Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 03-Ιουλ-2020 14:04

  Αυξάνονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο

  Αυξάνονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:58

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Οι πιέσεις αυξάνονται αυτήν την ώρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δείχνει να χάνει τις άμυνές του πέριξ των 660 μονάδων, καθώς οι κινήσεις κατοχύρωσης των κερδών αυξάνονται και το κλίμα στις διεθνείς αγορές παραμένει αρνητικό.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,73% στις 657,16 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 25,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 14,8 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,81% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.590,14 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,51% στις 376,01 μονάδες.
   

  Μετά την εκρηκτική άνοδο της χθεσινής συνεδρίασης ήταν αναμενόμενο να "βγουν" οι πωλητές που θέλουν να κατοχυρώσουν μέρος των κερδών και να βελτιώσουν τη ρευστότητα στα χαρτοφυλάκιά τους. Και το θετικό είναι ότι παρά τις πιέσεις που δέχονται συγκεκριμένοι τίτλοι, ο Γενικός Δείκτης καταφέρνει να κρατήσει τα επίπεδα των 660 μονάδων, προκειμένου να κρατήσει την απόσταση με το κρίσιμο επίπεδο των 680 μονάδων, το οποίο και αποτελεί τον μεγάλο στόχο.

  Παράλληλα, λόγω τη σημερινής αργίας στη Wall Street, οι συναλλαγές παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, καθώς εάν εξαιρέσει κανείς τα 4,3 εκατ. ευρώ που έχουν διακινηθεί μέσω τριών πακέτων στη Λάμδα, ο τζίρος παραμένει υποτονικός και σταθερά εστιασμένος στις τραπεζικές μετοχές και φυσικά στη μετοχή που μονοπωλεί το ενδιαφέρον σήμερα, λόγω της έναρξης των εργασιών στο μεγάλο project του Ελληνικού.

  Πάντως αυτό που μένει σταθερό στην αγορά είναι η επιφυλακτικότητα πολλών χαρτοφυλακίων να λάβουν θέσεις που μπορεί να αποδειχθεί ότι εμπεριέχουν ρίσκο. Η εικόνα από τα δημοσιονομικά μεγέθη δεν είναι καλή, καθώς μετά το σοκ της πανδημίας πολλοί δείκτες έχουν εκτροχιαστεί. Ενδεικτικό αυτού είναι και το γεγονός ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ταμεία έφτασαν στο υψηλότερο, στα χρονικά, επίπεδο στο τέλος Μαρτίου, παρά τις παρατάσεις πληρωμής των εισφορών για τους πληττόμενους επιχειρηματίες. Σύμφωνα με το ΚΕΑΟ, τα χρέη προς τα ταμεία ξεπέρασαν τα 36,3 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου 2020 έναντι των 35,3 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2019, ήτοι αυξήθηκαν κατά περίπου 1 δισ. ευρώ μέσα σε μόλις τρεις μήνες.

  Παράλληλα, οι ανησυχίες είναι μεγάλες, δεδομένου του ότι η πτώση του τουρισμού έχει καταφέρει ένα σοβαρό πλήγμα στα δημόσια έσοδα. Όπως έχει εκτιμήσει το Υπουργείο Οικονομικών, τον Ιούνιο η πτώση των εσόδων στον προϋπολογισμό είναι της τάξης του 40% σε σχέση με τους στόχους. Και μέσα σε αυτό το περιβάλλον, τα δεδομένα και οι όποιες εκτιμήσεις για την οικονομία εμπεριέχουν υψηλό βαθμό αβεβαιότητας για τους επενδυτές.

  Ταμπλό 


  Στο ταμπλό τώρα, Alpha Bank,  ΑΔΜΗΕ και Λάμδα σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 2%, ενώ άνω του -1% κινούνται οι Ελλάκτωρ, Coca Cola, ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική, Πειραιώς, Aegean, itan, Φουρλής και Eurobank. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Σαράντης, Jumbo, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, και Τέρνα Ενεργειακή. 

  Στον αντίποδα, η Motor Oil κερδίζει 2,24% προσφέροντας κάποιες στηρίξεις στον γενικό δείκτη, ενώ άνω του 1% είναι η άνοδος σε ΕΧΑΕ και ΕΥΔΑΠ. Χωρίς μεταβολή είναι οι ΟΛΠ, Βιοχάλκο, ΟΤΕ και Ελληνικά Πετρέλαια. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ