Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 05-Αυγ-2020 11:10

  Στο "κόκκινο" γύρισαν οι τράπεζες, περιορίζονται τα κέρδη στο Χρηματιστήριο

  Στο "κόκκινο" γύρισαν οι τράπεζες, περιορίζονται τα κέρδη στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:30

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Περιορίζονται τα ισχυρά κέρδη που σημείωνε νωρίτερα Χρηματιστήριο Αθηνών, λόγω του αρνητικού γυρίσματος στις τραπεζικές μετοχές, με τον τζίρο να συνεχίζει να μην δείχνει κάποια επιστροφή των επενδυτών στην αγορά.

  Αν και ο Γενικός Δείκτης ενδοσυνεδριακά βρέθηκε πάνω από τις 640 μονάδες, η κατοχύρωση των θέσεων στις τραπεζικές μετοχές τον ανάγκασε σε... οπισθοχώριση, τη στιμγή που η εικόνα στα υπόλοιπα blue chips συνεχίζει να είναι καλή, χάρη και στο ράλι που καταγράφει η Coca Cola μετά τα αποτελέσματα εξαμήνου.

  Πάντως, παρά αυτή τη διημερη αντίδραση του Χ.Α και την καλή εικόνα στις διεθνείς αγορέςς, οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί για το επόμενο διάστημα, ενώ το μεγάλο ζητούμενο παραμένει η ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας έτσι ώστε η όποια προσπάθεια ανάκαμψης του Χ.Α να είναι και διατηρήσιμη. Μπορεί χθες να αυτονομήθηκε, ωστόσο θα συνεχίσει να παραμένει στενά συνδεμένο με την πορεία των διεθνών αγορών όπου η αποστροφή από το ρίσκο των επενδυτών έχει κάνει την εμφάνισή της.

  Με τα νέα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας να είναι ανησυχητικά διεθνώς και την Ελλάδα να κινείται και αυτή με αυξητικούς ρυθμούς σε ότι αφορά τα νέα κρούσματα, για ότι και αν σημαίνει αυτό για τον τουρισμό και για το κατά πόσο οι ξένοι τουρίστες θα δουν με διαφορετικό… μάτι τη χώρα ως "ασφαλή" προορισμό σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, οι επενδυτές τόσο εγχωρίως όσο και στο εξωτερικό βρίσκονται αντιμέτωπη με μία τεράστια αβεβαιότητα. 

  Καθώς οι περισσότεροι αναλυτές επισημαίνουν όπως παρά την ιστορική ύφεση που σημείωσαν οι περισσότερες οικονομίες στο β’ τρίμηνο, η ανάκαμψη έχει ήδη ξεκινήσει κάτι που σημαίνει ότι το γ΄ τρίμηνο θα είναι σαφώς βελτιωμένη η κατάσταση, ωστόσο το νέο αυτό κύμα της πανδημίας θέτει αυτές τις προβλέψεις σε κίνδυνο. Εάν η πανδημία και η εξέλιξή της οδηγήσει τελικά σε καθυστέρηση της ανάκαμψης των οικονομιών, αυτό θα αποτελέσει ένα σημαντικό χτύπημα στην επενδυτική διάθεση, ανατρέποντας τις εκτιμήσεις (και τις ελπίδες) για "καλύτερες μέρες" στο υπόλοιπο του έτους και το 2021.

  Επιστρέφοντας στο Χ.Α και στα στατιστικά της αγοράς, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει άνοδο της τάξης του 1,30% στις 636,69 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται στα 28,15 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την Merit Securities, πρώτο σημείο στήριξης για τον Γενικό Δείκτη είναι οι 620 μονάδες και πρώτο σημείο αντίστασης είναι πλέον οι 633 μονάδες.

  Στους υπόλοιπους βασικούς δείκτες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης καταγράφει κέρδη της τάξης του 1,37% στις 1.531,52 μονάδες, ενώ με άνοδο 0,85% κινείται και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης και στις 848 μονάδες.

  Στα μη τραπεζικά blue chips οι αγοραστές έχουν το προβάδισμα με επιλεκτικές κινήσεις, ενώ μόνο οι τίτλοι των ΕΥΔΑΠ, Jumbo, Βιοχάλκο και Ελλάκτωρ σημειώνουν πτώση. Άνοδο άνω του 6% σημειώνει η Coca Cola ενώ κέρδη άνω του 2% οι Aegean, Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ κέρδη μεγαλύτερα του 1% καταγράφουν οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους τίτλους.

  Στα αρνητικά πλέον κινούνται οι τράπεζες με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί κατά 0,75% στις 317,85 μονάδες, με την Alpha Bank στο -1,42%, την Eurobank στο -0,73%, την Εθνική Τράπεζα στο -0,46% και την Τράπεζα Πειραιώς στο -0,32%.

  Σύμφωνα με την Κύκλος Χρηματιστηριακή, ο Γενικός Δείκτης μπορεί να προσεγγίσει τις 650 μονάδες άμεσα, ωστόσο θα χρειαστούν ωστόσο θετικοί καταλύτες και η άρση της αβεβαιότητας όπως τη διαμορφώνει η επιδείνωση της επιδημικής καμπύλης αλλά και η χαμηλή ορατότητα των γεωπολιτικών δεδομένων, για να επανακάμψει το αγοραστικό ενδιαφέρον στο Χ.Α.

  Ο χορός των αποτελεσμάτων των τραπεζών ξεκίνησε χθες, με την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ οι ανακοινώσεις για τις επιδόσεις εξαμήνου των εισηγμένων οι οποίες και έχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα, αναμένεται να δώσουν τον τόνο στην αγορά. 

  Σε ότι αφορά την Πειραιώς οι αναλυτές εμφανίζονται θετικοί με την Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ να επισημαίνει πως τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου της τράπεζας έδειξαν ανθεκτικότητα όσον αφορά τα καθαρά έσοδα από τόκους, τα οποία αυξήθηκαν κατά 2% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο στα 367εκ ευρώ. Τα συνολικά έσοδα επηρεάστηκαν θετικά (+7,1% ετησίως) κυρίως από τα αποτελέσματα του εμπορικού και επενδυτικού χαρτοφυλακίου (+52 εκατ. ευρώ). Οι προβλέψεις του β΄ τριμήνου κινήθηκαν σε προ Covid-19 επίπεδα και οδήγησαν το τελικό αποτέλεσμα σε κέρδη 82 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, καταγράφηκε περαιτέρω μείωση του επαναλαμβανόμενου κόστους, ενώ και τα NPEs μειώθηκαν κατά 800 εκατ. ευρώ. Όπως σημειώνει, το πρώτο εξάμηνο υπήρξε σημαντική αύξηση στις νέες εκταμιεύσεις δανείων, οι οποίες ανήλθαν στα 2,6 δις. ευρώ έναντι 3,9 δισ. ευρώ για την ολόκληρη την χρήση του 2019. 

  Από την πλευρά της και η Merit Securities υπογραμμίζει πως τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου της Πειραιώς σε σχέση με το α’ τρίμηνο ήταν βελτιωμένα ενώ επισημαίνει πως ο διευθύνων σύμβουλος δήλωσε στην τηλεδιάσκεψη ότι η τράπεζα προχωρά με εντατικό ρυθμό τα δύο πακέτα τιτλοποιήσεων αθροιστικού ύψους €7.0δισ, με στόχο να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Σε ότι αφορά το χαρτοφυλάκιο των 600 εκατ. ευρώ με δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις (Iris) κατατέθηκαν ήδη οι δεσμευτικές προσφορές ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η πώληση άλλων 200 εκατ. ευρώ (δάνεια προς μεγάλες επιχειρήσεις) στο πλαίσιο του πακέτου Trinity.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ