Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 21-Ιουν-2020 16:16

  Χρηματιστήριο Αθηνών: Στις τράπεζες το "κλειδί" για το rebound της αγοράς

  Χρηματιστήριο Αθηνών: Στις τράπεζες το "κλειδί" για το rebound της αγοράς
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Γιαννόπουλου

  Είναι ίσως από τις λίγες φορές στην ιστορία των χρηματιστηριακών αγορών που οι επενδυτές σε διεθνές επίπεδο εκτιμούν ότι στο προσεχές μέλλον θα "κολυμπούν μέσα σε μια θάλασσα κεφαλαίων". Ότι θα βρίσκουν μπροστά τους μια σημαντική "δύναμη πυρός", θα δρουν επενδυτικά σε μια μεγάλη σε εύρος και διάρκεια χρονική περίοδο, μέσα στην οποία θα "πέφτει" στην οικονομία όση ρευστότητα χρειάζεται για να στηρίξει το σύστημα.

  Προφανώς και έχουν υπάρξει και άλλες συγκυρίες, άλλες περίοδοι που οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο έσπευδαν να στηρίξουν το σύστημα με αθρόα ρευστότητα, όπως για παράδειγμα στην παγκόσμια κρίση του 2008 ή και παλιότερα. Ωστόσο, με αφορμή τα απόνερα από την πανδημία, τόσο η Fed, αρχικά και μαζικά, όσο και η ΕΚΤ, ακολουθώντας τους Αμερικανούς αλλά με κινήσεις που προκάλεσαν έκπληξη για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, έχουν υποσχεθεί να ρίξουν πακτωλό κεφαλαίων σε αγορές, τράπεζες, επιχειρήσεις, ομόλογα και λοιπά assets. Και αυτό συμβαίνει σε ένα καθεστώς χαμηλών ή αρνητικών αποδόσεων στα πάσης φύσεως bonds, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το "κυνήγι" των επιδόσεων σε άλλες επενδυτικές επιλογές, όπως, για παράδειγμα, οι μετοχές.

  Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι διεθνείς αγορές, παρά τις ανησυχίες, την ύφεση, τα άσχημα μάκρο, την οικονομική ύφεση, την αύξηση της ανεργίας και την πτώση της εταιρικής κερδοφορίας, παρά τα "καμπανάκια που χτυπούν" οι Fed, ΕΚΤ, ΔΝΤ και άλλοι φορείς, επιδόθηκαν σε ένα μεγάλο σε εύρος ανοδικό rebound. Από μια σχετική απόσταση ακολούθησε και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, που έδωσε σημαντική αντίδραση από τα επίπεδα των 470 μονάδων προς την περιοχή των 670-680 μονάδων, όπου για την ώρα επιχειρεί να βρει στήριξη. Ωστόσο, το πρώτο μισό της χρονιάς φεύγει με απώλειες που αγγίζουν το 30% και μέχρι στιγμής καταγράφεται απουσία καταλυτών που μπορούν να αλλάξουν την εικόνα, με τις επιπτώσεις από την πανδημική κρίση να έχουν αρχίσει να αποτυπώνονται στα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων.

  Τα εσωτερικά μέτωπα

  Αναμφίβολα, λοιπόν, όπως τονίστηκε και στην αρχή, το διεθνές κλίμα, η πορεία των ξένων αγορών, οι παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεων για στήριξη των οικονομιών και των επιχειρήσεων θα επηρεάσουν εξ αντανακλάσεως την εικόνα και του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Το οποίο σίγουρα, έπειτα από μια σημαντική αντίδραση, βρίσκεται σε ένα κρίσιμο "σταυροδρόμι". 

  Ποια μέτωπα όμως, σε συνάρτηση με το διεθνές κλίμα, μπορούν να επηρεάσουν το Χ.Α., ποιοι εσωτερικοί παράγοντες θα παίξουν ρόλο για τη συνέχεια; Ποιες μπορεί να είναι οι αιτίες για νέα υποχώρηση ή οι "πυλώνες" στήριξης για το Χ.Α.;

  Προφανώς και υπάρχουν κάποιες γενικότερες παράμετροι που θα συνεχίσουν να παίζουν ρόλο για το Χ.Α. Οι επενδυτές, τόσο διεθνώς όσο και στο εσωτερικό, αξιολογούν τα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας και τις πολιτικές στήριξης. Το "βάθος" της ύφεσης, η πορεία κρίσιμων οικονομικών δεικτών, η φορολογική πολιτική αναμφίβολα θα "δείξουν" και τις αντοχές της οικονομίας και της επιχειρηματικής ζωής του τόπου. Κατά συνέπεια, οι μετοχές της πραγματικής οικονομίας θα βρίσκονται στα μόνιτορ των ξένων και εγχώριων επενδυτών, ιδίως όπου διαφαίνονται προοπτικές, ανθεκτικοί ισολογισμοί, κέρδη και μερισματικά bonus.

  Βέβαια, κορυφαίο παράγοντα θα αποτελέσει η πορεία της πανδημίας για τους αμέσως επόμενους μήνες. Μια εικόνα που όμως θα συνδεθεί και με την πορεία του τουρισμού, και μάλιστα σε... διπλό ταμπλό. Τόσο ως προς το ενδεχόμενο να προκύψουν εισερχόμενα "κρούσματα", άρα και να οδηγηθούμε σε μικρότερης κλίμακας ή τοπικά lockdowns, όσο και σε σχέση με τα έσοδα που μπορεί να εισφέρει φέτος μια από τις "ναυαρχίδες" του εγχώριου ΑΕΠ.

  Πέρα όμως από τους υγειονομικούς λόγους, υπάρχουν και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες, η ανάπτυξη, οι υποδομές. Στην αγορά περιμένουν διακαώς τα διάφορα "πακέτα" που έχει "υποσχεθεί" η Ε.Ε., με κορυφαίο βέβαια το περίφημο Ταμείο Ανάπτυξης, από το οποίο η χώρα μας προσδοκά μερικές δεκάδες δισ. ευρώ, ενώ, αν συνυπολογίσουμε το πρόγραμμα τύπου ΕΣΠΑ, τότε το ποσό φτάνει σε μεγάλα ύψη. Πρόκειται για κεφάλαια που βέβαια δεν θα έρθουν "άμεσα", ούτε "αναίμακτα", πλην όμως αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για εισροή ρευστότητας σε μεγάλο φάσμα έργων και υποδομών, με πολλούς τομείς της οικονομίας να ευελπιστούν για "ανάσες".

  Το τραπεζικό comeback

  Πάντως, αν κάτι έγινε ορατό το τελευταίο χρονικό διάστημα, είναι και το γεγονός πως το εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό έγινε και πάλι κάπως πιο... τραπεζοκεντρικό. Ο μεγάλος "ασθενής" τα τελευταία 11 χρόνια, ο τραπεζικός κλάδος, με τις αλλεπάλληλες ανακεφαλαιοποιήσεις και τις μεγάλες απώλειες στα χαρτοφυλάκια, επιχειρεί να αλλάξει σελίδα. Η πορεία αυτή έχει ξεκινήσει, βέβαια, εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά η δυσμενής συγκυρία "πάγωσε" σε έναν βαθμό τις εξελίξεις. Όχι, όμως, και τις διεργασίες.

  Οι τιτλοποιήσεις των NPEs, αν και σε έναν βαθμό διακόπηκαν λόγω της πανδημίας, επανέρχονται δριμύτερες, οι τράπεζες βρίσκονται σε καλύτερη κεφαλαιακή θέση σε σχέση με προηγούμενες παγκόσμιες ή εγχώριες κρίσεις, μετασχηματίζονται σε όλο το φάσμα της δράσης τους, ενώ ακόμα και στο χρηματιστηριακό ταμπλό δείχνουν "αναβαθμισμένες" με μεγαλύτερους συντελεστές στάθμισης, κάτι που ήδη έδωσε "πόντους" στο ταμπλό για τους τίτλους των συστημικών ομίλων.

  Κατά πόσο οι τράπεζες θα κερδίσουν τα πολλαπλά "στοιχήματα" και θα παίξουν τον κλασικό ρόλο του χρηματοδότη της οικονομίας, θα έχει τη σημασία του τόσο για τη χώρα και την επιχειρηματικότητα όσο και για το Χ.Α.

   Τι "είδε" η Wood

  Έπειτα από μια σειρά σχετικά θετικών αναλύσεων των προηγούμενων εβδομάδων, προ ημερών ήρθε η Wood & Company να ανεβάσει τον πήχη για τις τραπεζικές μετοχές. Ο χρηματιστηριακός οίκος αύξησε την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Eurobank στα 0,80 ευρώ, από 0,70 ευρώ προηγουμένως, για την Εθνική Τράπεζα στα 2,40 ευρώ, από 2,10 ευρώ, για την Alpha Bank στο 1,10 ευρώ, από 1 ευρώ, και για την Πειραιώς στα 2,30 ευρώ, από 1,90 ευρώ προηγουμένως. Παράλληλα, εκφράζει την προτίμηση που έχει για τους τίτλους της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας, για τις οποίες παραθέτει σύσταση αγοράς. Για τις Αlpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς οι συστάσεις είναι "διακράτηση". Τα περιθώρια ανόδου διαμορφώνονται σε 89% για τη Eurobank, 90% για την ΕΤΕ, 66% για την Αlpha Bank και 62% για την Τράπεζα Πειραιώς.

  Η Wood θεωρεί τα τρέχοντα επίπεδα αποτίμησης ως πολύ ελκυστικά (0,2x σε όρους P/TBV με βάση τις εκτιμήσεις του 2020) και επαναλαμβάνει την προτίμησή της για τη Eurobank και την Εθνική Τράπεζα, λόγω των χαμηλότερων NPE τους, των υψηλότερων αναλογιών κάλυψης και της καλύτερης ορατότητας ROTE.

  Τα έσοδα από προμήθειες θα μειωθούν σε εύρος 5%-10%, από 10%-15% προηγουμένως. Ο τίτλος της Αlpha Bank είναι διαπραγματεύσιμος στις 0,17 φορές την ενσώματη λογιστική αξία, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς είναι διαπραγματεύσιμη στις 0,16 φορές την ενσώματη λογιστική αξία, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας είναι διαπραγματεύσιμη στις 0,17 φορές την ενσώματη λογιστική αξία, ενώ, τέλος, ο τίτλος της Eurobank είναι διαπραγματεύσιμος στις 0,28 φορές την ενσώματη λογιστική αξία. Όπως αναφέρει, έχει προσαρμόσει τις εκτιμήσεις της για τις ελληνικές τράπεζες προς τα πάνω, μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου και τα σχόλια που διατυπώθηκαν κατά το EME Financial and Real Estate Conference (28-29 Μαΐου).

  Η βελτίωση αυτή λαμβάνει υπόψη:

  1) Τον εμπροσθοβαρή σχηματισμό των προβλέψεων λόγω COVID-19.

  2) Το όφελος από τα TLTROs στα καθαρά έσοδα από τόκους.

  3) Την επανέναρξη των συναλλαγών τιτλοποίησης από την Alpha Bank και την Πειραιώς.

  Η επενδυτική θέση της Wood στις ελληνικές τράπεζες παραμένει αμετάβλητη, επισημαίνοντας ότι το μήνυμα από τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου ήταν σχετικά καθησυχαστικό και, παρόλο που οι προκλήσεις για το άμεσο μέλλον είναι μεγάλες, η πιθανότητα έκδοσης εξαναγκαστικών αυξήσεων κεφαλαίων είναι μάλλον χαμηλή, υποβοηθούμενη από την κανονιστική ευελιξία.

  Μετά την ολοκλήρωση του έργου Cairo, η Eurobank είναι ένα βήμα μπροστά από τον ανταγωνισμό, με τη χαμηλότερη αναλογία μη εξυπηρετούμενης έκθεσης (NPEs) στο 16% και την υψηλότερη κάλυψη σε επίπεδο προβλέψεων (περίπου 60%). Πιο ενισχυμένες, κατά τη Wood, εμφανίζονται η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα, λόγω των καλύτερων διαδικασιών για την αντιμετώπιση των παλιών NPLs. Από την άλλη, για τη μετοχή της Αlpha Βank επισημαίνει την πολύ φθηνή της αποτίμηση, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει τη μετοχή, ενώ η άποψή της για την Τράπεζα Πειραιώς παραμένει αμετάβλητη.

  Οι σταθμίσεις, τα roadshows και τα ξένα funds

  Αυτές τις ημέρες, εκτός από το triple witching στα παράγωγα, καταγράφηκε και rebalancing στο εγχώριο ταμπλό. Με το βασικότερο να προέρχεται από τις αλλαγές στις σταθμίσεις των βασικών δεικτών, όπου κάποιες μετοχές, όπως οι Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, αλλά και λοιπά blue chips, "ανεβαίνουν" ως προς τον συντελεστή τους, ενώ κάποια άλλα, όπως, π.χ., η Coca-Cola ή ο ΟΤΕ, χάνουν κάποιους "πόντους". 

  Ήδη στο ταμπλό παρατηρήθηκαν αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων ή και ρολάρισμα θέσεων αναλόγως των αυξομειώσεων, μένει βέβαια να φανεί αν αυτή η παράμετρος θα παίξει ρόλο και στο προσεχές μέλλον. Υπενθυμίζεται επίσης ότι από Δευτέρα είναι σε ισχύ και ο δείκτης του οργανισμού FTSE Russell με ελληνικό ενδιαφέρον. Οι ελληνικές εταιρείες που θα αποτελούν τη σύνθεση του δείκτη για το επόμενο εξάμηνο είναι οι ακόλουθες: Coca -Cola HBC, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, Eurobank, Εθνική, Lamda Development, TITC, Alpha Bank, Viohalco, Μυτιληναίος, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, Πειραιώς, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, Αεροπορία Αιγαίου, Σαράντης και Quest Holdings. 

  Ωστόσο, εκτός αυτών των παραμέτρων, εσχάτως είχαμε και μια σειρά από διεθνείς παρουσιάσεις, όπου εγχώριες εισηγμένες μέσω τηλεδιάσκεψης έκαναν εκατοντάδες ραντεβού με δεκάδες ξένα funds. Η ελίτ των παγκόσμιων επενδυτικών κεφαλαίων εξέφρασε το προηγούμενο διάστημα το ενδιαφέρον της για την ελληνική οικονομία και τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο.

  Δεν είναι τυχαίο ότι κατά τη διάρκεια του διεθνούς Greek Forum της ΕΧΑΕ, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου και που όπως κάθε χρόνο άλλωστε συνδιοργανώνεται με το Χρηματιστήριο, μπήκαν στα επενδυτικά ραντάρ 29 εισηγμένες, όχι μόνο οι τράπεζες (ΑΔΜΗΕ, Alpha Bank, ΕΧΑΕ, Cenergy, Ελλάκτωρ, Jumbo, Eurobank, ΕΥΔΑΠ, Φουρλής, ΓΕΚ Τέρνα - ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΕΛΠΕ, Ικτίνος, Κρι Κρι, Lamda, Motor Oil, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, Τράπεζα Πειραιώς, ΟΛΠ, Prodea, ΔΕΗ, Σαράντης, Τιτάν και Viohalco-Ελβαλχαλκόρ).

  Μάλιστα, πέρα από funds συνήθεις υπόπτους, ξεχώρισαν με την παρουσία τους και ονόματα όπως: Abu Dhabi Inv Council, East Capital, Eaton Vance Management, Fintech Advisors, Lazard Asset Management, Oaktree Capital Management, Paulson & Co., Schafer Cullen, Swedbank Robur, T Rowe Price κ.λπ. Οι πληροφορίες θέλουν τις τράπεζες, τις ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Jumbo, Μυτιληναίος και άλλα blue chips να ξεχώρισαν σε επίπεδο συναντήσεων και ενδιαφέροντος, με την πορεία βέβαια της οικονομίας, των τραπεζικών NPEs και των εταιρικών "αντοχών" να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα.

  Σημαντικές ευκαιρίες 

  Πάντως, η 3K Investments Partners επιμένει να βλέπει μεγάλα περιθώρια για ανάπτυξη στην ελληνική κεφαλαιαγορά, η οποία, όπως τόνισαν οι επικεφαλής της εταιρείας, παραμένει υποτιμημένη σε σχέση τόσο με τις αγορές του εξωτερικού όσο και με άλλα περιουσιακά στοιχεία. Κατά τη διάρκεια διαδικτυακής δημοσιογραφικής ενημέρωσης οι βασικοί εταίροι Γιώργος Κουφόπουλος και Τάκης Κανελλόπουλος ανέφεραν πως τα κύρια περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα είναι τα ακίνητα και οι καταθέσεις, που στις περισσότερες περιπτώσεις αποφέρουν μηδαμινό εισόδημα στους κατόχους τους. Πιο συγκεκριμένα, η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων προσεγγίζει το 1 τρισ. ευρώ, ενώ 120 δισ. ευρώ περίπου είναι σε καταθέσεις νοικοκυριών με πολύ χαμηλά επιτόκια. Παράλληλα, οι επενδύσεις σε κινητές αξίες, μετοχές και ομόλογα από το ελληνικό επενδυτικό κοινό υπολογίζονται χονδρικά στα 30 δισ. ευρώ. Συνεπώς, η συμμετοχή των Ελλήνων στην κεφαλαιαγορά είναι πολύ χαμηλή και σε απόλυτους όρους και σε σύγκριση με την Ε.Ε. και άλλες χώρες του ΟΟΣΑ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ