Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 12-Αυγ-2020 11:18

  Τραπεζικές στηρίξεις βρίσκει το Χρηματιστήριο

  Τραπεζικές στηρίξεις βρίσκει το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Ήπια ανοδικά κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, δοκιμάζοντας τις δυνάμεις του να ανακτήσει τις 630 μονάδες, χωρίς όμως να επιχειρεί με αποφασιστικότητα, καθώς παραμένει εγκλωβισμένο στις αβεβαιότητες και τον χαμηλό τζίρο.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,53% στις 629,71 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,9 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,44% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.512,38 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 2,04% στις 313,09 μονάδες.

  Η αγορά παραμένει σε θετικό τέμπο, αλλά δεν μπορεί να πάρει πρωτοβουλίες να ανακτήσει με αποφασιστικότητα τη ζώνη των 630 μονάδων. Άλλωστε, οι χαμηλοί τζίροι, λόγω εποχικότητας, δεν μπορούν ν βοηθήσουν τους αγοραστές να δηλώσουν την παρουσία τους, με τις κινήσεις να παραμένουν σε επιλεκτικό επίπεδο.

  Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα οι εγχώριοι αναλυτές επισημαίνουν σήμερα ότι η αγορά δεν θα αλλάξει την πλάγια κατεύθυνσή της που ακολουθεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η ορατότητα στην οικονομία όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί, αλλά τείνει να επιδεινωθεί λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας. Η εξάρτηση κρίσιμων κλάδων της οικονομίας από την πορεία της πανδημίας άλλωστε είναι σαφής, με την αγορά να μην μπορεί να παραβλέψει αυτήν την σημαντική παράμετρο.

  Την ίδια ώρα, σήμερα αναμένεται και η ανακοίνωση για την τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών από τον MSCI.  Αν και η πλειονότητα της αγοράς δεν αναμένει οι αλλαγές να έχουν ενδιαφέρον, δεν λείπουν οι εκτιμήσεις ότι μπορεί και να υπάρξει κάποια θετική έκπληξη.

  Πάντως, η συμμετοχή του ΧΑ είναι πλέον περιορισμένη, καθώς στον βασικό δείκτη MSCI Greece Standard περιλαμβάνονται 4 μετοχές και συγκεκριμένα οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo και Motor Oil. Και από την τελευταία αξιολόγηση δεν έχουν αλλάξει και πολλά στις αποτιμήσεις. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι το ΧΑ δεν μπορεί να επωφεληθεί εμμέσως, ίσως από αλλαγές που γίνουν σε άλλες αγορές και μπορεί να κατευθύνουν κάποια index truck funds προς τη Λ. Αθηνών.

  Τώρα σε αυτό το πλαίσιο, η Alpha Bank, η Πειραιώς, ο Σαράντης, η Εθνική και η ΔΕΗ ηγούνται της ανόδου με κέρδη που ξεπερνούν το 2%, ενώ εκείνα των ΕΧΑΕ, Eurobank, Φουρλή, Βιοχάλκο και Aegean ξεπερνούν το 1%.

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι Μυτιληναίος, Λάμδα, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΠΑΠ, ενώ στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι Titan, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Jumbo. Η Coca Cola χάνει 1,05%, με τον ΑΔΜΗΕ να μην έχει μεταβολή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ