 μονάδων, χωρίς όμως να ανεβάζει συναλλακτικούς ρυθμούς, στοιχείο που θεωρείται απαραίτητο.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,60% στις 630,37 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 14,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 9,1 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,62% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.514,92 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 2,12% στις 313,36 μονάδες.

  Νέα προσπάθεια κάνει αυτήν την ώρα η αγορά να διαπεράσει τις 630 μονάδες, αν και η συναλλακτική δραστηριότητα παραμένει χαμηλά και οι επιλογές των αγοραστών δείχνουν να είναι περιορισμένες. Το "μικρό μάζεμα" που προηγήθηκε όμως έδωσε περιθώρια να βελτιωθεί η εικόνα της αγοράς, αν και η επενδυτική αβεβαιότητα διατηρείται και τα μέτωπα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία πολλαπλά.

  Όπως επισημαίνουν αρκετοί εγχώριοι αναλυτές, η αγορά δεν πρόκειται να ξεφύγει από την συσσώρευση που ήδη μετρά τρεις μήνες περίπου, τόσο λόγω της εποχικότητας, καθώς πλησιάζει ο Δεκαπενταύγουστος, όσο και λόγω του αρνητικού μείγματος που έχουν δημιουργήσει οι γεωπολιτικές εντάσεις με την Τουρκία και η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού.

  Γι' αυτό το λόγο παρατηρείται και μια ελαφρά διαφοροποίηση της ελληνικής αγοράς από την πορεία των διεθνών αγορών τις τελευταίες ημέρες, ειδικά από τη νέα κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων, με τις στηρίξεις που λαμβάνει το ΧΑ να είναι οριακές. Βέβαια και οι διεθνείς επενδυτές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία του κορονοϊού καθώς τα παγκόσμια κρούσματα του ιού έχουν πλέον ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια, με πολλές περιοχές να προσπαθούν να αυξήσουν τα τεστ για να υπολογιστεί η πραγματική κλίμακα της διεθνούς επιδημίας.

  Την ίδια ώρα, σήμερα αναμένεται και η ανακοίνωση για την τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών από τον MSCI. Αν και η πλειονότητα της αγοράς δεν αναμένει οι αλλαγές να έχουν ενδιαφέρον, δεν λείπουν οι εκτιμήσεις ότι μπορεί και να υπάρξει κάποια θετική έκπληξη. Πάντως, η συμμετοχή του ΧΑ είναι πλέον περιορισμένη, καθώς στον βασικό δείκτη MSCI Greece Standard περιλαμβάνονται 4 μετοχές και συγκεκριμένα οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo και Motor Oil. Και από την τελευταία αξιολόγηση δεν έχουν αλλάξει και πολλά στις αποτιμήσεις. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι το ΧΑ δεν μπορεί να επωφεληθεί εμμέσως, ίσως από αλλαγές που γίνουν σε άλλες αγορές και μπορεί να κατευθύνουν κάποια index truck funds προς τη Λ. Αθηνών.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημειώνει κέρδη 4,04%, με τις Λάμδα, Μυτιληναίο και Εθνική να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 2%. Άνω του +1% κινούνται και οι Alpha Bank, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, Φουρλής, ΟΤΕ και ΕΧΑΕ, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο, Aegean και Titan.

  Στον αντίποδα, η Τέρνα Ενεργειακή χάνει 2,40%, με την Jumbo και την Coca Cola να είναι στο -1,48% και -1,59% αντίστοιχα. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Σαράντης, ΕΥΔΑΠ και Motor Oil, ενώ ΟΛΠ και ΑΔΜΗΕ δεν έχουν μεταβολή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ