Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 04-Αυγ-2020 11:15

  Ισχυρή άνοδος στο Χρηματιστήριο με οδηγό τις τράπεζες

  Ελεγχόμενο profit taking στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:45

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Εν μέσω επιφυλακτικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές λόγω των αποτελεσμάτων κερδοφορίας πολλών εισηγμένων, το Χρηματιστήριο Αθηνών με στήριξη από τα blue chips αλλά και την άνοδο των τραπεζικών μετοχών, και φυσικά με τον "γνωστό" χαμηλό τζίρο, προσπαθεί να αυτονομηθεί. Χθες πάντως αρνήθηκε να ακολουθήσει τον βηματισμό των ευρωπαϊκών αγορών τη στιγμή που στις ΗΠΑ η Wall Street κινείται με ρυθμούς ρεκόρ.

  Στόχος για σήμερα είναι ο Γενικός Δείκτης να καταφέρει να αφήσει πίσω του τις 620 μονάδες, έτσι ώστε να μην συντηρηθεί το σενάριο για επιστροφή προς τις 600 μονάδες, κάτι που φαίνεται πως θα πετύχει.

  Αν και κλειδί και σήμερα ήταν η συναλλακτική δραστηριότητα, αυτή δεν δείχνει ωστόσο  διαθέσεις... αλλαγής. Η ενίσχυση των τραπεζικών μετοχών, που αποτελούν τη βασική κινητήρια δύναμη του Χ.Α, είναι θετική για την εικόνα της αγοράς τη στιγμή που οι επιλεκτικές κινήσεις κάποιων αγοραστών σε blue chips έχουν αποδειχθεί ανεπαρκείς να στηρίξουν μία νέα άνοδο στο σύνολο της αγοράς. Στις τελευταίες συνεδριάσεις οι τραπεζικές μετοχές έδειξαν αδυναμία και αρκετή μεταβλητότητα, χάνοντας τις πειρσσότερες φορές τα κέρδη που σημείωναν στα υψηλά ημέρας.

  Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο διάστημα, και πριν την έλευση του συνήθως υποτονικού Αυγούστου, οι ξένοι διαχειριστές όχι µόνο απέχουν από τοποθετήσεις αλλά συνεχίζουν την από-επένδυσή τους από τραπεζικές µετοχές  καθώς και άλλους δεικτοβαρείς τίτλους. 

  Την ίδια ώρα, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων συνεχίζουν την πολύ καλή πορεία τους, με την απόδοση του 10ετούς να διαμορφώνεται στο 1,03% και να συνεχίσει να κοιτά προς τα ιστορικά χαμηλά του 0,92%. Ωστόσο, νέα ιστορικά χαμηλά αγγίζει η απόδοση του 5ετούς ομολόγου (λήξης 2024) η οποία διαμορφώνεται στο 0,24% με πτώση της τάξης του 13% σε σχέση με τα χθεσινά επίπεδα.

  Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης σημειώνει άνοδο της τάξης του 1,77% στις 625,96 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται στα 21,7 εκατ. ευρώ.

  Στους υπόλοιπους βασικούς δείκτες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης καταγράφει κέρδη της τάξης του 1,45% στις 1.500,48 μονάδες, ενώ με άνοδο 2,03% κινείται και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης και στις 839,29 μονάδες.

  Στα θετικά κινούνται και οι τράπεζες με τον κλαδικό δείκτη να ενισχύεται κατά 3,44% στις 309,12 μονάδες, με την Alpha Bank στο +3,46%, την Eurobank στο +2,23%, την Εθνική Τράπεζα στο +4,32% και την Τράπεζα Πειραιώς στο +5,22%.

  Στα μη τραπεζικά blue chips οι αγοραστές έχουν το προβάδισμα με επιλεκτικές κινήσεις. Άνοδο άνω του 3% σημειώνει η Ελλάκτωρ, ενώ κέρδη άνω του 1% σημειώνουν οι Coca Cola, Σαράντης, ΕΧΑΕ και OTE. Πτωτικά κινούνται αλλά με ήπιες μεταβολές κινούνται οι Motor Oil, EYΔΑΠ, ΔΕΗ, Τιτάν, Βιοχάλκο. 

  Η επιδείνωση της επιδημικής καμπύλης δεν εμποδίζει τη Wall Street να συνεχίζει να καταγράφει ανοδικές επιδόσεις µε το Nasdaq να σημειώνει νέο ιστορικό ρεκόρ ελέω της πτήσης των τεχνολογικών κολοσσών αλλά και την Ευρώπη να ακολουθεί, όπως σχολιάζει η Κύκλος Χρηματιστηριακή. Στον αντίποδα, "τα τραπεζικά βαρίδια" του ελληνικού χρηματιστηρίου συνεχίζουν να επιδεινώνουν την τεχνική του εικόνα αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω υποχώρηση του Γενικού Δείκτη.

  Άλλωστε και η πρόταση της επιτροπής Πισσαρίδη χθες επεσήμανε την αδυναμία που παρουσιάζουν οι ελληνικές τράπεζες, η οποία και εντοπίζεται κυρίως στο μέτωπο του υψηλού επιπέδου των κόκκινων δανείων. Οι λύσεις σε αυτό το πρόβλημα μπορούν να επιτευχθούν με την αξιοποίηση των ετήσιων κερδών προ προβλέψεων για την αύξηση των προβλέψεων κάθε χρόνο, με τιτλοποιήσεις ή πωλήσεις προβληματικών δανείων, η ακόμα καλύτερα μέσω της δημιουργίας bad bank, όπως έχει προτείνει και η ΤτΕ ή μαζικών τιτλοποιήσεων και πωλήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων από την κάθε τράπεζα ξεχωριστά. 

  Έτοιμο το σχέδιο για την bad bank στις αρχές φθινοπώρου

  Αξίζει να σημειώσουμε πως σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η ΤτΕ εργάζεται εντατικά αυτό το διάστημα με τις Rotchild, Boston Consulting και Delloitte ώστε στις αρχές του φθινοπώρου να υπάρχει ολοκληρωμένη λύση στα υψηλά NPLs και παράλληλα στο υψηλό επίπεδο της αναβαλλόμενη φορολογίας στο επίπεδο του συνόλου των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών, μέσω μίας bad bank η οποία και θα λαμβάνει υπόψη ότι ισχύει σήμερα από πλευράς state aid. Στόχος είναι αυτό το σχέδιο να αποτελέσει ένα πλήρες banking strategy για την Ελλάδα το οποίο και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης  από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα το επιθυμεί.

  Οι παθογένειες του Χ.Α

  Η Επιτροπή Πισσαρίδη επεσήμανε και τις παθογένειες του Χρηματιστηρίου Αθηνών, τονίζοντας γιατί αδυνατεί να προσελκύσει νέους επενδυτές. Το μέγεθος της κεφαλαιοποίησης του Χ.Α σε σχέση με το ΑΕΠ (18%) είναι πολύ χαμηλότερη του μέσου όρου της ΕΕ (56%) ενώ και ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών είναι πολύ χαμηλός. Αυτά αποτελούν ανησυχητικά στοιχεία, ενώ εξίσου ανησυχητικό για την πορεία του ΧΑ είναι το φαινόμενο μεγάλων ελληνικών εταιρειών να εγκαταλείπουν το ΧΑ για να εισαχθούν σε ξένα χρηματιστήρια και να αντλήσουν κεφάλαια με χαμηλότερο κόστος. Αυτό κάνει το ΧΑ λιγότερο ελκυστικό για τους επενδυτές, αυξάνοντας το κόστος κεφαλαίου για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

  Όπως σημειώνεται στο σχέδιο της επιτροπής Πισσαρίδη, ο ρόλος του Χ.Α θα πρέπει να αναβαθμιστεί ώστε το κόστος άντλησης μετοχικού κεφαλαίου για τις επιχειρήσεις να μειωθεί. Αυτό μπορεί να γίνει με συνδυασμό μέτρων, με ένα από αυτά να είναι η θέσπιση φορολογικών κινήτρων για την εισαγωγή στο ΧΑ, καθώς και η άρση των υφισταμένων αντικινήτρων.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ