Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 04-Αυγ-2020 20:19

  Μικτή εικόνα στις ευρωαγορές εν μέσω ενός νέου μπαράζ αποτελεσμάτων

  Ελεγχόμενο profit taking στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με μικτά πρόσημα έκλεισαν την Τρίτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω ενός νέου μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων και ενώ οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις διαπραγματεύσεις στις ΗΠΑ για ένα νέο πακέτο τόνωσης της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

  Οι διαπραγματεύσεις Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων για το νέο δημοσιονομικό πακέτο δεν φαίνεται να σημειώνουν μεγάλη πρόοδο, κάτι που προκαλεί έντονες ανησυχίες σε επενδυτές και αναλυτές για τον κίνδυνο η εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη να εκτροχιαστεί πριν προλάβει να εδραιωθεί. Την ανησυχία αυτή τροφοδοτεί και η άσχημη επιδημιολογική εικόνα της χώρας, με τα κρούσματα πλέον να ξεπερνούν τα 4,7 εκατ. και οι θάνατοι τους 155.000.

  Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX Europe 600 έκλεισε με μικρές απώλειες 0,1% στις 363,39 μονάδες, συμπληρώνοντας έξι αρνητικές συνεδριάσεις στις τελευταίες οκτώ.

  Ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση 0,4% και έκλεισε στις 12.600,87 μονάδες, με τον δείκτη να υποχωρεί στις οκτώ από τις 10 τελευταίες συνεδριάσεις. Ο γαλλικός CAC-40 στο μεταξύ κέρδισε 0,3% στις 4.889,52 μονάδες, συμπληρώνοντας δύο διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 με μικρά κέρδη 0,05% έκλεισε στις 6.036,00 μονάδες, κλείνοντας ανοδικά επίσης για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση.

  Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 1,2%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,7%.

  Από το "μέτωπο" των αποτελεσμάτων, ο πετρελαϊκός κολοσσός BP ανακοίνωσε ζημίες 16,8 δισ. δολ. στο β' τρίμηνο του 2020, σημειώνοντας παράλληλα ότι επί τη βάσει των συγκεκριμένων αποτελεσμάτων, περικόπτει το μέρισμά του κατά 50%. Τα αποτελέσματα τριμήνου επιβαρύνθηκαν κατά 10,9 δισ. δολ. κυρίως από την εγγραφή σε αυτά απομειώσεων της αξίας πολλών project της εταιρείας, μετά τη "βουτιά" που σημείωσαν εν μέσω κρίσης κορονοϊού οι τιμές του αργού πετρελαίου. Οι καθαρές ζημίες (συγκεκριμένα οι ζημίες underlying replacement cost, δείκτης που σύμφωνα με την εταιρεία αντανακλά ορθότερα τα καθαρά της αποτελέσματα) διαμορφώθηκαν στα 6,7 δισ. δολ. στο τρίμηνο, έναντι καθαρών κερδών 2,8 δισ. την ίδια περίοδο το 2019.

  Παράλληλα, σε ζημίες "γύρισε" η Bayer στο β' τρίμηνο του 2020, καθώς έθεσε στην άκρη κεφάλαια - προβλέψεις για την οριστική διευθέτηση των υποθέσεων που σχετίζονται με το βασιζόμενο στην ουσία γλυφοσάτη ζιζανιοκτόνο Roundup στις ΗΠΑ. Η γερμανική φαρμακευτική και χημική βιομηχανία ανακοίνωσε συγκεκριμένα καθαρές ζημίες 9,55 δισ. ευρώ (11,23 δισ. δολ.), έναντι κερδών 404 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρσι. Οι προβλέψεις που επιβάρυναν τα αποτελέσματα της Bayer το β' τρίμηνο αφορούν και το ζιζανιοκτόνο dicamba, τόνισε η εταιρεία.

  Ζημιογόνο ήταν το β' τρίμηνο και για την Hugo Boss εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, ωστόσο η εταιρεία αναμένει βελτίωση της κατάστασης τους τελευταίους μήνες του έτους. Η Hugo Boss κατέγραψε ζημιές 186 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο, έναντι κερδών 52 εκατ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα. Η εταιρεία εμφάνισε λειτουργικές ζημιές 250 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με λειτουργικά κέρδη 80 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Οι πωλήσεις της εταιρείας πολυτελών ενδυμάτων συρρικνώθηκαν σε ποσοστό 59% στο τρίμηνο, στα 275 εκατ. ευρώ, χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών που τις τοποθετούσαν στα 305 εκατ. ευρώ.

  Η Diageo ανέφερε μεγαλύτερη του αναμενόμενου μείωση κατά 8,4% στις οργανικές πωλήσεις για το έτος έως τις 30 Ιουνίου.

  Από τον τραπεζικό κλάδο, η Commerzbank εξέλεξε τον Hans-Joerg Vetter, τον πρώην επικεφαλής της Landesbank Baden-Wuerttemberg (LBBW), ως νέο πρόεδρο του εποπτικού συμβουλίου σε αντίθεση με τις επιθυμίες του κορυφαίου μετόχου Cerberus Capital Management.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ