Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 02-Ιουλ-2020 17:24

  Για λόγους σύγκρουσης συμφερόντων απομακρύνεται ο εκπρόσωπος του ΧΑ από το Δ.Σ της Ε.Κ.

  Για λόγους σύγκρουσης συμφερόντων απομακρύνεται ο εκπρόσωπος του ΧΑ από το Δ.Σ της Ε.Κ.
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την απομάκρυνση του εκπροσώπου του Χρηματιστηρίου Αθηνών από το ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και την αντικατάστασή του από εκπρόσωπο της ΕΛΤΕ, προβλέπει το Νομοσχέδιο περί εταιρικής διακυβέρνησης και συγκεκριμένα στο άρθρο 78 της εισηγητικής έκθεσης. Ο λόγος αυτής της αλλαγής είναι ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι εποπτευόμενος φορέας. 

  Στην αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών που είναι πλέον τόπος αγοράς (market place) διαπραγματεύονται μετοχές και ομόλογα εντός της οργανωμένης αυτής αγοράς. Όμως η εξέλιξη των χρηματοοικονομικών προϊόντων είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν και να διαπραγματεύονται πλήθος προϊόντων εκτός οργανωμένης αγοράς του Χρηματιστηρίου όπως είναι τα forex, τα CFDs, τα δομημένα ομόλογα και προϊόντα (structures), τα διεθνή ομόλογα (κρατικά ή ιδιωτικά). Ο τζίρος των εκτός χρηματιστηρίου προϊόντα είναι πολλαπλάσιος. 

  Όταν ήρχοντο τέτοιες υποθέσεις προϊόντων εκτός ΧΑ  στο Δ.Σ. της Ε.Κ., ο εκπρόσωπος του Χ.Α. ήταν αρνητικός και αυστηρός διότι αυτά τα προϊόντα εκτός οργανωμένης αγοράς είναι ανταγωνιστικά των προϊόντων του Χ.Α. που είναι μετοχές και ομόλογα. Τα χρηματοοικονομικά προϊόντα καθορίζονται από την οδηγία MIFID II που ενσωματώθηκε στην Ελλάδα με τον Νομό 4514/2018. Σε αυτόν τον Νόμο 4514/2018, παρατηρείται ότι τα προϊόντα που διαπραγματεύονται στο Χ.Α. είναι ελάχιστα σε σχέση με τα υπόλοιπα. Οι λόγοι σύγκρουσης συμφερόντων έχουν μεγάλη προτεραιότητα, σπουδαιότητα στην Ε.Ε.    

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ