Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 05-Αυγ-2020 17:29

  Ισχυρή άνοδος στο Χρηματιστήριο παρά το ενδοσυνεδριακό profit taking στις τράπεζες

  Ισχυρή άνοδος στο Χρηματιστήριο παρά το ενδοσυνεδριακό profit taking στις τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Αν και δεν μπόρεσε να κρατήσει τις 640 μονάδες που "έσπασε" ενδοσυνεδριακά, το Χρηματιστήριο Αθηνών σημείωσε μία ακόμη καλή συνεδρίαση από πλευράς επιδόσεων, συνεχίζοντας την αντίδραση που ξεκίνησε χθες Τρίτη, και ακολουθώντας το θετικό κλίμα που επικράτησε σε Ευρώπη και Wall Street (άνοιγμα). Πάντως, η ξαφνική αλλαγή της "συμπεριφοράς" των τραπεζικών μετοχών (με τον κλαδικό δείκτη να γυρνά σε απώλειες μετά το μίνι ράλι που κατέγραψε νωρίτερα) και η έντονη μεταβλητότητα που σημείωσαν, αποτέλεσε το κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης.

  Όπως δείχνουν τα πράγματα, το χθεσινό +7% του τραπεζικού δείκτη σε συνδυασμό με την ενδοσυνεδριακή άνοδο που σημείωσε σήμερα και η οποία ξεπέρασε το 2%, ήταν… αρκετά για κάποια ξένα χαρτοφυλάκια ώστε να προσχωρήσουν σε κατοχύρωση των θέσεων τους. Όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, η ανοδική αντίδραση του κλάδου έδωσε και το έναυσμα στους επενδυτές να ρευστοποιήσουν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη τους, τα οποία το τελευταίο διάστημα… σπανίζουν στις τράπεζες δεδομένης και της έντονης μεταβλητότητας και της ρηχότητας που επιμένουν στο Χ.Α.

  Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως σημαντική στήριξη δίνουν το τελευταίο διήμερο μία σειρά blue chips (με την Coca Cola να πρωταγωνιστεί σήμερα), με τους αναλυτές να σημειώνουν πως η ανοδική εκτόνωση του Γενικού Δείκτη από τις 615 μονάδες στις σχεδόν 640, αν και με χαμηλό τζίρο, έχει βελτιώσει την τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη.

  Έτσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο της τάξης του 1,47% στις 637,75 μονάδες με υψηλό ημέρας τις 641,32 μονάδες και χαμηλό τις 633,5 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα μόλις 37,44 εκατ. ευρώ. 

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε κέρδη της τάξης του 1,24% στις 1.529,62 μονάδες, ενώ ανοδικά στο +1,73% και στις 855,41 μονάδες κινήθηκε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

  Στα μη τραπεζικά blue chips ανοδικά ξεχώρισαν η Coca Cola με κέρδη 5,67% μετά και τα αποτελέσματα β' τριμήνου, οι Aegean, Σαράντης και Τέρνα Ενεργειακή με άνοδο άνω του 3%, ενώ κέρδη που ξεπέρασαν το 2% κατέγραψαν οι ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ και ΕΧΑΡ. Με απώλειες έκλεισαν μόνο οι Ελλάκτωρ και Jumbo.

  Ο τραπεζικός δείκτης από το +2,8% και τις 329,2 μονάδες ενδοσυνεδριακά έκλεισε με απώλεις 0,10% στις 319,92 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο -1,38%, την Eurobank στο +0,75%, την Εθνική Τράπεζα στο -0,04% και την Τράπεζα Πειραιώς στο +0,40%.

  Τα αποτελέσματα της Τράπεζα Πειραιώς ήταν αυτά που σήμερα έδωσαν σημαντική ανάσα στην αγορά καθώς χαιρετίστηκαν από τους αναλυτές αφού κινήθηκαν ανώτερα των προσδοκιών τους, ενώ έδειξαν πως οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν καλύτερα από το αναμενόμενο τις προκλήσεις που έχει δημιουργήσει η κρίση λόγω κορονοϊού. Αυτό εξηγεί και τα ισχυρά κέρδη που σημείωσαν ενδοσυνεδριακά οι τίτλοι των τραπεζών, πριν οι επενδυτές αποφασίσουν να ρευστοποιήσουν την… ευκαιρία που τους δόθηκε.

  Αυτό βέβαια θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και από τα μεγέθη εξαμήνου των υπόλοιπων τριών συστημικών τραπεζών που θα ανακοινωθούν στη συνέχεια, και συγκεκριμένα αύριο από την Εθνική Τράπεζα, στις 27 Αυγούστου από την Alpha Bank και την 1η Σεπτεμβρίου από την Eurobank.

  Πάντως, σύμφωνα με τους αναλυτές, η ανοδική κίνηση του τραπεζικού δείκτη µπορεί να συνεχιστεί µε τα επίπεδα των 334-336 μονάδων να αποτελούν ισχυρό οχυρό αντίστασης απαιτώντας αισθητά βελτιωμένες συναλλαγές, εξέλιξη που μπορεί να επαναφέρει µια ακόμη προσπάθεια αναρρίχησης προς τις 650 µονάδες για το Γενικό Δείκτη. 

  Ο χαμηλός όγκος συναλλαγών θα συνεχίσει ωστόσο να είναι το κύριο χαρακτηριστικό στο Χ.Α αυτό το διάστημα, και καθώς πλησιάζουμε στα μέσα του Αυγούστου αναμένονται μόνο μικρές διακυμάνσεις οι οποίες θα οδηγούνται κυρίως από τεχνικές αντιδράσεις. Σύμφωνα με την Κύκλος Χρηματιστηριακή, θα χρειαστούν θετικοί καταλύτες και η άρση της αβεβαιότητας γύρω από την εξέλιξη της πανδημίας και τις επιπτώσεις της, αλλά και η χαμηλή ορατότητα των γεωπολιτικών δεδομένων, για να επανακάμψει το αγοραστικό ενδιαφέρον στο Χ.Α.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ