Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Ιουλ-2020 12:16

  "Ταύρος" για τις ευρωπαϊκές μετοχές η Goldman Sachs – Οι πέντε λόγοι που θα "τρέξουν"

  "Ταύρος" για τις ευρωπαϊκές μετοχές η Goldman Sachs – Οι πέντε λόγοι που θα "τρέξουν"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Ο αποτελεσματικός έλεγχος της εξάπλωσης του κορονοϊού καθώς και τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία σε συνδυασμό με την ευνοϊκή μακροοικονομική πολιτική, αποτελούν μερικούς από τους λόγους που η Goldman Sachs αισθάνεται "άνετη" με την άποψή της ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές θα υπεραποδώσουν σημαντικά των υπόλοιπων αγορών την περίοδο της ανάκαμψης μετά-COVID 19, και ειδικά των ΗΠΑ. Έτσι, γυρίζει σε σημαντικά πιο θετική τη στάση της για τα ευρωπαϊκά assets και αναμένει ότι το ευρώ θα φτάσει τα 1,25 έναντι του δολαρίου σε δώδεκα μήνες, ενώ το 2021 η ευρωζώνη εκτιμάται ότι θα σημειώσει τον ισχυρότερο ρυθμό ανάπτυξης διεθνώς.

  Πιο αναλυτικά, οι λόγοι της αισιοδοξίας της είναι οι εξής έξι:

  1. Στο μέτωπο της υγείας, τα ποσοστά μόλυνσης από τον κορονοϊό παρέμειναν χαμηλά σε ολόκληρη την Ευρώπη παρά το συνεχιζόμενο άνοιγμα της οικονομίας. Παρ' όλο που έχουν σημειωθεί αρκετές τοπικές επιδημίες τις τελευταίες εβδομάδες, ο ιός έχει παραμείνει καλά ελεγχόμενος λόγω των τοπικών μέτρων lockdown, των πολιτικών κοινωνικής απόστασης και της σχετικά ευρείας χρήσης μάσκας προσώπου στην ευρωζώνη. Ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας παραμένει σαφώς ένας κίνδυνος, αλλά η ανάλυση της Goldman Sachs υποδηλώνει ότι η Ευρώπη είναι σε καλή θέση να συνεχίσει τη διαδικασία ανοίγματος της οικονομίας, διατηρώντας ταυτόχρονα τα ποσοστά εξάπλωσης χαμηλά.

  2. Οι μηνιαίοι δείκτες δραστηριότητας συνεχίζουν να ανακάμπτουν σημαντικά καθώς συνεχίζεται το άνοιγμα της οικονομίας. Παρόλο που η G.S αναμένει μείωση ρεκόρ στο πραγματικό ΑΕΠ της ευρωζώνης, στο β’ τρίμηνο, αυτή η αδυναμία οφείλεται εξ ολοκλήρου στο ξαφνικό πάγωμα της δραστηριότητας τον Απρίλιο. Τα πρόσφατα στοιχεία των οικονομικών δεικτών ξεπερνούν σημαντικά τις προσδοκίες της αμερικάνικης τράπεζας, με τον σύνθετο PMI της ζώνης του ευρώ να φτάνει τις 54,8 μονάδες τον Ιούλιο, το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2018. Το επίπεδο δραστηριότητας, φυσικά, παραμένει σε ύφεση σε σχέση με τα προ-COVID 19 επίπεδα, αλλά αναμένει μία ισχυρή δυναμική ανάπτυξης στο τρίτο τρίμηνο με αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 9,5% (σε τριμηνιαία βάση). Η ευρωζώνη φαίνεται λοιπόν έτοιμη να ξεπεράσει τις ΗΠΑ στο β’ εξάμηνο, με τα νέα μέτρα περιορισμού στις ΗΠΑ να ενδέχεται να "παγώσουν" τις καταναλωτικές δαπάνες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

  3. Οι ηγέτες της ΕΕ έκαναν ένα σημαντικό βήμα στην επίτευξη συμφωνίας για το σχέδιο ανάκαμψης και τον μεσοπρόθεσμο προϋπολογισμό της περιοχής. Παρ' όλο που η τελική συμφωνία ήταν κάπως λιγότερο φιλόδοξη από την αρχική πρόταση -με επιχορηγήσεις 390 δισεκατομμυρίων ευρώ αντί 500 δισεκατομμυρίων ευρώ αρχικά- η Goldman Sachs θεωρεί τη συμφωνία ως θετική και ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την Ευρώπη. Μαζί με τις αγορές assets της ΕΚΤ, το σχέδιο ανάκαμψης κλείνει το κενό χρηματοδότησης της ζώνης του ευρώ για τα επόμενα 2-3 χρόνια, ειδικά όταν ληφθούν υπόψη τα δάνεια. Και, κοιτάζοντας πιο μπροστά, η συμφωνία των ηγετών της Ε.Ε δείχνει μια βαθιά δέσμευση στην Ευρώπη που δημιουργεί ελπίδες για περαιτέρω δημοσιονομική ολοκλήρωση.

  4. Μετά τη συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης, ενδέχεται να ληφθούν περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα σε εθνικό επίπεδο. Η G.S αναμένει ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα επεκτείνουν τα βραχυπρόθεσμα προγράμματα επιδότησης εργασίας, καθώς ήταν πολύ επιτυχημένα στον περιορισμό της ανοδικής πίεσης στο ποσοστό ανεργίας και στη μείωση του πλήγματος στο διαθέσιμο εισόδημα. Σε συνδυασμό με το σχέδιο ανάκαμψης, η ευρωζώνη παρέχει έτσι σημαντική οικονομική στήριξη στην οικονομία.

  5. Μετά την αποφασιστική δράση του Ιουνίου, η ΕΚΤ παρέμεινε σε αναμονή τον Ιούλιο, όπως ήταν ευρέως αναμενόμενο. Η Λαγκάρντ σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια σημαντική ανάκαμψη, αλλά τόνισε επίσης ότι το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να κάνει πλήρη χρήση του διευρυμένου φακέλου του προγράμματος πανδημίας QE (PEPP), δεδομένης της υψηλής αβεβαιότητας. Έτσι, η G.S αναμένει ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει το PEPP έως τα μέσα του 2021, πριν από την ενίσχυση του προγράμματος αγοράς assets (APP ή το "κλασσικό" QE ) στο β’ εξάμηνο του 2021.

  Διαβάστε ακόμη:

  * Morgan Stanley: "Βλέπει" ράλι 10% στις ευρωπαϊκές μετοχές στον απόηχο της συμφωνίας της ΕΕ

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ