Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 19-Ιουν-2020 11:06

  Χρηματιστήριο: Νευρικότητα, αλλά με κέρδη

  Χρηματιστήριο: Νευρικότητα, αλλά με κέρδη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Ασταθής είναι η προσπάθεια της ανάκαμψης από τη διήμερη πτώση που κάνει σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κινείται επιφυλακτικά έχοντας μπροστά του πολλά μέτωπα από τα οποία αναμένει εξελίξεις. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,40% στις 665,04 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 2,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,2 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,34% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.609,06 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,39% στις 384,82 μονάδες.

  Αυξημένη μεταβλητότητα αναμένεται σήμερα στο ΧΑ, το οποίο θα έχει και την τριπλή λήξη των παραγώγων, το λεγόμενο triple witching όπου θα πραγματοποιηθεί η ταυτόχρονη λήξη των δικαιωμάτων προαίρεσης μετοχών, συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών - δεικτών και δικαιωμάτων προαίρεσης δεικτών. Το εν λόγω γεγονός συμβαίνει τέσσερις φορές τον χρόνο - την τρίτη Παρασκευή Μαρτίου, Ιουνίου, Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου.  

  Παράλληλα, το volatility αναμένεται να αυξηθεί εξαιτίας της σταδιακής αύξησης των τραπεζών στη στάθμιση του Γενικού Δείκτη όσο και οι επικείμενες, υπό το πλαίσιο της 6μηνιαίας αναθεώρησης, αλλαγές στον συντελεστή capping, που θα λάβουν χώρα σήμερα. Από τη Δευτέρα 22 Ιουνίου θα εφαρμοστεί ο υπολογισμός της νέας σύνθεσης των δεικτών με τις τιμές όμως που διαμορφώνουν τη νέα πραγματικότητα να είναι γνωστές από το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής.

  Στο μεταξύ, οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης άρχισαν στις 11:00 την περίπλοκη όσο και αβέβαιη προσπάθεια να ξεπεράσουν τις διαφορές τους όσον αφορά το άνευ προηγουμένου πακέτο στήριξης των οικονομιών τους με δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε να ανακάμψουν από το βαρύ πλήγμα της πανδημίας του κορονοϊού. Η σύνοδος των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 27 με κεντρική θεματική την ανασυγκρότηση των οικονομιών στην ΕΕ, δεν αναμένεται να σηματοδοτήσει, προς το παρόν τουλάχιστον, κάποια θεαματική πρόοδο.

  Το ταμείο είναι εξαιρετικής σημασίας για την Ελλάδα, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα δει τις φετινές εισπράξεις από τον Τουρισμό να μην ξεπερνούν τα οκτώ δισ. ευρώ στην καλύτερη περίπτωση, ενώ θεωρείται πως θα χαθεί περίπου το 1/3 της τουριστικής ζήτησης. Υπενθυμίζεται πως ο τομέας του τουρισμού συνεισφέρει άμεσα το 11,7% του ΑΕΠ και έμμεσα μεταξύ 25,7% και 30,9%. Κατά τους μήνες αιχμής, η άμεση συνεισφορά στην απασχόληση φθάνει το 16,7% και η έμμεση 36,7%-44,2%, ενώ, κατά τα τελευταία χρόνια, ο τομέας έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη μείωση της ανεργίας.

  Ταμπλό 

  Σε αυτό το πλαίσιο, στο ταμπλό τα Ελληνικά Πετρέλαια σημειώνουν κέρδη 3,31%, με την Alpha Bank, τη Eurobank, την Εθνική και τον ΟΤΕ να ακολουθούν με κέρδη που ξεπερνούν το 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Motor Oil, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Aegean, Τέρνα Ενεργειακή και Πειραιώς.

  Στον αντίποδα, σε αρνητικά εδάφη βρίσκονται οι ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, Λάμδα, Jumbo, Coca Cola, Βιοχάλκο, Μυτιληναίος και Σαράντης, χωρίς όμως καμία να κινείται με απώλειες που ξεπερνούν το 1%. Χωρίς μεταβολή ο Φουρλής, ο ΟΛΠ και ο Titan. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ