Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 07-Αυγ-2020 11:15

  Εντείνονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο λόγω Ερντογάν

  Ελεγχόμενο profit taking στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15:05

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Ο γεωπολιτικός κίνδυνος επέστρεψε στο Χρηματιστήριο το οποίο λίγο πριν τις 15:00 και μετά τις δηλώσεις Ερντογάν ότι ξεκινά και πάλι τις γεωτρήσεις ως αντίποινα στη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, οδηγήθηκε σε ισχυρές και αυξανόμενες απώλειες, με τις πιέσεις να εξαπλώνονται σε όλο το ταμπλό και ειδικά στις τράπεζες. Ο παραδοσιακά χαλαρός Αύγουστος δεν ισχύει φέτος για το Χ.Α προφανώς...

  Οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει πως η συμφωνία Ελλάδος - Αιγύπτου για την ΑΟΖ είναι πιθανό να συμβάλλει στη µείωση του γεωπολιτικού κινδύνου, ο οποίος και είχε επηρεάσει σημαντικά τη στάση των ξένων θεσμικών προς το Χ.Α τις τελευταίες ημέρες, προσθέτοντας στα ρίσκα της εγχώριας αγοράς, τη στιγμή που και η πορεία την πανδημίας στη χώρα μας έχει αρχίσει και γίνεται ανησυχητική. Προφανώς δεν υπολόγιζαν τον πάντα απρόβλεπτο παράγοντα που λέγεται "Τουρκία"...

  Έτσι, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει πτώση της τάξης του 1,09% στις 633,62 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται στα 10,2 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη Merit Securities, πλέον πρώτο σημείο στήριξης για τον Γενικό Δείκτη είναι οι 630 μονάδες και πρώτο σημείο αντίστασης είναι οι 650 μονάδες.

  Στους υπόλοιπους βασικούς δείκτες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης καταγράφει πτώση της τάξης του 0,60% στις 1.527,67 μονάδες, ενώ με κέρδη 0,35% κινείται και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης και στις 861,14 μονάδες.

  Στα μη τραπεζικά blue chips με πτώση άνω του 2% κινείται η  Coca Cola και η Σαράντης, και άνω του 1% η Βιοχάλκο, με τις κινήσεις στους υπόλοιπους τίτλους να είναι ήπιες. Ανοδικά ξεχωρίζουν οι Ελλάκτωρ με κέρδη άνω του 2% και Motor Oil με κέρδη άνω του 1%.

  Εντάθηκαν οι πιέσεις στον τραπεζικό δείκτης, ο οποίος καταγράφει πτώση 0,81% στις 311,87 μονάδες, με την Alpha Bank στο -1,05%, την Eurobank στο -0,27%, την Εθνική Τράπεζα στο -1,08% και την Τράπεζα Πειραιώς στο -1,32%.

  Όπως σημειώνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, η χρηματιστηριακή αγορά συνεχίζει να παρουσιάζει αρνητική μεσοπρόθεσμη τεχνική εικόνα, όσο παραμένει χαμηλότερα των 660 μονάδων ο Γενικός Δείκτης και των 1.570 ο FTSE25. To πρόβλημα στον τραπεζικό τομέα συνεχίζεται, όσο ο δείκτης τραπεζών παραμένει κάτω από τις 360 μονάδες. Η ένταξη της Alpha Bank στο πρόγραμμα τιτλοποιήσεων "Ηρακλής" δείχνει τον δρόμο σε Εθνική και Πειραιώς στο άμεσο μέλλον. Το πόσο θα βοηθήσει αυτό μετοχικά τις τραπεζικές μετοχές μένει να το δούμε στο ταμπλό, αν και η μέχρι τώρα πορεία των ήδη ενταγμένων τραπεζών, δεν έχει βοηθήσει ιδιαίτερα τις αποτιμήσεις τους. 

  Γενικότερα σε ό,τι αφορά το Χ.Α., "με τόσο χαμηλούς όγκους συναλλαγών συνεχίζουμε να παραμένουμε επιφυλακτικοί και σε εγρήγορση, μέχρι να διασπαστούν έγκυρα σημαντικές αντιστάσεις, τόσο σε δείκτες όσο και σε μετοχές. Σε περίπτωση μεγάλων πιέσεων, επικεντρωνόμαστε αυστηρά σε μετοχές με καλά θεμελιώδη μεγέθη, υψηλή ρευστότητα και αμυντικούς κλάδους", όπως τονίζει.

  Και ενώ οι επενδυτές ρίχνουν τα βέλη τους στο Χ.Α, η αγορά ομολόγων αντιμετωπίζει μία εντελώς διαφορετική συμπεριφορά από τα funds. Το γεγονός ότι οι αποδόσεις σε όλους τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους πλησιάζουν ή έχουν αγγίξει τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου να έχει σημειώσει βουτιά κοντά στο 75% από την κορυφή του Μαρτίου η οποία και προήλθε από το διεθνές sell-off λόγω της πανδημίας, δείχνει πως το κυνήγι των ελληνικών αποδόσεων δεν βάζει φρένο παρά την κρίση. Η ασπίδα προστασίας της ΕΚΤ προσφέρει ασφάλεια στους επενδυτές, ένα χαρακτηριστικό που λείπει από το Χ.Α.

  Κατά τα άλλα, βρισκόμαστε σε περίοδο ανακοινώσεων των οικονομικών αποτελεσμάτων των εισηγμένων, ειδικά των δεικτοβαρών, η οποία συνήθως επηρεάζει την κίνηση του Γενικού Δείκτη με τεχνικές αντιδράσεις. Οι δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν ήδη ανακοινώσει τα εξάμηνά τους (Πειραιώς και Εθνική), με τους αναλυτές να χαιρετίζουν σε γενικές γραμμές τις αντιστάσεις που έδειξαν τα μεγέθη του εν μέσω κρίσης.

  Η Citi σημείωσε πως τα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας ήταν "αξιοπρεπή" και οδηγήθηκαν από τις καλύτερες από τις αναμενόμενες χρεώσεις για ζημιές από δάνεια και από την πρόοδο στις πωλήσεις NPEs. Όπως επισήμανε, αναμένει ότι οι επενδυτές θα επικεντρωθούν στην προγραμματισμένη επιτάχυνση των μειώσεων των NPEs και επιβεβαίωσε έτσι την "ουδέτερη" στάση που τηρούσε, ενώ δίνει τιμή-στόχο το 1,50 ευρώ με περιθώριο ανόδου άνω του 26%.

  Χθες ανακοίνωσε αποτελέσματα και ο ΟΤΕ,  με την αμερικάνικη τράπεζα να επιβεβαιώνει τη σύσταση "buy" για τη μετοχή του, δίνοντας τιμή-στόχο τα 20 ευρώ και βλέποντας περιθώριο ανόδου της τάξης του 55%. Όπως τόνισε, αν και η εικόνα των αποτελεσμάτων της εισηγμένης κινήθηκε χαμηλότερα των προβλέψεών της σε όρους MSR, τα μεγέθη της κινήθηκαν ωστόσο στις ίδιες γραμμές με τις εκτιμήσεις της αγοράς και με τις αδύναμες τάσεις στην Ελλάδα που είχε ανακοινώσει η Vodafone.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ