Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Ιουλ-2020 12:18

  "Ταύρος" για την Ευρώπη η Goldman Sachs – Οι καταλύτες που θα στηρίξουν ένα νέο ράλι

  "Ταύρος" για την Ευρώπη η Goldman Sachs – Οι καταλύτες που θα στηρίξουν ένα νέο ράλι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Αισιόδοξη για τα ευρωπαϊκά assets εμφανίζεται η Goldman Sachs εντοπίζοντας τους καταλύτες που θα οδηγήσουν στην υπεραποδόσή τους αλλά και εκείνους που θα στείλουν το μήνυμα για ένα νέο ράλι στις αγορές.

  Η Ευρωζώνη χτυπήθηκε άσχημα από την ύφεση του 2008-2009 και στα αρχικά στάδια της  κρίσης του Covid-19 η Goldman Sachs ανησυχούσε ότι η περιοχή θα μπορούσε και πάλι να αντιμετωπίσει εκτεταμένη και έντονη αναταραχή στις αγορές κρατικών ομολόγων και στα εθνικά τραπεζικά συστήματα. Αλλά αυτό δεν συνέβη, κυρίως χάρη στις πολιτικές δράσεις, και η G.S είναι όλο και περισσότερο αισιόδοξη για τις προοπτικές των assets της Ευρωζώνης καθώς και του ίδιου του ευρώ, και οι λόγοι είναι οι εξής τρεις:

  Πρώτον, οι κυκλικές προοπτικές φαίνονται αρκετά "φωτεινές": οι οικονομολόγοι της αμερικάνικης τράπεζας αναμένουν μια πιο απότομη και ομαλότερη ανάκαμψη από την κρίση του κορονοϊού στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ λόγω του καλύτερου ελέγχου του ιού και μιας πολύ μικρότερης αύξησης των ποσοστών ανεργίας.

  Δεύτερον, η πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη δημοσιονομική ενοποίηση στην περιοχή, το οποίο θα στηρίξει την ανάπτυξη και θα περιορίσει εν μέρει τις ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του ευρωπαϊκού έργου. Για τις αγορές συναλλάγματος, το Ταμείο Ανάκαμψης θα παράσχει επίσης μια νέα πηγή χρέους υψηλής διαβάθμισης για τους παγκόσμιους επενδυτές -πιθανώς διευκολύνοντας τη στροφή μακριά από το δολάριο και τα assets που αποτιμώνται στο αμερικάνικο νόμισμα, από κρατικούς διαχειριστές αποθεματικών και άλλους επενδυτές της αγοράς σταθερού εισοδήματος.

  Τέλος, αντικατοπτρίζοντας τη μεγάλη έκταση των χαμηλών επιδόσεων για την περιοχή και τις μεγάλες εκροές χαρτοφυλακίων τα τελευταία χρόνια, το ενιαίο νόμισμα είναι σχετικά φθηνό: οι τυπικές εκτιμήσεις θέτουν τη μακροπρόθεσμη "δίκαιη" αξία για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου γύρω στο 1,30 και η Ευρωζώνη έχει το ισχυρότερο βασικό ισοζύγιο πληρωμών από κάθε άλλη μεγάλη οικονομία στον κόσμο.

  Βραχυπρόθεσμα, η Goldman Sachs σημειώνει πως θα παρακολουθεί στενά τις ροές κεφαλαίων για να δει εάν οι διεθνείς επενδυτές "κοιτούν" έντονα τα ευρωπαϊκά assets όπως το 2017.

  Σε ό,τι αφορά την πορεία των διεθνών αγορών γενικότερα, μετά και το στοπ που μπήκε πρόσφατα στο ράλι του προηγούμενου διαστήματος, η Goldman Sachs εντοπίζει τους καταλύτες εκείνους που μπορεί να πυροδοτήσουν ένα νέο ράλι, οι οποίοι είναι οι εξής:

  Πρώτον, τα σημάδια ότι η εξάπλωση της πανδημίας που πρόσφατα εντάθηκε σε κάποιες περιοχές δεν επιταχύνεται πλέον. Πιο ισχυρά μέτρα έχουν πλέον ληφθεί σε πολλά μέρη και σύμφωνα με την G.S αυτά τα μέτρα - ιδιαίτερα εκείνα που επιβάλλουν τη χρήση μάσκας και τους περιορισμούς στις δραστηριότητες σε μπαρ και εστιατόρια - και οι μετατοπίσεις συμπεριφοράς που προκύπτουν από τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους, μπορεί να αρχίσουν να φαίνονται στα στοιχεία των κρουσμάτων. Δεδομένων των καθυστερήσεων μεταξύ αυτών των αλλαγών και της καταγραφής κρουσμάτων ωστόσο, θα μπορούσαν να χρειαστούν 2-3 εβδομάδες προτού φανούν τα αποτελέσματά τους.

  Δεύτερον, την ύπαρξη στοιχείων που να αποδεικνύουν ότι ο αντίκτυπος στην οικονομική δραστηριότητα είναι διαχειρίσιμος, όπως οι δείκτες εμπιστοσύνης και η συμπεριφορά των καταναλωτών

  Τρίτον, οι συνεχείς αποδείξεις ότι περιοχές που είχαν πιο επιτυχημένες εμπειρίες σχετικά με το άνοιγμα της οικονομίας διατηρούν αυτή την επιτυχία. Η διατήρηση των καλών νέων σε αυτό το μέτωπο θα ήταν καθησυχαστική όχι μόνο επειδή θα σήμαινε ότι ένα μεγάλο μέρος της παγκόσμιας δραστηριότητας παραμένει σε μια θετική πορεία, αλλά και επειδή θα ενίσχυε το μήνυμα ότι υπάρχει μια βιώσιμη πορεία ανοίγματος των οικονομιών καθώς λαμβάνονται οι σωστές προφυλάξεις.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ