Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 31-Ιουλ-2020 11:14

  Μάχη για το πρόσημο στο Χρηματιστήριο

  Σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα υποχωρεί το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:30

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Ασανσέρ το Χρηματισήριο Αθηνών καθώς μετά την επιχείρηση... αντίδρασης στο άνοιγμα, το "γύρισμα" βαθιά στα αρνητικά και έως τις 612 μονάδες στη συνέχεια, μία ώρα πριν το κλείσιμο πραγαμτοπιεί μάχη για το πρόσημο, απορροφώντας τις πιέσεις και δείχνοντας πως θέλει να παραμείνει κοντά στα κρίσιμα επίπεδα στήριξης. Και όλα αυτά, τη στιγμή που βέβαια ο τζίρος παραμένει εξαιρετικά χαμηλός. Ο σημαντικός περιορισμών των απωλείων στις τράπεζες είναι "υπεύθυνος" για αυτήν την αλλαγή εικόνας της αγοράς.

  Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται ανοδικά αλλά με επιφυλακτική στάση μετά και τα στοιχεία για το ΑΕΠ β’ τριμήνου της ευρωζώνης, όπου και εκεί η ύφεση είχε ιστορικές διαστάσεις καθώς άγγιξε το 12,1% σε τριμηνιαία βάση. Οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές οι οποίες επέστρεψαν για μία ακόμη φορά, άλλαξαν την εικόνα της αγοράς με τον Γενικό Δείκτη να χάνει την επαφή με τις 620 μονάδες.

  Τα… αποκαλυπτήρια της πραγματικής ζημιάς που έχει προκαλέσει η κρίση λόγω κορονοϊού στις οικονομίες διεθνώς, διατηρούν το κλίμα στις διεθνείς αγορές εύθραυστο καθώς όσο και αν η "βύθιση" της οικονομικής δραστηριότητας λόγω των lockdowns είχε αποτιμηθεί, τα "χειροπιαστά" στοιχεία και η συνειδητοποίηση του σοκ δεν μπορεί παρά να προκαλέσει νευρικότητα στην επενδυτική κοινότητα. Αν και σύμφωνα με οικονομολόγους, ήδη από τα τέλη του προηγούμενου μήνα πολλές οικονομίες έχουν μπει στην οδό της ανάκαμψης, ωστόσο ο φόβος για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν μπορεί παρά να προκαλέσει ανησυχίες για την ισχύ αυτής της ανάκαμψης στο γ’ τρίμηνο.

  Σε ό,τι αφορά το Χ.Α, το πρώτο "στοίχημα" είναι να μην παγιωθεί από τη σημερινή συνεδρίαση η απώλεια της στήριξης των 620-630 μονάδων, έστω και με τον συνήθη χαμηλό τζίρο καθώς στην αντίθετη περίπτωση η αγορά θα μπει σε "δύσκολα μονοπάτια" και σε βραχυπρόθεσμη πτωτική τάση. Οι τραπεζικές μετοχές αποτελούν "κλειδί" καθώς λόγω του μεγάλου βάρους που έχουν στον Γενικό Δείκτη, έχουν και τη δύναμη να καθορίσουν την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου, με την εικόνα τους τον τελευταίο ενάμισι περίπου μήνα να προβληματίζει.

  Ο Ιούλιος όπως δείχνει και η σημερινή εικόνα, θα είναι ένας αρνητικός μήνας για το Χ.Α, το οποίο ήδη σημειώνει απώλειες της τάξης του 33% από τις αρχές του έτους, τις μεγαλύτερες διεθνώς (ακολουθούν ο αυστριακός ΑΤΧ με απώλειες 32%, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 με απώλειες 26,5% και το χρηματιστήριο της Βουδαπέστης μα απώλειες 24,2% από τις αρχές του 2020).

  Στα σημερινά στατιστικά της αγοράς, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει άνοδο της τάξης του 0,18% στις 619,95 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται στα μόλις 29,5 εκατ. ευρώ. 

  Σύμφωνα με την Merit Securities πρώτο σημείο στήριξης για τον Γ.Δ είναι οι 610 μονάδες και πρώτο σημείο αντίστασης οι 638 μονάδες. Κατά τον Λουκά Παπαϊωάννου, οικονομολόγο της Fast Finance, για τον Γενικό Δείκτη η διάσπαση της ζώνης των 620-618 μονάδων προϊδεάζει για συνέχιση της πτωτικής κίνησης. Επόμενα σημεία στήριξης οριοθετούνται στις 612, 605, με πιθανότερο στόχο τις 585 μονάδες. Οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στη ζώνη 625-632 μονάδων, ενώ τα επόμενα τεχνικά εμπόδια οριοθετούνται στις 646 και 660 μονάδες.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,07% στις 1.490,38 μονάδες, ενώ με άνοδο 0,70% κινείται και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης και στις 820,55 μονάδες.

  Ο τραπεζικός δείκτης έχει περιορίσει και υποχωρεί κατά 0,05% στις 306,12 μονάδες, με την Alpha Bank στο -0,34%, την Eurobank στο -1,60%, την Εθνική Τράπεζα στο +1,56% και την Τράπεζα Πειραιώς στο -1,29%.

  Στα υπόλοιπα blue chips ανοδικά κινούνται οι περισσότεροι τίτλοι με την ΔΕΗ στο +2% και την Τέρνα Ενεργειακή στο 2,6%, ενώ απώλειες άνω του 2% σημειώνουν οι ΟΛΠ και Motor Oil.

  Η αδυναμία των τραπεζικών μετοχών δεν οφείλεται μόνο στο risk-off κλίμα που δείχνουν να τηρούν οι επενδυτές στις αγορές της ευρωπεριφέρειας (οι οποίες και σημειώνουν μεγαλύτερες απώλειες σε σχέση με αυτές του πυρήνα από τις αρχές του έτους) και στην αβεβαιότητα γύρω από την πορεία της οικονομίας και του τουρισμού, αλλά και στο "πάγωμα" της αγοράς ακινήτων καθώς ο κλάδος δεν θα βοηθηθεί φέτος από το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων, ούτε επενδυτικά ούτε και από πλευράς αποτίμησης αλλά και στα πλάνα των τιτλοποιήσεων που προγραμματίζουν. Επίσης, προβληματισμός υπάρχει και για το πώς στην πράξη θα επηρεάσει η κρίση του κορονοϊού τα business plans των τραπεζών, ενώ ο κίνδυνος για τη δημιουργία νέου κύματος NPLs το 2021 όταν και θα έχουν λήξει τα μορατόρια προκαλεί επίσης ανησυχίες για τις προοπτικές του κλάδου ο οποίος πριν ξεσπάσει η πανδημία βρισκόταν στην οδό ομαλοποίησης.

  Σε ό,τι αφορά το Χ.Α συνολικά, σύμφωνα με τους αναλυτές συνεχίζει να παρουσιάζει αρνητική μεσοπρόθεσμη τεχνική εικόνα, τόσο στους βασικούς δείκτες του, όσο και στις τραπεζικές μετοχές, διασπώντας σημαντικές τεχνικές στηρίξεις. Όπως τονίζει ο κ. Παπαϊωάννου, το ελληνικό χρηματιστήριο, ακούει μόνο τις αρνητικές ειδήσεις, ενώ στις θετικές παρουσιάζει συστηματική κώφωση, εν μέρει δικαιολογημένη, με τη ρηχότητα που το διακρίνει.. Όλα αυτά συνέβαιναν την περίοδο που οι Διεθνείς αγορές βρίσκονταν κοντά ή κατέγραφαν νέα υψηλά, έστω και με μικρό αριθμό δεικτοβαρών τίτλων. Έτσι δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τι θα συμβεί, αν οι ξένες αγορές ξεκινήσουν τεχνικές διορθώσεις, βοηθούμενες και από τα άσχημα μακροοικονομικά στοιχεία.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ