Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Ιουλ-2020 17:26

  Επίδειξη δύναμης από τους πωλητές στο Χρηματιστήριο

  Επίδειξη δύναμης από τους πωλητές στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Στο κενό έπεσε η προσπάθεια προσέγγισης των 670 μονάδων σήμερα από το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς στο δεύτερο ήμισυ της συνεδρίασης οι πωλητές ανέλαβαν τα ηνία οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη σε αρνητικό κλείσιμο.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,42% στις 655,79 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 655,71 μονάδων (-0,43%) και 670,31 μονάδων (+1,79%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 38,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 125 χιλ. τεμάχια (οι συναλλαγές εμφανίζονταν στο σύστημα υψηλότερα λόγω του ομολόγου της ΓΕΚ Τέρνα).

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,47%, στις 1.587,79 μονάδες, ενώ στο -0,15% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 856,94 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,31% στις 377,67 μονάδες.

  Αδύναμο το ΧΑ σήμερα να ακολουθήσει το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, καθώς η παραμονή του πάνω από τις 650 μονάδες έχει κριθεί από την αγορά ως επισφαλής. Αν και το ΧΑ διαθέτει αγοραστές που έχουν εξασφαλίσει σημαντική ρευστότητα, η επιφυλακτικότητα, ειδικά πλησίον του ανώτατου επιπέδου της συσσώρευσης, είναι εμφανής κάθε φορά που υπάρχει κίνηση για να κινηθεί η αγορά υψηλότερα.

  Έτσι και σήμερα οι πωλητές εμφανίστηκαν μόλις ο Γενικός Δείκτης προσπάθησε να διαπεράσει τις 670 μονάδες και να ανοίξει τον δρόμο προς τις 680 μονάδες, επίπεδο που θεωρείται "make or break" για την αγορά. Πλέον οι 650 μονάδες είναι κοντινή στήριξη που η κατοχύρωση μπορεί και πάλι να μας φέρει στο κύριο επίπεδο των 630 μονάδων.

  Η επιφυλακτικότητα επομένως ήρθε για να μείνει, σύμφωνα με τους αναλυτές, που εκτιμούν ότι δεν θα φύγει εάν δεν υπάρξουν θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας. Επίσης, η επιφυλακτική αυτή στάση τροφοδοτείται και από τις έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις, τόσο στο κυβερνητικό όσο και στο αντιπολιτευτικό στρατόπεδο. Η κρίση του κορονοϊού φαίνεται ότι έχει προκαλέσει σημαντικές αναταράξεις στο πολιτικό τοπίο, εντείνοντας την επενδυτική νευρικότητα.

  Και όλα αυτά την ώρα που οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – Θεσμών, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων συνεχίζονται την εβδομάδα αυτή και σε επίπεδο επικεφαλής την ερχόμενη. Αναμένεται, δε, θα καταλήξουν, μέσα στον μήνα, στην ψήφιση και των δύο θεμάτων, καθώς μετά τις 31 Ιουλίου παύει να ισχύει το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας με τον νόμο 4605/2019.  Στο επίκεντρο της τελικής διαπραγμάτευσης θα βρεθούν δύο βασικά ζητήματα του νέου πτωχευτικού νόμου που έχουν να κάνουν με τη δυνατότητα αυτόματης απαλλαγής του οφειλέτη από το χρέος με την πτώχευση και τη λειτουργία του κρατικού φορέα που θα αποκτά τα ακίνητα των οφειλετών που θα πτωχεύουν.   

  Σε ένα τέτοιο βαλτώδες έδαφος, η αγορά δεν μπορεί να αποκτήσει περισσότερο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τη Citigroup, τα κέρδη ανά μετοχή φέτος για την Ελλάδα θα σημειώσουν πτώση της τάξης του 20,8%  σε σχέση με τη διεθνή βύθιση του 50%, αλλά, το 2021 αναμένεται πως τα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών εισηγμένων, θα σημειώσουν δυναμικό ριμπάουντ της τάξης του 44,4% και πολύ μεγαλύτερο του διεθνούς μέσου όρου (+28,4%), της Ευρώπης (+33,7%) αλλά και των αναδυόμενων αγορών (+28,1%).

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, ο Φουρλής έκλεισε με απώλειες 4,34%, με τον Μυτιληναίο να σημειώνει πτώση 3,05% και τον ΟΠΑΠ 2,47%. Άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε ΕΧΑΕ, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, Λάμδα και Titan, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Coca Cola< Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα και Βιοχάλκο.

  Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Alpha Bank, Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ, Eurobank, Εθνική και Ελλάκτωρ, ενώ άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Jumbo, Aegean, Τέρνα Ενεργειακή και Σαράντης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ