Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Ιουλ-2020 12:51

  Deutsche Bank : Τι βλέπουν 500 funds για τις αγορές και τις επιπτώσεις της πανδημίας

  Deutsche Bank : Τι βλέπουν 500 funds για τις αγορές και τις επιπτώσεις της πανδημίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Δημοσκόπηση σε 500 funds και επενδυτές διενήργησε η Deutsche Bank την τελευταία εβδομάδα, εξετάζοντας τις θέσεις τους σχετικά με την πορεία των αγορών και τις εκτιμήσεις τους για την εξέλιξη της πανδημίας. Ποιες μετοχές θεωρούν φθηνές, πού θα βρεθεί ο S&P 500 και ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 το επόμενο διάστημα, και τι θα γίνει με τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. 

  Αγορές

  Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις για την πορεία των διεθνών αγορών, το 71% πιστεύει ότι τα risk assets, δηλαδή οι μετοχές, είναι ακριβές σε σχέση με τα θεμελιώδη μεγέθη των εταιρειών, ενώ τα funds συνεχίζουν επίσης να εκτιμούν πως γενικότερα οι κυκλικές μετοχές είναι φθηνότερες σε σχέση με τις μετοχές ανάπτυξης.

  Η πλειοψηφία αναμένει ότι οι τιμές των μετοχών θα είναι ελαφρώς υψηλότερες τους επόμενους 12 μήνες, τόσο αυτών του αμερικάνικου S&P 500 όσο και του πανευρωπαϊκού Stoxx 600, αλλά τα funds έχουν διαφορετικές απόψεις για το βραχυπρόθεσμο διάστημα. Οι ερωτηθέντες είναι λιγότερο bearish στις ευρωπαϊκές μετοχές, με το 5% να βλέπει τον Stoxx 600 σε υψηλότερο επίπεδο σε 3 μήνες από σήμερα, έναντι του 5% που εκτιμά πως στο ίδιο διάστημα ο S&P 500 θα είναι σε χαμηλότερα επίπεδα.

  Τέλος, σε ό,τι αφορά τα ομόλογα, τα funds αναμένουν ότι οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ θα κινηθούν χαμηλότερα βραχυπρόθεσμα, πριν αυξηθούν το επόμενο έτος, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων (62%) αναμένει ότι οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων θα παραμείνουν γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα το αμέσως επόμενο διάστημα, προτού βρεθούν υψηλότερα στους επόμενους 12 μήνες.

  Μειώνονται οι πιθανότητες του Τραμπ

  Σε ό,τι αφορά τις επικείμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, τα funds εμφανίζονται όλο και πιο απαισιόδοξα για τις πιθανότητες επανεκλογής του Τραμπ από την αρχή της πανδημίας. Πλέον το 46% των θεσμικών επενδυτών θεωρεί πως είναι απίθανο ο Τραμπ να κερδίσει το Νοέμβριο, μια τεράστια διαφορά από το 93% που τον Φεβρουάριο έβλεπε ξεκάθαρη νίκη του. 

  Οι σχέσεις ΗΠΑ / Κίνας εξακολουθούν να είναι τεταμένες και τα funds (το 59%) εκτιμούν πως οι εμπορικές διαμάχες μεταξύ των δύο χωρών θα ενταθούν τους επόμενους 12 μήνες.

  Εξελίξεις με την πανδημία και οι επιπτώσεις σε εργασία 

  Η αισιοδοξία για ένα εμβόλιο έχει αυξηθεί ιδιαίτερα αυτό το μήνα, με 12% των ερωτηθέντων να πιστεύει ότι ένα θα είναι διαθέσιμο εντός του επόμενου εξαμήνου (από 4% στην προηγούμενη δημοσκόπηση του Ιουνίου), 56% εντός 12 μηνών (37% Ιούνιος) και 87% εντός 18 μηνών (71% Ιούνιος).

  Στην ερώτηση εάν αρχίζουμε να βλέπουμε την κορύφωση της εργασίας από το σπίτι διεθνώς, το 65% των διεθνών funds εκτιμά ότι μετά την πανδημία ο κόσμος θα εργάζεται 1-3 μέρες από το σπίτι την εβδομάδα και έτσι θα αλλάξει πλέον ο τρόπος εργασίας ριζικά, με τις επιχειρήσεις να πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτό το νέο σκηνικό. Πάντως το 70% των επαγγελματιών της αγοράς που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση της D.B αισθάνονται πως είναι το ίδιο ή και περισσότερο παραγωγικοί τώρα που εργάζονται από το σπίτι σε σχέση με το όταν πήγαιναν γραφείο στην κανονικότητα της προ-Covid-19 εποχής. Πάντως το 59% από 65% στην προηγουμένη δημοσκόπηση λένε ότι τους λείπει η εργασία στο γραφείο.

  Σε ό,τι αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις διεθνώς, το 46% των διεθνών funds εκτιμούν πως η απάντηση της Σουηδίας ήταν λάθος, ενώ το 32% εκτιμούν το αντίθετο. Παράλληλα, οι περισσότεροι, το 59%, θεωρούν πως o δείκτης θνησιμότητας από τον κορονοϊό είναι κάτω του 1%, και το 25% εκτιμά πως κινείται κάτω του 0,5%, ενώ το 17% εκτιμά πως κινείται πάνω του 2%. Τα διεθνή funds αναμένουν πως οι θάνατοι θα συνεχίσουν να αυξάνονται στις ΗΠΑ το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, ξεπερνώντας τους 10.000 την εβδομάδα.

  Αύξηση φόρων, πληθωρισμός

  Πάντως, η γενικότερη αίσθηση είναι πως η φορολογία αναμένεται να αυξηθεί διεθνώς μετά την πανδημία, με πάνω από το 90% των funds να εκτιμούν πως οι φόροι στα υψηλά εισοδήματα θα πάρουν την ανηφόρα, ενώ για τους φορολογούμενους των χαμηλών εισοδημάτων τα πράγματα ίσως να είναι καλύτερα.

  Σε ό,τι αφορά τον τρόπο πληρωμών το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων δηλώνουν πως δεν έχουν χρησιμοποιήσει καθόλου μετρητά για τις συναλλαγές τους από τότε που επιβλήθηκαν τα lockdowns, ενώ το 5% δηλώνει πως δεν έχει χρησιμοποιήσει cash καθόλου το 2020 γενικότερα, ανεξαρτήτως της πανδημίας.

  Γενικότερα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων εξακολουθεί να πιστεύει ότι η κρίση λόγω κορονοϊού θα είναι πληθωριστική, και το 57% από 31% στην προηγούμενη δημοσκόπηση.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ