Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 24-Ιουν-2020 12:07

  Citi: Το ράλι υπερβολής στις αγορές και οι "παγίδες" - Τα μεγάλα buys από την Ευρώπη, ποια χρηματιστήρια θα υπεραποδώσουν

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Παρά την πτώση των κερδών ανά μετοχή (EPS) κατά 55% φέτος, οι ευρωπαϊκές μετοχές θα δεχτούν σημαντική στήριξη στους επόμενους 12 μήνες από την παγκόσμια νομισματική πολιτική, και συγκεκριμένα από το διεθνές QE το οποίο αναμένεται να αυξηθεί και να αγγίξει τα 6 τρισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνει η Citi.

  Η νομισματική χαλάρωση μπορεί να διώξει τους shorts και να περιορίσει τις όποιες διορθώσεις ακολουθήσουν, αλλά για να σημειώσουν οι ευρωπαϊκές μετοχές διατηρήσιμα νέα υψηλά επίπεδα, τα EPS θα πρέπει να κάνουν το ίδιο, και αυτό θα χρειαστεί χρόνια για να επιτευχθεί, όπως προειδοποιεί η αμερικάνικη τράπεζα η οποία θεωρεί πως το τρέχον ράλι "τρώει" τις πιθανές μελλοντικές αποδόσεις. Δηλαδή ήρθε πολύ γρήγορα και έχει μεγάλη ταχύτητα. Κατά την άποψη της Citi λοιπόν, οι ευρωπαϊκές μετοχές θα παραμείνουν γύρω στα τρέχοντα επίπεδα έως στα μέσα του 2021.

  Άμυνα

  Κατά συνέπεια, οι στρατηγικές της σε ό,τι αφορά τους κλάδους και τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες έχουν πλέον αμυντική κλίση. Τηρεί στάση overweight για τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, τα βασικά υλικά και τις υπηρεσίες επικοινωνίας, ενώ είναι underweight στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, στον χρηματοοικονομικό κλάδο και στον κλάδο της βιομηχανίας.

  Όσον αφορά τις χώρες, προτιμά τις αγορές της Ελβετίας, της Σουηδίας και της Γαλλίας για τις οποίες τηρεί overweight στάση, έναντι της Ιταλίας, της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου η σύσταση είναι underweight. Ουδέτερη στάση κρατά για τα χρηματιστήρια της Γερμανίας και της Ολλανδίας.

  po

  Τα 17 πανευρωπαϊκά top picks

  Παράλληλα, η Citi συγκεντρώνει τα 17 μεγαλύτερα ευρωπαϊκά buys των αναλυτών της για τους επόμενους 12 μήνες, τα οποία είναι τα εξής: Adidas, Aker BP, AstraZeneca, British American Tobacco, Bunzl, Credti Suisse, DSV, Ericsson, Johnson Matthey, Kering, Munich Re, Sanofi, Siemens, Tesco, Vodafone, Volvo και Worldline.

  ju

  Το ράλι υπερβολής

  Εξηγώντας το πρόσφατο, ταχύτατο ράλι στις ευρωπαϊκές αγορές, η Citi επισημαίνει πως οι κεντρικές τράπεζες είναι αυτές που ουσιαστικά ενίσχυσαν όλα τα risk assets. Ως αποτέλεσμα, το χάσμα μεταξύ των αγορών και των θεμελιωδών μεγεθών είναι το μεγαλύτερο που έχει σημειωθεί ποτέ, κάτι που υπογραμμίζει την τρέχουσα υπερβολή.

  Το επίπεδο του μεταποιητικού δείκτη PMI (42,4) υποδηλώνει ότι οι μετοχές θα πρέπει να έχουν σημειώσει διόρθωση της τάξης του 30% από τις αρχές τους έτους. Αντίθετα, και χάρη στο πρόσφατο ράλι, έχει καλυφθεί όλο το μήκος των απωλειών από τις αρχές του χρόνου. Με άλλα λόγια, οι ευρωπαϊκές μετοχές αποτιμούν ήδη την ανάκαμψη του παγκόσμιου PMI στο 50.

  Τον Μάρτιο, οι ευρωπαϊκές μετοχές μειώθηκαν πολύ γρηγορότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, όπως σημειώνει η Citi. Έκτοτε, έχουν "τρέξει" επίσης πολύ περισσότερο από τις εκτιμήσεις και διαπραγματεύονται πλέον στα επίπεδα που η Citi έχει προβλέψει να διαπραγματεύονται το 2021. Για αυτόν τον λόγο εκτιμά πως σε ένα χρόνο από τώρα, θα κινούνται σε ανάλογα με τα τρέχοντα επίπεδα.

  Η Bear Market είναι ακόμα εδώ

  Σε σύγκριση με παρόμοιο στάδιο σε προηγούμενες μεγάλες bear markets, οι ευρωπαϊκές μετοχές δεν φαίνονται τόσο διαφορετικές. Σίγουρα, το πρόσφατο ράλι ήταν θεαματικό, τονίζει η Citi αλλά το ίδιο θεματική ήταν και η βουτιά που προηγήθηκε. Έτσι, είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς ότι η Bear market έχει τελειώσει.

  Το ίδιο ισχύει και για το trade κυκλικών έναντι αμυντικών μετοχών. Το sell-off ήταν μεγαλύτερο από ό,τι στην αρχή των προηγούμενων bear market, αλλά το ράλι που ακολούθησε σημαίνει ότι το trade είναι πλέον ευθυγραμμισμένο με τον μέσο όρο των προηγούμενων μεγάλων bear markets. 

  Βουτιά της τάξης του 55% στην κερδοφορία

  Το περιβάλλον των αναλυτών αναμένει πτώση 30% στα ευρωπαϊκά EPS για το 2020 και 33% ανάκαμψη το επόμενο έτος, σημειώνει η αμερικάνικη τράπεζα. Αυτό συνεπάγεται ότι τα EPS στα τέλη του 2021 θα είναι 7% μόλις χαμηλότερα από το επίπεδο του τέλους του 2019. Αυτό φαίνεται πολύ bullish κατά την άποψη της Citi. 

  Οι οικονομολόγοι της Citi αναμένουν ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 3,6% το 2020, ακολουθούμενο από ανάκαμψη 5,7% το 2021. Εάν αυτή η ύφεση ενσωματωθεί στο ευρωπαϊκό μοντέλο για τα EPS της Citi, τότε η πτώση στην κερδοφορία των εταιρειών θα αγγίξει το 55% το 2020, ακολουθούμενη από μια ανάκαμψη 40% το 2021.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ