Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Ιουλ-2020 13:57

  Συντηρεί τα κέρδη του το Χρηματιστήριο

  Συντηρεί το ανοδικό του τέμπο το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Σταθερά ανοδικά, χωρίς υπερβολές ποσοστών, αλλά με αυξημένο τζίρο, κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, αποτυπώνοντας τη μετριοπαθή αισιοδοξία που προκάλεσε η συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για το Ταμείο Ανάκαμψης.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,16% στις 660,70 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 37 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 26,2 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,07% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.598,58 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 5,07% στις 367,37 μονάδες.

  Αν και το ΧΑ δείχνει σημάδια μετριοπαθούς ανόδου, δεδομένου και του κλίματος που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, εντούτοις η συναλλακτική δραστηριότητα είναι αυξημένη, σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις, μαρτυρώντας την ενεργοποίηση των αγοραστών, μετά από αρκετές εβδομάδες αδράνειας. Η αγορά χρειάζεται να αυξήσει τους τζίρους της, όπως έχουν επισημάνει πολλάκις οι εγχώριοι αναλυτές, προκειμένου να αποκτήσει το βάθος που χρειάζεται για μια αποφασιστική διάσπαση της μεγάλης αντίστασης των 680-682 μονάδων. 

  Άλλωστε, και η Jefferies διατηρεί την πολύ αισιόδοξη στάση που είχε για τις ελληνικές μετοχές, μετά και τη συμφωνία της Ε.Ε για το Ταμείο Ανάκαμψης, σημειώνοντάς πως οι τρέχουσες θέσεις των επενδυτών υποδηλώνουν ότι τα περιθώρια ανάκαμψης για τις αγορές τόσο της Ελλάδας όσο και πολλών ευρωπαϊκών χωρών, είναι σημαντικά.

  Παράλληλα, σημαντικές είναι και οι στηρίξεις από την αγορά ομολόγων, καθώς η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου σημειώνει πτώση και διαμορφώνεται στο 1,085% και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 25 Φεβρουαρίου, επιστρέφοντας πλέον στην... κανονικότητα προ πανδημίας. Επιπλέον βρίσκεται μία ανάσα από τα ιστορικά χαμηλά του 0,92% που είχε σημειώσει στα μέσα του Φεβρουαρίου, με το spread να κινείται στις 155 μονάδες βάσης και κοντά στα χαμηλά έτους (1389 μ.β).

  Βέβαια, οι διαθέσεις ανάληψης ρίσκου θα πρέπει επίσης να βελτιωθούν, κάτι που όπως επισημαίνεται από τους περισσότερους αναλυτές, θα γίνει μόλις αρχίσουν να υλοποιούνται οι αποφάσεις των ηγετών για το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτές οι αποφάσεις λειτουργούν ήδη θετικά στην επενδυτική ψυχολογία, αλλά οι αγορές θέλουν να δουν να υλοποιούνται, δεδομένου του ότι ήδη η οικονομίες της Ευρώπης βιώνουν πρωτοφανή επίπεδα συρρίκνωσης.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημειώνει κέρδη 7,87%, με την Εθνική να είναι στο +5,47% και τις Eurobank και Alpha Bank να έπονται με άνοδο 4,77% και 4,08% αντίστοιχα. Τα Ελληνικά Πετρέλαια ενισχύονται κατά 3,83%, με τις Βιοχάλκο, ΕΧΑΕ και Φουρλή να σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 2%. 

  Άνω του 1% είναι η άνοδος σε Μυτιληναίο, Titan, Aegean, ΑΔΜΗΕ και ΓΕΚ Τέρνα, με τις Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, Coca Cola, Jumbo, Λάμδα και ΔΕΗ κινούνται ήπια θετικά. Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή, με την ΕΥΔΑΠ να χάνει 1,02% και τον ΟΤΕ 1,19%. Ο Σαράντης υποχωρεί κατά 2,18% και ο ΟΠΑΠ κατά 2,82%.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ