Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 06-Αυγ-2020 17:28

  "Άνευρο" το Χρηματιστήριο, αδιάφοροι οι επενδυτές - Τα φώτα "έκλεψαν" τα ομόλογα

  Χρηματιστήριο ανοδικά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Χωρίς νεύρο και τζίρο κινήθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, αν και δεδομένης της αρνητικής εικόνας που κυριάρχησε στις διεθνείς αγορές, η επίδοσή του μπορεί να χαρακτηριστεί καλή, καθώς το επιφυλακτικό κλίμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ δεν φαίνεται πως ενθάρρυνε τις ρευστοποιήσεις εγχωρίως. Ο τραπεζικός κλάδος για μία ακόμη φορά δεν μπόρεσε να "τονώσει" την αγορά, αποδεικνύοντας πως η αντίδραση της Τρίτης ήταν εφήμερη και τεχνική. Ο Γενικός Δείκτης βρήκε ωστόσο στήριξη στην υπόλοιπη υψηλή κεφαλαιοποίηση και κυρίως στη μετοχή του ΟΤΕ μετά τα αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοίνωσε η εισηγμένη. 

  Αντίθετα, στην αγορά ελληνικών ομολόγων, η εικόνα και η επενδυτική διάθεση είναι εντελώς διαφορετικές, όπως συμβαίνει συχνά το τελευταίο διάστημα. Η απόδοση του 10ετούς τίτλου – που αποτυπώνει τυπικά το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου – κινήθηκε οριακά στο 1% με πτώση άνω του 8% και σε απόσταση πραγματικά αναπνοής από τα ιστορικά χαμηλά του 0,92% του Φεβρουαρίου. Στην υπόλοιπη καμπύλη, οι αποδόσεις των περισσότερων ελληνικών τίτλων κινήθηκαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με αυτήν του 5ετούς να υποχωρεί στο 0,21%, το 15ετές που εκδόθηκε στις αρχές του έτους με απόδοση 1,91% να βλέπει την απόδοσή του να μειώνεται στο χαμηλό του 1,165% και το yield στο 7ετές που εκδόθηκε τον Απρίλιο με επιτόκιο κοντά στο 2%, να σημειώνει πτώση στο 0,72%.

  Επιστρέφοντας στα του χρηματιστηρίου, με τις διεθνείς αγορές σε διόρθωση, το Χ.Α ήταν δύσκολο έτσι και αλλιώς να έχει κάποια καλύτερη εικόνα, καθώς ο τζίρος ο οποίος έπαθε για μία ακόμη φορά καθίζηση, δεν παρέχει τα απαραίτητα καύσιμα για την εκτόνωση της αγοράς πολύ υψηλότερα των 640 μονάδων. Σημειώνεται πως όλοι οι ευρωπαϊκοί δείκτες γύρισαν σε πτωτικό έδαφος μετά και την προειδοποίηση της Τράπεζας της Αγγλίας για επιβράδυνση του ρυθμού ανάκαμψης της οικονομίας από την κρίση του κορονοϊού, την οποία τοποθέτησε στα τέλη του 2021, και όχι στα μέσα του επόμενου έτους, όπως εκτιμούσε πριν.

  Έτσι, πιο αναλυτικά, ο  Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο της τάξης του 0,45% στις 640,60 μονάδες με υψηλό ημέρας τις 642,20 μονάδες και χαμηλό τις 635,89 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα μόλις 31,07 εκατ. ευρώ. 

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε κέρδη της τάξης του 0,48% στις 1.536,93 μονάδες, ενώ στο +0,31% και στις 858,1 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

  Στα μη τραπεζικά blue chips ανοδικά ξεχώρισαν οι ΟΤΕ στο +1,98% και Jumbo στο +1,37%,  ενώ με απώλειες άνω του 1% έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ και ΕΥΔΑΠ.

  Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε αρκετή μεταβλητότητα αλλά κινήθηκε με ήπιες μεταβολές χάρη κυρίως στις αντιστάσεις που εμφάνισε η μετοχή της Εθνικής, και έτσι έκλεισε με κέρδη 0,02% στις 319,97 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο -1,14%, την Eurobank στο +0,05%, την Εθνική Τράπεζα στο +1,18% και την Τράπεζα Πειραιώς στο +0,24%.

  Με τη συναλλακτική "αφυδάτωση" να συνιστά μόνιμο χαρακτηριστικό και με τον τραπεζικό κλάδο να είναι σε μόνιμη σχεδόν αδυναμία, είναι δύσκολο το Χ.Α να δει πολύ καλύτερες ημέρες προς το παρόν. Οι αναλυτές επισημαίνουν πως ισχυρά χαρτοφυλάκια επιδιώκουν σε κάθε ευκαιρία να ρευστοποιήσουν τις τραπεζικές μετοχές, ενέργεια που προβληματίζει καθώς δεν έχουν υπάρξει εξελίξεις που να το δικαιολογούν, ενώ αντιθέτως οι διεργασίες για τις τιτλοποιήσεις συνεχίζονται, το μορατόριουμ αποτρέπει επί του παρόντος την καταγραφή νέων NPLs και η πιστωτική επέκταση συνεχίζεται.

  Πάντως, οι επιλεκτικές τοποθετήσεις γενικότερα στο ταμπλό, ενόψει εταιρικών αποτελεσμάτων μπορεί να οδηγήσουν σε ανοδικές εξάρσεις την αγορά στο επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τους αναλυτές, ωστόσο ο χαμηλός τζίρος και οι αυξημένες ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας εγχωρίως, με την αύξηση των νέων κρουσμάτων, η ανοδική διαφυγή από την τάση συσσώρευσης αποτελεί ένα δύσκολο εγχείρημα αυτή τη στιγμή.

  Όπως σημειώνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου της Fast Finance, το ελληνικό χρηματιστήριο συνέχισε την προσπάθειά του να διατηρηθεί στα επίπεδα των 635-645 μονάδων. Η πρόσφατη τεχνική αντίδραση, μικρού κόστους και χαμηλού ενδιαφέροντος, έφερε δείκτες και μετοχές στις πρώτες σημαντικές αντιστάσεις τους. Οι χαμηλοί όγκοι αλλά και η καλοκαιρινή ραστώνη δεν πείθουν τους επενδυτές, εγχώριους και ξένους, ότι υπάρχει ικανή δυναμική για να οδηγηθούμε σε βιώσιμα υψηλότερα επίπεδα. Με δεδομένα και τα γνωστά τα προβλήματα που κυριαρχούν τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εθνικό επίπεδο, η αυξημένη επιφυλακή συνεχίζεται από τους επενδυτές.

  Συμπερασματικά, τα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας παραμένουν, η ψυχολογία των επενδυτών παραμένει ευμετάβλητη και χρήζει αυξημένης προσοχής. Η συνεχιζόμενη υπερ-πτήση του χρυσού δείχνει ότι πολλοί φοβούνται τα συνεπακόλουθα από την απεριόριστη ρευστότητα που διοχετεύεται στις αγορές. Μια διορθωτική κίνηση στις ξένες αγορές για διαφόρους λόγους, θα ταλαιπωρήσει και τα περιφερειακά χρηματιστήρια όπως το δικό μας, κυρίως λόγω της ρηχότητας του, των χαμηλών όγκων και της έλλειψης ενδιαφέροντος από ξένους επενδυτές.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ