Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Ιουλ-2020 08:33

  Axia Ventures: Ποιοι τομείς βρίσκονται στο στόχαστρο των επενδυτών

  Χρηματιστήριο ανοδικά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Επενδύσεις σε ενέργεια, υποδομές αλλά και στον αγροδιατροφικό τομέα, εξετάζουν κατά βάση οι ξένοι επενδυτές που ενδιαφέρονται για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Αλέξανδρο Αργυρό, Managing Director και Επικεφαλής του Τμήματος Επενδυτικής Τραπεζικής της Axia Ventures.

  Ωστόσο, όπως σημειώνει ο ίδιος στο Capital.gr, οι επενδυτές πλέον κοιτούν, αφενός τις ευκαιρίες και αφετέρου τα θεμελιώδη κάθε πιθανής επένδυσης και όχι τόσο πολύ τον τομέα δραστηριοποίησης της εταιρείας -στόχου.

  "Από τη στιγμή που το ρίσκο της χώρας έχει μειωθεί σημαντικά, οι επενδυτές εξετάζουν την κάθε περίπτωση ξεχωριστά”, σημειώνει ο κ. Αργυρός, προσθέτοντας ότι υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εταιρείες που μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα αλλά έχουν τις δυνατότητες με νέα κεφάλαια να αναπτυχθούν και πάλι. "Πολλοί αναζητούν turn around stories”, τονίζει.

  Οι ευκαιρίες αναμένεται να αυξηθούν από του χρόνου, καθώς η πανδημία πιθανότατα θα δημιουργήσει ένα νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, κυρίως στον τουριστικό τομέα, το οποίο βέβαια θα είναι σαφώς μικρότερο από αυτό που δημιούργησε η οικονομική κρίση.

  Υπ’ αυτό το πλαίσιο οι εταιρείες διαχείρισης (servicers) αναμένεται να κάνουν πιο επιθετικές κινήσεις στα επιχειρηματικά δάνεια, και να υπάρξουν περισσότερες συμφωνίες, πιο γρήγορα. "Από την άλλη, υπάρχουν και εταιρείες που βγήκαν ενισχυμένες από την κρίση και αναζητούν κεφάλαια για να κάνουν το επόμενο βήμα”, προσθέτει ο κ. Αργυρός.

  Μικρότερο χρονικά το 2020

  Αναφορικά με τον κορονοϊό ο κ. Αργυρός αναφέρει ότι το ξέσπασμα της πανδημίας πήγε αρκετά πράγματα πίσω, αλλά το θετικό είναι ότι πολλές συμφωνίες δεν ακυρώθηκαν, απλά μετατέθηκαν χρονικά.

  "Έχουμε ήδη δει σημαντικές εκδόσεις ομολόγων να προχωρούν τις προηγούμενες εβδομάδες, ενώ καθώς υπήρξε συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη χρηματοδότηση της επόμενης ημέρας, θα δούμε περισσότερες κινήσεις, είτε αυτές είναι αντλήσεις κεφαλαίων, είτε Συγχωνεύσεις και Εξαγορές. Αυτό διαφαίνεται στις περισσότερες χώρες του Ευρωπαϊκού νότου – όπου και δραστηριοποιείται η Axia – αν και η Ελλάδα ίσως να είναι συγκριτικά πιο ωφελημένη βάσει της πολιτικής σταθερότητας της και την αντιμετώπισης της πανδημίας”, σημειώνει.

  Βέβαια, λόγω της πανδημίας δεν αναμένονται οι όγκοι του 2019, μια χρονιά κατά την οποία η Axia Ventures ανέλαβε σημαντικές συμφωνίες  (ΑΜΚ της Lamda, συγχώνευση Eurobak-Grivalia, τιτλοποιήσεις κ.α.), που εκτός των άλλων την ανέδειξαν κορυφαία επενδυτική τράπεζα στην Ελλάδα από τον ανεξάρτητο οργανισμό Euromoney Awards of Excellence.

  "To 2020 χρονικά είναι μικρότερο από ένα κανονικό έτος”, αναφέρει ο κ. Αργυρός, υπογραμμίζοντας όμως ότι συζητήσεις για πολλά projects έχουν ξεκινήσει ξανά και σε ορισμένες περιπτώσεις με εντατικούς ρυθμούς. "Αναμένουμε ότι θα υπάρξουν εξελίξεις μετά τον Σεπτέμβριο, με τα πάντα βέβαια να εξαρτώνται από το πως θα εξελιχθεί η πανδημία και κυρίως από το αν θα έχουμε ένα δεύτερο κύμα έξαρσης”, τονίζει.

  kostaskets@capital.gr

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ