Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 14-Ιουλ-2020 10:36

  Υποχωρούν οι ευρωπαϊκές αγορές

  Υποχωρούν οι ευρωπαϊκές αγορές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17.22

  Yποχωρούν οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται ανήσυχοι για τα κρούσματα του κορονοϊού τα οποία αυξάνονται συνεχώς. 

  Συγκεκριμένα ο γερμανικός δείκτης DAX υποχωρεί κατά 1,54%, ο δείκτης του Λονδίνου FTSE 100 κινείται επίσης πτωτικά κατά 0,43% ενώ ο γαλλικός δείκτης CAC 40 διολισθαίνει 1,67%.

  Στον ευρωπαϊκό νότο ο δείκτης της Ισπανίας υποχωρεί κατά 1,60%, ενώ ο δείκτης του Μιλάνου χάνει 1,10%. 

  O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 επίσης καταγράφει πτώση κατά 1,30% με τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες, κατά 3.1%. 

  Ανησυχία έχει προκαλέσει παγκοσμίως η αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται. Χτες, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Tedros Adhanom Ghebreyesus προειδοποίησε ότι πάρα πολλές χώρες οδεύουν προς τη λάθος κατεύθυνση. "Σε αρκετές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο παρατηρούμε πως τα κρούσματα αυξάνονται επικίνδυνα" δήλωσε μεταξύ άλλων τονίζοντας πως τα μέτρα δεν εφαρμόζονται σωστά. 

  Νωρίτερα στην Ασία οι αγορές σημείωσαν πτώση μετά και την ανακοίνωση των στοιχείων για το εμπόριο της Κίνας τον Ιούνιο. Συγκεκριμένα οι εξαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν 4,3% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν 6,2%, σύμφωνα με τα αποτιμημένα σε γουάν στοιχεία από τα τελωνεία. 

  Στα μάκρο, την μεγαλύτερη αύξηση κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη τον Μάιο, καθώς οι κυβερνήσεις χαλάρωσαν τα lockdowns που είχαν στόχο να περιορίσουν την εξάπλωση του νέου κορονοϊού. Η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε πως η βιομηχανική παραγωγή –η οποία επίσης περιλαμβάνει την παραγωγή των ορυχείων και των υπηρεσιών κοινής ωφελείας- διαμορφώθηκε 12,4% υψηλότερα σε σχέση με τον Απρίλιο, στην μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από το 1991 που ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων.  Ωστόσο, η ανάκαμψη δεν ήταν αρκετά μεγάλη για να αντιστρέψει πλήρως την πτώση στην παραγωγή που καταγράφηκε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, αφήνοντας την παραγωγή 19% χαμηλότερα από ό,τι ήταν τον Φεβρουάριο, τον μήνα προτού ξεκινήσουν τα lockdowns. Μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, η Ιταλία κατέγραψε την μεγαλύτερη αύξηση, κατά 42,1% έναντι του Απριλίου.

  Παράλληλα, η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε 1,8% τον Μάιο, σε μια μικρή μόνο ανάκαμψη μετά από την βαθιά ύφεση που προκάλεσε το shutdown από την πανδημία. Η στατιστική υπηρεσία ONS τόνισε ότι το ΑΕΠ τον Μάιο σημείωσε άνοδο 1,8% μετά από την ύφεση 20,3% τον Απρίλιο και τη συρρίκνωση 6,9% τον Μάρτιο. Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου υποχώρησε 24,5% στο διάστημα Φεβρουαρίου-Μαΐου. Οι κατασκευές υποχώρησαν κατά 38,8% στη διάρκεια τα περιόδου, η μεταποίηση μειώθηκε 22,3%, και η παραγωγή υπηρεσιών κατά 24,4%.

  Τέλος, άνοδο σημείωσαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία τον Ιούνιο, κυρίως εξαιτίας της ανόδου στις τιμές τροφίμων και ποτών, και επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία, αναφέρει η στατιστική υπηρεσία Destatis. Οι τιμές καταναλωτή τον Ιούνιο σημείωσαν άνοδο 0,6% σε μηνιαία βάση σύμφωνα με τα εθνικά πρότυπα και 0,7% σε τιμές εναρμονισμένες με τα πρότυπα της ΕΕ. Και τα δύο ποσοστά ήταν αντίστοιχα των εκτιμήσεων των οικονομολόγων. Οι τιμές καταναλωτή διαμορφώθηκαν στο 0,9% σε ετήσια βάση σύμφωνα με τα εθνικά πρότυπα και 0,8% με βάση τα εναρμονισμένα με την ΕΕ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ